kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:59/166)

Kapusta zasmażana 514

klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy

kgwjanczewo
Kapusta z grochem 437

kiszonej kapusty ok 600 g grochu połówek woda 4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela sól Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać odrobinę soli, listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 144

kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree(...)najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera

Czerwień i błękit
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 172

opcjonalnie dodatkowo kiszona kapusta do wyłożenia naczynia lub liście białej kapusty smalec do smażenia przygotowanie Surowe ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnej tarce. Starte przełożyć na sito, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć(...)startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp

Stare Gary
Karkówka duszona w kapuście kiszonej 133

pół godziny. Następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając kapustą kiszoną. Wierzch przykrywamy kapustą kiszoną. Na patelnię po smażeniu karkówki wylewamy bulion, dodajemy ketchup, skrobię, brązowy cukier i sos worcester.  Gotujemy do połączenia składników i zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem od 1,5 - 2 godzin w 200 stopniach aż karkówka zacznie się rozpadać

Delusional Trine
Wigilijna kapusta z grochem 168

szklanki) grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier majeranek Przygotowanie: Kapustę kiszoną  szatkujemy ale niezbyt drobno Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy Dolewamy wody do poziomu kapusty i gotujemy do miękkości  Groch gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miekki lecz nie rozgotowany Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle

Mechanik w kuchni
A NIECH TO GĘŚ KOPNIE!! GĘŚ FASZEROWANA 135

solą (również w środku!) oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki na  1-2 h   FARSZ ok 1 kg  kiszonej kapusty 300g wędzonego boczku 2-3 duże  cebul 3-4 Ząbki czosnku pieprz Kapustę zalewamy wodą i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone cebule - kiedy wszystko będzie ładnie zeszklone

BezglutenowaIzabela
Pierogi srokate – kuchnia podkarpacka 163

około 1 kg kapusty kiszonej 500 g białego sera (twarogu) Kawałek słoniny na skwarki. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy i kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody, dodajemy kapustę, solimy i gotujemy do miękkości (około 30-45 minut). W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i odciskamy nadmiar płynu. Do wystudzonej kapusty

Trzeci talerz
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 439

Bez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam

COOKMAGAZINE
Pierogi z kapustą i grzybami 130

Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy

Passion of Cooking
Cygański bigos 135

koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi, olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy

Nie tylko w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą, mięsem i grzybami 185

chłodne dni.     Składniki: -1,5 kg ziemniaków -0,3 kg mielonego mięsa -4 surowe kiełbasy -0,5 kg kiszonej kapusty -0,2 kg pieczarek -2 cebule -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej do smażenia Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 40 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobno. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Fasolowe kluski 156

sól, bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty

Anioły w kuchni
Bigos 129

kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej(...)białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z ziemniaków 115

zestawienie jest doskonałe, również surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych. Składniki 6 średnich ziemniaków … Czytaj dalej Kotlety z ziemniaków Artykuł Kotlety z ziemniaków pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania