kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:81/166)

Kluski szare w kapuście z grzybami 102

Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli będzie potrzeba to dolać odrobinę wody

Tradycyjna Kuchnia
Golonka w kapuście 165

jutro, pyszna golonka w kapuście.     Składniki: -3 golonki -1,2 kg kiszonej kapusty -1 cebula -5 dkg masła -warzywa i przyprawy do rosołu -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czubata łyżka mąki ziemniaczanej Cebulę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na maśle. Golonki gotujemy do miękkości. Kapustę zalewamy wodą i też gotujemy, aż zmięknie. Odcedzamy, dodajemy podsmażoną cebulkę, doprawiamy

Maminek kulinarny
Rolada z kapustą i kurkami 290

zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie  i gotuję do miękkości kapusty. Odcedzam wodę. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle

wesoła kuchnia
Stamppot czyli tłuczone ziemniaki z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałatą i jabłkami 224

Kolejny pyszny Stamppot, tym razem z suszonymi pomidorami. Stamppot to proste danie z tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Specjalności kuchni holenderskiej. We wcześniejszych wpisach prezentowałam i zapraszałam

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kapusta z grzybami 140

przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. W ty czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej

Kocham Czekoladę
Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 154

cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania skropić sokiem z cytryny i bez przykrycia odparować

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniaczek z kukurydzą 220

potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma Jajko Sól gruboziarnista Pieprz Kapustę przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości. Grzyby suszone zagotowujemy w niedużej ilości wody. Wywar dodajemy do kapusty

MarcinChef
Wigilijna kapusta z pieczarkami i olejem lnianym 146

kiszonej kapusty (najlepsza jest taka swojska średnio ukiszona przełożona po tygodniu kiszenia w beczce do litrowych słoików) 0,5 kg świeżych pieczarek 2-3 cebule podsmażone na maśle  3 łyżki masła śmietanka 12% (wedle uznania) olej lniany  pieprz Sposób Kapustę 15 minut gotować w wodzie. Obgotowaną odcisnąć i włożyć do rondla, dodać 3 łyżki masła. Cebulę pokroić

Kuchenne aromaty
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 223

strony, przełożyć na talerz na tym tłuszczu po indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą

W Mojej Kuchni Lubię
kiszona kapusta z kminkiem... 169

łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku jeśli kapusta kiszona jest za mocno kwaśna to ją zalać wodą i dobrze odcisnąć z wody kapustę pokroić na drobniej i zalać odpowiednią ilością wody dodać cukier, ziele i liście laurowe, kminek i gotować z 30 minut na średnim ogniu na smalcu usmażyć cebulę drobniutko pokrojoną, wsypać mąkę

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-golonki indycze z kapustą kiszoną na ostro... 194

golonki zrumienić na gorącym oleju z każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym ogniu z 45 minut, po ugotowaniu zostawić na 10 minut i spuścić ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos po cygańsku 217

Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania w cygańskich rytmach! :) "My Cyganie co pędzimy z wiatrem, my Cyganie znamy cały świat

My Culinary Art
Uszka z kapustą i grzybami 249

Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Można również wykorzystać grzyby, które był moczone do barszczu. Odsączone

Kolizje Smaków
Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 255

Pierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki(...)Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi. Gotować w dużym garnku ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: grzyby leśne , kapusta kiszona , pieczarki , śliwki

https:KKuchniaMniam
Fuczki z nutą chili 146

znane, gęstsze ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta  z odpowiednimi przyprawami razem  zmieszane.  To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy przebywałam. Kapusta zebrana z pola, potem(...)smakiem zjadałam i maślanką popijałam. Po latach, kiedy gotowanie w pasję się zamieniło, to coś się we mnie obudziło, o plackach sobie przypomniałam i dopiero nazwę prawdziwą ich poznałam. Te placki czosnkiem doprawiłam i chili wyostrzyłam. Polecam domową kapustę dodawać, a z wielkim smakiem będziecie FUCZKI zajadać. Mojej mamy kiszona kapusta jest najlepsza bo idealnie ukiszona, wyrazista, kwaśna super doprawiona

Moniki Smakołyki