kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:44/166)

Pieczone ziemniaki z kaszanką i kiszoną kapustą 138

się tym daniem delektować również poza sezonem grillowym i upiec w piekarniku. 3 duże ziemniaki 300 gram kaszanki 150 gram ugotowanej kiszonej kapusty 1 średnia cebula 1,5 łyżki majeranku sól i pieprz trochę smalcu do smażenia Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy na smalcu pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kaszankę

Andzia Pichci
Pyszny kapuśniak bez mięsa. Lekki, a zarazem pożywny. [PRZEPIS WEGAŃSKI] 118

garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, dopraw papryką w proszku, wymieszaj, wrzuć soczewicę i pozostałe przyprawy (kapuśniak powinien być dobrze przyprawiony, nie żałuj szczególnie pieprzu) razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku ugotuj w pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler

Kulinarna Polska
Kapuśniak na wypasie 115

części. Zalać zimną wodą dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, oprócz majeranku.Gotujemy ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta bardzo kwaśna można przepłukać na sicie zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz

Andzia Pichci
Łazanki z białą kiełbasą 86

wielu zniewala. Tym razem w wersji mieszanej z białą kiełbasą. Składniki: 4 pętka białej kiełbasy 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 300 g kiszonej kapusty 300 g makaronu typu łazanki sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ( od zimnej wody, około 40 min ). Kiełbasę wyjmujemy, kroimy w talarki. Wodę odcedzamy do garnka, dodajemy pokrojone

R'n'G Kitchen
Kolorowy talerz 145

śniegu brak, szaro i ponuro, ale na talerzu moc kolorów i zdrowia. Buraki  - ugotowane w skórce, pokrojone na plasterki Kiszone rzodkiewki Kiszone papryki Kiszona kapusta Pomidorek Brokuł - wodę zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła, od zagotowania gotujemy 5 minut - przecedzamy Fasola Jaś Karłowy - ugotowana Sos koperkowo-czosnkowy  - do naczynia, np słoika wkładamy pęczek koperku, 5 łyżek słonecznika, 2 ząbki czosnku

Szkrab Je Sam
Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty z sosem czosnkowym 848

Składniki: Placki: 800 g kiszonej kapusty 200 ml mleka 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz olek do smażenia Sos czosnkowy: 400

Qchnia po prostu
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 606

czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić

Malinowo w kuchni
Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 160

koniec pieczenia rybę można posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami. Można podać do pieczonej ryby tradycyjną surówkę z kapusty kiszonej , ale Morszczuk został podany z surówką Colesław Smacznego. The post Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariański bigos 118

pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, jak się zeszkli dodajemy kiszoną kapustę (pokrojoną wcześniej) i poszatkowaną białą kapustę. Dodajemy również przyprawy i gotujemy na bardzo małych ogniu przez ok. 1 godziną ciągle mieszając i dolewając wodę tak aby zakrywała dno. Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie drugą

Łycha smaków
Soljanka z ogniskowego kociołka 100

kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy,  ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki, ponownie wrzucamy je do wywaru i dodajemy pozostałe składniki. Jako ostanie

Smaki Ewy
Krokiety z kapustą i grzybami 128

słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól, pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę  (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tani bigos z parówkami + film 110

cebula 2 łyżki margaryny 1,5 łyżki mąki 8 cienkich parówek 5 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta cząbru 3 łyżki majeranku cukier pieprz sól przepis Kapustę kiszoną siekamy , wrzucamy do garnka i zalewamy litrem gorącej wody , gotujemy do miękkości .Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę a następnie smażymy na tłuszczu , oprószamy mąką i lekko rumienimy . Parówki kroimy na mniejsze

Smakowite Dania
Kapuśniak (z kiszonej kapusty) 154

kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebula kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku) garstka prażonej cebulki (użyłam z firmy Rafex ) sól i pieprz  Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Odrobinę podgotować i do garnka przełożyć kapustę (wcześniej opłukać(...)jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek. Cebulę podsmażyć i dodać do reszty warzyw. Całość gotować pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić do smaku. Do zupy można dodać zasmażkę, ale kapuśniak i bez niej jest pyszny. Kolejnym opcjonalnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Można również dodać 1 łyżkę

Di gotuje
Grochówka z kapustą kiszoną 147

kilka żeberek lub kości schabowych 1 szkl. grochu łuskanego  2 –3 marchewki 1 pietruszka około 0,5 kg kapusty kiszonej sól, pieprz listek, ziele majeranek Żeberka , kości  zalać wodą, dodać groch, marchewkę, pietruszkę ,przyprawy i gotować około 1/2 godziny.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki.W drugim garnku ugotować kapustę.Z mięsa usunąć kości i pokroić. Następnie przełożyć wszystko

Moje domowe kucharzenie
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 162

sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól pieprz 1 łyżka majeranku Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Żeberka pokroić w mniejsze

O kuchni z uczuciem