kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:41/166)

Jak pierogi staly sie tradycja 191

kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi.Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko, bo nie bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku.skladniki na farsztrudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na okosuszone grzybykapusta kiszona(...)daje o polowe mniej niz grzybowsol, pieprzmajeranekGrzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci.Kapuste kiszona gotujemy podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.Gotowym farszem napelniamy pierogi.Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia

Przysmaki Karolki
Ciapkapusta 143

wyrazistym smakiem. Pomieszanie ziemniaków ,kiszonej kapusty i cebuli wyszło bardzo smacznie. Polecam zamiast "tradycyjnych" ziemniaków. Składniki 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej cebula łyżeczka kminku (można użyć też mielonego) łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy. Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kminku (ma być miękka

R'n'G Kitchen
Łazanki z pieczarkami (wegetariańskie) 178

pieczarek równie dobrze urozmaici jej smak. Składniki: pół opakowania kwadratowego makaronu do łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek Przygotowanie [the_ad id="6999"] Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. Kapustę płuczemy, jeśli jest zbyt(...)drobniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania kapusty, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Oba składniki smażymy na patelni do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną wcześniej odcedzoną. Wsypujemy przyprawy i całość przysmażamy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, całość

e-PrzepisyKulinarne
Kapusta z soczewicą 107

właśnie taką kapustę.. a ja pomyślałam, że trochę unowocześnię ten przepis :-) Zapraszam! Czas przygotowywania:  do 25 minut Czas gotowania: min. 1,5 h Ilość porcji:  min. 10 Składniki: • 1 kg dobrej kiszonej kapusty • 500 g dobrej zielonej soczewicy (sucha w paczkach) • 3 szklanki wody • 2 duże cebule • 5 łyżek masła klarowanego • 2 płaskie

AniaGotuje.pl
Wczorajszy obiadek 111

jest dla mnie :)Na obiad kontynuuowałam "pozbywanie się" zakupów z targu. Tym razem był szpinak (kupiony jako świeże liście) ze śmietaną i czosnkiem. Gotowane kolby kukurydzy z masełkim i solą morską oraz surówka z kiszonej kapusty ( z jabłkiem i marchewką). Do tego był też tradycyjny kotlecik z kurzej piersi, ale głód zwyciężył nad blogiem i kotleciki zostały pożarte zanim miałam

Z butelką mleczka w tle
Łazanki z kapustą 151

kroję w paski szerokości około 2 cm. Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną wodą.  Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Pieczarki

Bea(u)ty kitchen
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką 117

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i

Di gotuje
Kapusta kiszona zasmażana [PRZEPIS] 152

Kapusta kiszona zasmażana – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA

Jakugotujesz.pl
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 176

temperatury. Ważną rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz

Naturalna Kuchnia
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 211

górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć

Bon Ton Italia
na białej kiełbasie zupa z kiszonej kapusty z kaszą... 160

sztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka przecier pomidorowy, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki majeranek, 60 dag kiszona kapusta zagotować wodę i włożyć pokrojoną kiszoną kapustę włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze, ziele i liść laurowy gotować z 30 minut - teraz wsypać kaszę perłową, włożyć surową białą kiełbasę , przecier pomidorowy i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut , co jakiś czas mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta Babci Halinki 147

wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól Kapustę kiszoną szatkujemy, ale niezbyt drobno. Przekładamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut(...)Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i kaszę jęczmienną. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut od czasu do czasu mieszając. Solimy do smaku. Kapustę Babci Halinki podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego. Fanom kapusty kiszonej polecam także przepis na  pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami . Natomiast wielbicielom kaszy jęczmiennej

My Chcemy Jeść
Kapuśniak z kiszonej kapusty 176

Kapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)żeberko, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w większą kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować

Pelusiowa Kuchnia
Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą 129

tego, że powoli wraca mi chęć jedzenia i gotowania. Zaczynam już nawet weekendowo budzić się z myślą o gotowaniu, więc jest dobrze. Obchodzenie się z blogiem po macoszemu to zło. Zło, zło, zło.  Parę dni temu kupiłam kiszoną młodą kapustę. Plan był taki, żeby wchłonąć ją surową. My dziubnął, skrzywił się i to by było na tyle. Pomyślałam więc(...)zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu... wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek kroimy w drobną kostkę

Kardamonovy
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 135

Gotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę się bałam, czy wyjdą, ale udało się. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 1 jajko 2/3 szkl. wody ciepłej 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść

Kuchnia Beaty