kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą. Gotuję
Gotowanie Patkiwodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPołączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je
Kuchcik gotujeniewielu zup, które lubi mój mąż. Kapuśniak to też jedna z moich ulubionych zup i smak zapamiętany z babcinego domu, bo oczywiście gotowała najlepszy kapuśniak pod słońcem. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to błagam, nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli
Smaczna Pyzaryżu 100 g kapusty kiszonej 180 g koncentratu pomidorowego 1 pęczek koperku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się do pozostałych przepisów ;) Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest
R'n'G Kitchenżyczliwości. Wigilia, to tradycja wspólnych posiłków zjadania, w przerwach kolęd śpiewania. Ja kocham pierogi ruskie, z kapustą słodką i kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje. W tym roku drożdżowe pierogi przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty(...)smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :) Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Moniki Smakołykigarnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać do mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem
Kuchenne aromatyszatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie bigos przyprawiamy pozostałymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Moja
Kulinarne przygody Gatitypóźniej zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post Paszteciki z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedomu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami , a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową. Ja robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań i od tego jak kwaśna jest nasza kapusta. Warto(...)kiszonej kapusty 500 - 600 g łuskanego grochu - połówki 1 spora cebule 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy majeranek sól , pieprz masło lub smalec do smażenia przygotowanie Kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielka ilością wody i gotować aż będzie miękka. Można to zrobić
Stare Garygotować całego garnka, ale z drugiej strony... jeśli ugotujecie mało, możecie żałować ;) Każdą kapustę z moich przepisów można przygotować dzień, dwa wcześniej. Można ją również mrozić, najlepiej w woreczkach na zipper. Przepisy znalazły się na blogu już wcześniej, ale myślę, że warto je przypomnieć. Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grzybami po lasowiacku Składniki: 1,5 kg kapusty(...)kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany
Trzeci talerzDziś w menu aromatyczna, pożywna a jednocześnie dietetyczna zupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra(...)pieprz czarny lubczyk imbir gorczyca kurkuma kminek oregano tymianek papryka chili pieprz zielony liście laurowe rozmaryn) sól, Pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale
Gotujemy i jemyKiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na
Słodkie okruszki