kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:75/166)

Kapuśniak z pomidorami na żeberkach 82

ziemniaki 1 por (biała część) 1 łyżka masła 300 g kapusty kiszonej 330 ml soku pomidorowego 2 papryczki pomarańczowe kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 1,5 l ). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy(...)seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Por kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki. Gotujemy jeszcze 30 min, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ 112

garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż będzie całkowicie miękka. Kapustę osączyć, wystudzić i dokładnie odcisnąć z płynu. Kiełbasę podsmażyć na lekko rumiano na niewielkiej ilości smalcu lub oliwy. Następnie do kiełbasy dodać cebulę i podsmażyć. Na koniec dołożyć starte pieczarki i podsmażyć.  Kiedy cały płyn spod pieczarek odparuje, dodać kapustę kiszoną, przyprawić solą, pieprzem i sosem

Moja Książka Kucharska
CHŁOPSKIE JADŁO 169

ziemniaki 2 cebule 20 dkg boczku lub kiełbasy 40dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek 1 mała czerwona papryka sól pieprz liść laurowy olej Wykonanie:Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając i rozdrabniając mięso. Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu kroimy w kostkę dodajemy do mięsa mielonego.Kapust(...)niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku

Walijskie Pichcenie
wigilijna kapusta z grochem 155

składniki: 500 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej 250 g grochu 150 g cebuli 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Groch myjemy zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Gotujemy w wodzie, w której się moczył do momentu, gdy będzie(...)miękki, ale nie będzie się rozpadał, lekko solimy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz paprykę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy , nie rumienimy. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz cebulę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Golonka z kapustą zasmażaną 129

kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem. Umyłam.  Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu. W tym czasie nastawiłam kapustę

Pieprzyć z Fantazją
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 168

Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 186

lepiej niż gotowana tradycyjnie w garnku, z reguły wymaga długiego czasu gotowania, czy duszenia. Bigos gotowany w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin(...)jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa do jedzenia. Tak przygotowane mięso jest miękkie i delikatne! Zaletą gotowania w wolnowarze Crock-Pot oprócz tego, że potrawy same się gotują i oszczędzamy swój czas nie spędzając wiele czasu przy garnkach jest też to, że zapachy, które się wydobywają podczas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jedne z ulubionych ;) 186

początku wiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem(...)kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera 2 ząbki czosnku 1 sporą cebulę przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek odrobina oleju do smażenia Do ciasta: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 2 szklanki białej mąki pszennej 4 łyżeczki oleju 2 żółtka z dużych jajek sól wrzątek Dodatkowo: wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie) Warzywa (oprócz kapusty, czosnku

Ratunku obiad
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 161

lubicie nie kalafiora al dente przedłużcie nieco czas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWE GOŁĄBKI 147

powrotem wlewamy). Jeśli sos jest gorzkawy należy dolać jeszcze trochę bulionu lub wody. Gotujemy na małym ogniu. Na końcu dodajemy pieprz. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego :)  Z kapusty która nam została możemy przygotować pierogi, bigosik lub łazanki, wystarczy dogotować woreczek kiszonej kapusty

Pani na deser
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 139

jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki (na 2 porcje zupy): 1,5 szkl. kimchi

Codziennik Kuchenny
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 233

powrotem do sosu, chwilę dusimy. W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą ogórki kiszone. Generalnie coś ostrzejszego i kiszonego fajnie podkreśli smak i doda

Zasmakuj Kuchni
Kapusta z grochem 164

ciężaru i potem, gdy zgęstnieje. Poszatkować słodką kapustę. W drugim garnku zagotować kapustę słodką i kiszoną.  Równolegle zagotować ok. litra wody. Po zawrzeniu wody w garnkach z kapustami odlać wodę. Do kapust wlać zagotowaną wcześniej wodę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kozieradkę. Gotować kapustę do miękkości. Ewentualnie zeszklić na patelni pokrojone na drobno cebule . Dodać groch (i ewentualnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos, Kapitan Philips 151

moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapuściany przekładaniec 198

innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.Potrzebujemy:-1 kg ziemniaków-1 kg kiszonej kapusty-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynkiok. 0,25 kg wędzonego boczku-cebulkę prażoną-delikat do mięs-pieprz ziołowy   Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Z boczku skrajamy 8 cienkich

Maminek kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 241

rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek lub grzybów suszonych1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)sól i pieprz do smaku1 jajkosezamDrobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 911

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.Przepis

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania