kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:53/166)

Kwaśna jałowcowa kartoflanka 112

się zagotowała, dodałem obrane warzywa : kartofle pokrojone w kostkę, marchewki w półplasterki oraz liść laurowy. Kiedy warzywa były prawie miękkie dodałem pokrojona kiszoną kapustę, dusiłem 5 minut. Dolałem 7 szklanek wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
BIGOS JARSKI 136

wiem,że szukacie pomysłów...były nawet o to prośby....    Na pierwszy ogień idzie bigos jarski - uwielbiam go i zawsze gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe. Składniki:   ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 10-12 sztuk suszonych śliwek przecier pomidorowy ok 2 łyżki  pieprz ziołowy,majeranek,czosnek

Niespełnione zdolności kulinarne
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 101

jeszcze chwilkę podgotować.  Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem.   Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik )   Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście

Di gotuje
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 140

ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Można zamiast torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej.   (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik

Di gotuje
Panczkraut abo ciapkapusta (Śląskie danie regionalne na bazie ziemniaków i kapusty) 255

Panczkraut je do śl ōnski kuchni jak Mona Liza do Luwru- jak żejście go niy jedli, to psińco 1 ō 2 ni 3 wiycie. Piyrwy 4

Chop w kuchni
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 316

szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. 2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa

Kuchnia domowa Ani
Kiszona kapusta zasmażana 124

kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .            ok. 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2/3 opakowania Smakowitej Pajdy 1 kostka rosołowa sól, pieprz, kminek   Kapustę gotować przez ok 15 minut w wodzie, następnie odcedzić na sicie. Cebulę poszatkować i usmażyć na Smakowitej Pajdzie, dodać kapustę i przyprawy

Jadło i czytadło
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 302

podwawelskiej lub toruńskiej - pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy, majeranek - odrobina oleju Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam w małym garnku wodą ( tylko trochę aby przykryła kapustę ) i gotuje do miękkości ( ok. 40-45 minut. ) Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos 152

listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko

Na słodko lub wytrawnie
Bigos 160

cebula,2 łyżki oleju, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, majeranek,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz czarny.Przygotowanie:     Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy pokrojone mięsa w kostkę i dodajemy do kapusty

Aga w kuchni
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 131

mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka . Kapustę szatkujemy , wsypujemy do garnka i dokładamy do niego również kapustę kiszoną z papryką i czosnkiem Wle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wamy wodę ( 1 l ) i pozostałe składniki z listy . Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 3 -4 godziny , mieszając co jakiś czas . W razie gdyby bigos zaczął się przypalać(...)dnia . Następnego dnia ponownie gotujemy bigos około 2-3 godzin . Teraz wreszcie jest gotowy Można go ,na gorąco włożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy lub dwukrotnie pasteryzować i wtedy nawet bez lodówki da radę do pół roku w spiżarce… Najsmaczniejszy odgrzewany na patelni . Smacznego ! Artykuł Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży
Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 131

dlatego ma korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Czyli pysznie i zdrowo Składniki: Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej; - garść grzybów suszonych; - marchewka; - ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ciasto

dom-agi.pl
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 212

kwestii drobnego wyjaśnienia.Czym właściwie różni się kapusta kiszona od kwaszonej? No, a tym, że kwaszona kapusta, jak nazwa wskazuje,potraktowana zostaje kwasem - octem, natomiast kiszona nie. Proces kiszenia trwa o wiele dłużej i zachodzi dzięki soli,w sposób naturalny.Kiedy gotujemy na jakimś mięsie, ale też i na kiełbasie, powinno wrzucać się je do zimne wody.Dlaczego mięso wrzucamy do zimnej(...)smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a sokipozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku

W kuchni Karmel-itki
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 126

jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół cebuli sól(...)Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców 131

dipów.Składniki:spora biała kapusta30 dkg kaszy gryczanej50 dkg pieczarekduża cebula4 łyżki oliwypęczek pietruszkiopcjonalnie odrobina kiszonej kapustyi szklanka soku z kiszonej kapusty.   Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka z wrzącą wodą. Gotuję około 15 minut obracając kilkakrotnie główkę. Wyciągam kapustę, nacinam przy głąbie i zdejmuję kilka liści (aż dojdę do do liści, które(...)dosmaczam sola i pieprzem.Farsz nakładam na liście kapusty (2-3 łyżek farszu w zależności od wielkości liści) i zawijam gołąbki.W dużym garnku (zazwyczaj w dużym żaroodpornym naczyniu, ale w związku z tym, że małe łapki dość skutecznie unieszkodliwiły takowe, pojawił się garnek) układam na spodzie kilka liści kapusty i posypuję odrobiną kiszonej kapusty, a następnie układam dość ciasno gołąbki

Magiczna kuchnia Darii
Pierożki z sosem grzybowym 158

ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam (  i warzywa  z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso(...)pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy  kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym

Buniabaje w kuchni
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 180

przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej

Wylizany Rondel
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 143

przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej

Wylizany Rondel
Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pesto 148

smaku  Przygotowanie : Kiełbasę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę i przesmażamy do zarumienienia.    Kapustę kiszoną wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut. Makaron łazanki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kapusty z kiełbasą. Na koniec dodajemy czerwone pesto z suszonych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Młoda kapusta 128

obiadu w moim rodzinnym domu, ale tak jak mama nie gotowała często kapusty, także rzadko sięgała po bigos. Polubiłam ją dopiero jakiś czas temu, doceniając za prostotę i szybkość przygotowania. No i oczywiście pyszny lekko słodki smak i delikatność. Zapraszam do innych przepisów na dodatki do obiadu: – ogórki kiszone – pikantny sos pomidorowy – domowa musztarda – ziemniaki nakrajane(...)podstawowy przepis na ziemniaczane puree – puree z dyni – jak upiec ziemniaki w mundurkach – konfitura z cebuli – frytki z batatów – gotowana kukurydza – frytki z warzyw MŁODA KAPUSTA PRZYGOTOWANIE: 30 minut Ilość porcji: 4 porcje w formie dodatku do obiadu SKŁADNIKI: – 1 młoda kapusta – 1 pęczek koperku – 500 ml wody – 3 listki

nietylkopasta.pl
wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 721

rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem z cebulką. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów 100 g cebuli 50 g masła 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)wodę, w której się moczyły (na dnie może być piasek) Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Żeberka zapiekane z kapustą 111

1 kg kapusty kiszonej 1 cebula olej sól pieprz kminek majeranek 1 łyżka mąki 2-3 porcje żeberek 2 łyżeczki musztardy pieprz Kapustę odciskamy z soku

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki z pieczarek i kapusty kiszonej 121

Składniki: pieczarki (10 dag) cebula (1 szt. mała) kapust kiszona (1/2 szklanki) bułka tarta (1/2 szklanki) sól pieprz przyprawa pikantna do grilla olej Czas przygotowania: 30

Weganka gotuje
Kluski po Grunwaldzku 123

wędzonego (spokojnie można więcej, jak ktoś chce) ok. 200g kapusty kiszonej tarty ser (wedle uznania) 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli pieprz czarny, tymianek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite dosyć gęste, ciasto. W rondlu gotujemy wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski(...)gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników

Gotuj z Rumcajsem

Proponowane wyszukiwania