kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:49/166)

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 132

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do

Kulinarne Przeboje
Kapuśniak 151

wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa) * kawałek wędzonego boczku  * 2 ziemniaki  Mięso pokrojone na duże kawałki (najlepiej na 2-3 części) gotujemy w wodzie przez 30 minut. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler. Do gotującego się

Klasyka Gotowania
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 185

Każda o innej tematyce. Kilka przepisów już   wykorzystałam, ale jeszcze nie pokazałam na blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis, który pochodzi z książki ...”obiady” . Są to knedle z kapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam(...)łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę

Kuchnia u Krysi
Bigos z kapusty mieszanej 269

białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowykminek10 suszonych śliwekodrobina ostrej i słodkiej paprykikilka kulek jałowcaSposób przygotowania:1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę

Kuchnia domowa Ani
Wegański bigos 183

kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy.   Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda z kapusty może nam się przydać do doprawienia kapusty, a i tak szkoda tak dobrej wody, można później śmiało wypić i dostarczyć witaminki C 😊 2. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby jedynie przykryć kapustę, dodajemy ziela angielskie, liście(...)odpowiadał smak. Jeśli bigos jest za mało kwaśny dolewamy powoli wody z kiszonej kapusty. Ja dolałam 1 chochelkę. Kapusta z każdym dniem nabiera coraz to lepszych smaków. Pamiętajmy tylko, żeby trzymać ją w chłodnym miejscu, a każdego dnia doprowadzić do gotowania

Mój pomysł na
Wegański bigos 188

kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy.   Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda z kapusty może nam się przydać do doprawienia kapusty, a i tak szkoda tak dobrej wody, można później śmiało wypić i dostarczyć witaminki C 😊 2. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby jedynie przykryć kapustę, dodajemy ziela angielskie, liście(...)odpowiadał smak. Jeśli bigos jest za mało kwaśny dolewamy powoli wody z kiszonej kapusty. Ja dolałam 1 chochelkę. Kapusta z każdym dniem nabiera coraz to lepszych smaków. Pamiętajmy tylko, żeby trzymać ją w chłodnym miejscu, a każdego dnia doprowadzić do gotowania

Mój pomysł na
szybkowar-boczek na kapuście kiszonej do pieczywa... 199

przyrawami też natrzeć żeberka do szybkowara wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, żeberka, wyjąć na talerz wsypać kapustę kiszoną posypaną cukrem, na wierzchu ułożyć boczek, żeberka, wlać wodę zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie boczek cienko krojony jest smaczny do pieczywa, żeberka i kapustę wykorzystałam jako dodatek

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 254

Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku(...)cebuli. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby odparowała woda (sok) z pieczarek. Następnie do pieczarek dodaję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi

Uwaga Babcia Gotuje
Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 178

drożdży świeżych 80 gram masła 200 ml. mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz ok. 0,5 kg kapusty kiszonej 20/30 gram suszonych grzybów pół cebuli sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie farszu Grzyby zalać wrzątkiem. Po kilku godzinach gotujemy do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.Miękkie grzyby siekamy drobno. Kapustę w razie potrzeby

Andzia Pichci
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 181

kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków.  Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy

Kolizje Smaków
Krokiety z kapustą i grzybami 157

świeże grzyby. Krokiety z kapustą i grzybami Składniki: -  naleśniki - 1 kg grzybów leśnych - 2 kg kapusty kiszonej - 1 cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i myjemy. Gotujemy do miękości. Kapustę płuczemy, kroimy zalewamy zodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękości. Pod koniec

Kulinarne życie
Zrazy mielone z lubczykiem i pietruszką. 242

Domowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej

Kuchnia Beaty
KLUSKI ŚLĄSKIE 297

dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć(...)formować kulki, zrobić palcem wgłębienie.  W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Przepis na sos pieczarkowy znajdziesz  tutaj. Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną znajdziesz  tutaj

Zrób to smacznie
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 171

poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna.  Idealna(...)surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek Wykonanie : Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa

Walijskie Pichcenie
Kasza gryczana jak łazanki z kapustą 171

gryczanej 2 szkl wrzątku sól 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg białej kapusty świeżej 100g boczku wędzonego – można pominąć w wersji postnej 5 dag suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego olej roślinny sól pieprz Jak zrobić kasza gryczana jak łazanki z kapustą: Zaczynamy od kaszy. Gryczaną płuczemy w wodzie i odcedzamy(...)liści, wykrajamy głąb i szatkujemy w cieniutkie plasterki. Potem do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę białą i kiszoną, dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę z boczkiem, przyprawy oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły. Wszystko zalewamy dwoma szklankami wody. Na końcu kapustę gotujemy ok 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody gdyby za szybko wyparowała. Doprawiamy do smaku

Dorota Smakuje