kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:66/166)

Surówka z czerwonej kapusty 112

send', 'pageview'); Składniki: -1/2 główki czerwonej kapusty -1 duża cebula  -1 ogórek kiszony -1 jabłko -2 łyżki groszku konserwowego -sok z  połowy cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy lub oleju np.lnianego -sól, pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i gotować ok. 5-10 minut. Tak naprawdę czas gotowania to sprawa indywidualna. Ja lubię(...)kapustę cedzimy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i  zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy. Ogórek kiszony i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy

Kulinarne przemyslenia
Kapuśniak rozgrzewający 134

kucharek (teściowych :p ), tyle kapuśniaków. Ten zdecydowanie nie jest standardowy, za to oszałamia aromatem i rozgrzewającą nutą. Składniki: – 1-1,5 kg żeberek – 1,5 kg kapusty kiszonej lub kwaszonej* – 3-4 marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina(...)warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu

Pociąg Do Kuchni
Smaczny bigos wegetariański 106

stylu stołu szwedzkiego. Bigos ten można tradycyjnie, powolutku gotować trzy dni, dzięki czemu ma naprawdę bogaty smak, a można na szybko ugotować w szybkowarze – też smacznie wychodzi. PRZEPIS NA SMACZNY BIGOS WEGETARIAŃSKI Składniki na smaczny bigos wegetariański: 1 szkl soczewicy czerwonej 1 kg kapusty kiszonej 50g grzybów suszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki(...)Potem do garnka, do cebuli wrzucamy kapustę kiszoną razem z sokiem, nie płuczemy jej wcześniej. Następnie siekamy suszone grzyby i suszone śliwki oraz gruszki i dodajemy do kapusty. Dodajemy też suchą soczewice oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, jałowiec, czosnek, wlewamy czerwone wino. Wszystko zagotowujemy. Finalnie zmniejszamy grzanie i gotujemy bigos na wolnym ogniu około dwie godziny

Dorota Smakuje
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 196

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 102

rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej 100 gr. w ędzonego boczku

Smaczne Potrawy
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 199

było je zamarynować. Opłukujemy i osuszamy duże naczynie, w którym soliliśmy kapustę. Wlewamy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę sosów i pokrojone warzywa i mieszamy. Liście kapusty nacieramy sosem i warzywami używając rękawiczek, koniecznie! W przeciwnym wypadku nasze ręce narazimy na poważne podrażnienie. Oj, będzie piekło! Między liście kapusty wkładam też kawałki pokrojonych warzyw, a natarte sosem liście upakowujemy ciasno(...)Smacznego! * Przepis podejrzałam u MinimalistBaker . Kapusta pekińska przygotowana do nasolenia Posolona kapusta pekińska odstawiona na 90 minut Umyta i osuszona kapusta pekińska Sos chili z sosem rybnym w blenderze i pokrojone warzywa Sos mieszamy z warzywami Natarta sosem i warzywami kapusta pekińska upakowana w naczyniu Zwykle dociskam talerzykami ciasno upakowaną kapustę w naczyniu do kiszenia Przygotowane kimchi fermentuje Bąbelki zwiastujące

Lamarida.pl
Kapusta z grzybami 505

kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka cukru pieprz sól Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20 minut). Następnie wyjmujemy z wywaru w którym się gotowały (wywar zostawiamy), kroimy na mniejsze kawałki. Odciskamy sok z kapusty

Smakowity Blog Kulinarny
SZEŚĆ PRZEPISÓW NA DANIA NA BAZIE WODY FILTROWANEJ W DZBANKACH AQUAPHOR 102

zupę krem z zielonego groszku - inspirowaną limonkowym dzbankiem Jasper 2) czarny makaron z krewetkami - inspirowany czarnym dzbankiem Provance 3) szare kluski ze skwarkami i kiszoną kapustą - inspirowane szarym dzbankiem Amethyst 4)  waniliową panna cottę z galaretką z klitorii ternateńskiej - inspirowaną granatowym dzbankiem Jasper 5) zupę krem z buraków - inspirowaną bordowym dzbankiem Prestige 6)  smażonego dorsza(...)mg/l). Wkład ten charakteryzuje się największą na rynku wydajnością - aż 350 litrów lub do 3 miesiący użytkowania przez ok. 3-4 osobową rodzinę. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SZARE KLUSKI ZE SKWARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki (+/-) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli odrobina pieprzu 350 g kapusty kiszonej około 250 ml wody

Słodko-Słony Świat Ilony
PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 108

Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż będzie całkowicie miękka. Kapustę osączyć, wystudzić i dokładnie odcisnąć z płynu. Cebulę podsmażyć na lekko rumiano na smalcu lub oliwie. Następnie do cebuli dodać pieczarki i podsmażyć.  Kiedy cały płyn spod pieczarek odparuje, dodać kapustę kiszoną, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - poddusić kilka minut. Gotową kapustę

Moja Książka Kucharska
Zupa pieczarkowa 84

większa zawartość tłuszczu, tym mniejsza szansa, że śmietana się zważy w czasie gotowania                 Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
Gotowana kiszona kapusta ze skwarkami 176

których pasuje idealnie. Kapustę można także wymieszać z ugotowanym makaronem i możemy jeść tradycyjne łazanki. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka kminku 100 g słoniny 1 średnia cebula 2 łyżki mąki Kapustę pokroić Przełożyć do garnka i podlać wodą. Gotować do miękkości razem z kminkiem i odrobiną przyprawy warzywnej. Słoninę kroimy w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię. Kiedy wytopi

Czerwień i błękit
Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem 261

umytą pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Kiełbasę kroję razem ze skórką w grubsze plasterki (kiełbasę możemy obrać). Gotowanie zupy kapuśniak: Do garnka przekładam ziemniaki, marchew, pietruszkę, dodaję przyprawy bez majeranku

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 173

oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Grzyby wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej

My Chcemy Jeść
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 156

domowego soku z kiszonych buraków (często jak go dodaję pomijam dodatek cytryny, tak zrobiłam dzisiaj) Dodatkowo: folia aluminiowa z tłoczeniem Stella Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sitku, następnie przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy tak na na kilka godzin (najlepiej na całą noc, minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie grzyby gotujemy około 20 minut(...)ognia i dodajemy sok z cytryny. Jeśli chcecie tak jak ja dodać domowy sok z kiszonych buraczków zróbcie to pod koniec gotowania barszczu. Całość przecedzamy i łączmy z wywarem z grzybów. Tak przygotowany barszcz wspaniale smakuje z uszkami, świątecznymi pierogami lub pasztecikami z kapustą i grzybami. Smacznego

Słodkie okruszki
Bigos z wołowiną i boczkiem 171

sól i pieprz do smaku, boczek wędzony surowy 300 g,  mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać  suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości na małym ogniu. W tym czasie pieczemy mięso. Możemy je wcześniej zamarynować lub przed samym pieczeniem natrzeć słodką(...)oraz dodatkowo możemy natrzeć czosnkiem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne należy przykryć, aby podczas pieczenia mięso nie wyschło. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Do ugotowanej kapusty dodajemy pokrojoną i odcedzoną kapustę kiszoną oraz pozostałe przyprawy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania