jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku sól(...)Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem
Gotowanie i blogowaniesend', 'pageview'); Składniki: -1/2 główki czerwonej kapusty -1 duża cebula -1 ogórek kiszony -1 jabłko -2 łyżki groszku konserwowego -sok z połowy cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy lub oleju np.lnianego -sól, pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i gotować ok. 5-10 minut. Tak naprawdę czas gotowania to sprawa indywidualna. Ja lubię(...)kapustę cedzimy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy. Ogórek kiszony i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy
Kulinarne przemysleniakucharek (teściowych :p ), tyle kapuśniaków. Ten zdecydowanie nie jest standardowy, za to oszałamia aromatem i rozgrzewającą nutą. Składniki: – 1-1,5 kg żeberek – 1,5 kg kapusty kiszonej lub kwaszonej* – 3-4 marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina(...)warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu
Pociąg Do Kuchnistylu stołu szwedzkiego. Bigos ten można tradycyjnie, powolutku gotować trzy dni, dzięki czemu ma naprawdę bogaty smak, a można na szybko ugotować w szybkowarze – też smacznie wychodzi. PRZEPIS NA SMACZNY BIGOS WEGETARIAŃSKI Składniki na smaczny bigos wegetariański: 1 szkl soczewicy czerwonej 1 kg kapusty kiszonej 50g grzybów suszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki(...)Potem do garnka, do cebuli wrzucamy kapustę kiszoną razem z sokiem, nie płuczemy jej wcześniej. Następnie siekamy suszone grzyby i suszone śliwki oraz gruszki i dodajemy do kapusty. Dodajemy też suchą soczewice oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, jałowiec, czosnek, wlewamy czerwone wino. Wszystko zagotowujemy. Finalnie zmniejszamy grzanie i gotujemy bigos na wolnym ogniu około dwie godziny
Dorota SmakujeŚwietne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej 100 gr. w ędzonego boczku
Smaczne Potrawybyło je zamarynować. Opłukujemy i osuszamy duże naczynie, w którym soliliśmy kapustę. Wlewamy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę sosów i pokrojone warzywa i mieszamy. Liście kapusty nacieramy sosem i warzywami używając rękawiczek, koniecznie! W przeciwnym wypadku nasze ręce narazimy na poważne podrażnienie. Oj, będzie piekło! Między liście kapusty wkładam też kawałki pokrojonych warzyw, a natarte sosem liście upakowujemy ciasno(...)Smacznego! * Przepis podejrzałam u MinimalistBaker . Kapusta pekińska przygotowana do nasolenia Posolona kapusta pekińska odstawiona na 90 minut Umyta i osuszona kapusta pekińska Sos chili z sosem rybnym w blenderze i pokrojone warzywa Sos mieszamy z warzywami Natarta sosem i warzywami kapusta pekińska upakowana w naczyniu Zwykle dociskam talerzykami ciasno upakowaną kapustę w naczyniu do kiszenia Przygotowane kimchi fermentuje Bąbelki zwiastujące
Lamarida.plkapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka cukru pieprz sól Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20 minut). Następnie wyjmujemy z wywaru w którym się gotowały (wywar zostawiamy), kroimy na mniejsze kawałki. Odciskamy sok z kapusty
Smakowity Blog Kulinarnyzupę krem z zielonego groszku - inspirowaną limonkowym dzbankiem Jasper 2) czarny makaron z krewetkami - inspirowany czarnym dzbankiem Provance 3) szare kluski ze skwarkami i kiszoną kapustą - inspirowane szarym dzbankiem Amethyst 4) waniliową panna cottę z galaretką z klitorii ternateńskiej - inspirowaną granatowym dzbankiem Jasper 5) zupę krem z buraków - inspirowaną bordowym dzbankiem Prestige 6) smażonego dorsza(...)mg/l). Wkład ten charakteryzuje się największą na rynku wydajnością - aż 350 litrów lub do 3 miesiący użytkowania przez ok. 3-4 osobową rodzinę. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SZARE KLUSKI ZE SKWARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki (+/-) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli odrobina pieprzu 350 g kapusty kiszonej około 250 ml wody
Słodko-Słony Świat IlonyKapustę włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż będzie całkowicie miękka. Kapustę osączyć, wystudzić i dokładnie odcisnąć z płynu. Cebulę podsmażyć na lekko rumiano na smalcu lub oliwie. Następnie do cebuli dodać pieczarki i podsmażyć. Kiedy cały płyn spod pieczarek odparuje, dodać kapustę kiszoną, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - poddusić kilka minut. Gotową kapustę
Moja Książka Kucharskawiększa zawartość tłuszczu, tym mniejsza szansa, że śmietana się zważy w czasie gotowania Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa
Kulinarne S.O.S.których pasuje idealnie. Kapustę można także wymieszać z ugotowanym makaronem i możemy jeść tradycyjne łazanki. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka kminku 100 g słoniny 1 średnia cebula 2 łyżki mąki Kapustę pokroić Przełożyć do garnka i podlać wodą. Gotować do miękkości razem z kminkiem i odrobiną przyprawy warzywnej. Słoninę kroimy w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię. Kiedy wytopi
Czerwień i błękitumytą pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Kiełbasę kroję razem ze skórką w grubsze plasterki (kiełbasę możemy obrać). Gotowanie zupy kapuśniak: Do garnka przekładam ziemniaki, marchew, pietruszkę, dodaję przyprawy bez majeranku
Uwaga Babcia Gotujeoliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Grzyby wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej
My Chcemy Jeśćdomowego soku z kiszonych buraków (często jak go dodaję pomijam dodatek cytryny, tak zrobiłam dzisiaj) Dodatkowo: folia aluminiowa z tłoczeniem Stella Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sitku, następnie przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy tak na na kilka godzin (najlepiej na całą noc, minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie grzyby gotujemy około 20 minut(...)ognia i dodajemy sok z cytryny. Jeśli chcecie tak jak ja dodać domowy sok z kiszonych buraczków zróbcie to pod koniec gotowania barszczu. Całość przecedzamy i łączmy z wywarem z grzybów. Tak przygotowany barszcz wspaniale smakuje z uszkami, świątecznymi pierogami lub pasztecikami z kapustą i grzybami. Smacznego
Słodkie okruszki