kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:88/166)

Łazanki z pieczarkami i kapustą kiszoną 277

Smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 500 gram pieczarek 250 gram makaronu łazanki 1-2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól,pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,dodajemy listki laurowe,ziele angielskie,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Pieczarki

Bajeczna Kuchnia
Lekki bigos (240 kcal) 254

jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew (180 g) 300 g suchej kiełbasy 200 g przecieru pomidorowego olej rzepakowy liść laurowy majeranek, cząber, papryka słodka i ostra sól, pieprz Przygotowanie Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma liścikami laurowymi do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy

e-PrzepisyKulinarne
Bigos bezmięsny 211

ewentualnego zakwaszenia, gdyby bigos był mało kwaśny. Ja miałam kapustę kiszoną od mojej mamy, więc była idealnie ukwaszona Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy  do woka (lub garnka). Dolewamy ok. 0.5 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, papryczki chili, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy

Moniki Smakołyki
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 152

wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety z kapustą i grzybami 258

Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Pieczarki myjemy, obieramy

kulinarnyswiatdomi
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 291

dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Sosem zalać gołąbki.Gołąbki gotować na mały ogniu, pod przykryciem, 20-25 minut.Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody.Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki z kapusty kiszonej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 223

pożałujecie :)  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 h. W międzyczasie pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą

Delicious Titbits
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 166

oliwą, ułożyłam marchew oraz podgotowaną golonkę. Podlałam wywarem z gotowania i wstawiłam na 30 min. do piekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka

bastalena
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 128

Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich

KUCHNIA POLSKA
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 181

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą 98

ambition.pl Składniki karczek b/k - 1,30 kg Kapusta : suszone grzyby - 60 g kapusta kiszona - 280 g cebula - 1 szt sól pieprz olej lniany  liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 3 ziarenka vegeta Dodatkowo : papryka słodka majeranek Przygotowanie: Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą, tak aby grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny. Z wody wyjąć grzyby pokroić(...)mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca

Kuchnia Danusi
Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki 533

suszonych podgrzybków i borowików. Przepis jest naprawdę prosty, choć czasochłonny (moczenie grzybów, czas wyrastania ciasta itd). Spróbujcie, polecam. Może przygotujecie je na tegoroczne święta? Składniki: Na farsz: 500 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 cebula (u mnie czerwona) 20 g suszonych podgrzybków Devaldano 20 g suszonych borowików Devaldano 2 szklanki wody świeżo mielony pieprz i sól(...)minimum na 2-3 godziny). Następnie całość (grzyby i wodę, w której się moczyły) przelewamy do garnka i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy zachowując osobno grzyby i osobno wywar. Po przestudzeniu grzyby drobno kroimy i odstawiamy na bok. Kapustę drobno siekamy (, jeśli jest zbyt kwaśna warto ją przepłukać na sicie), przekładamy do garnka i wlewamy naszą zalewę z grzybów. Jeśli

Słodkie okruszki
Kluski szare z twarogiem i kapustą 141

smaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego  200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz(...)gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zróbmy próbę, wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając czy  nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut

kgwjanczewo
ZUPA KREM Z KAPUSTY KISZONEJ - NIE UWIERZYCIE! TO JEST SUPER :) 122

kilo kapusty kiszonej z przyprawami. Przepis udoskonaliłam ziemniakami, żeby było bardziej kremowo :) Ale osoby stroniące od tego warzywa, zapewniam, że w oryginalnym przepisie ich nie ma. Składniki: pół kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 pietruszka opcjonalnie (nie w IO): 3-4 średnie ziemniaki nieduży kawałek selera 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju) sól, pieprz i łyżka(...)pół łyżeczki kminku (u mnie mielony) pół łyżeczki kurkumy Pokrojone warzywa podsmażamy przez kilka minut na oliwie, dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem i wodą i gotujemy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dokładamy kapustę i gotujemy aż wszystko będzie miękkie, tak około 45 minut. Na koniec miksujemy na krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Cytryna&Co.
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami 272

Składniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Rozkroić, tak by powstał duży płat(...)rozbić dość cienko.Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć. Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów.Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania