kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:37/166)

PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 159

mięsa z rosołu ok 40-50 dag kiszonej kapusty 1 duża cebula sól,pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Kapustę kiszoną zalewam niewielką ilości wody,dodaję liścia laurowego oraz ziele angielskie i gotuję ok 20 min. Następnie odcedzam,odstawiam by kapusta ostygła. Do farszu można użyć dowolnego mięska,które zostało nam z rosołu,najlepiej jak jest mieszane np wołowe

Niespełnione zdolności kulinarne
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 193

lubimy :-( jakoś uszło mojej uwadze ... ale już naprawiam zaległości :-) Taki bigos "chodził" na mną od kilku tygodni, ale nie jest to potrawa, którą gotuje się w środku lata. Wtedy zazwyczaj korzystamy z młodej kapusty i robimy szybkie, letnie bigosiki. Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym(...)gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą

Walijskie Pichcenie
Gęsina babci 168

kapustka na ciepło, maszczona wytopionym tłuszczem z gęsi i drożdżowe knedle gotowane na parze. To jest niepowtarzalny smak :) Ponieważ gęś jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej(...)stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak. A wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec (  1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki W gęsiarce lub w głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dobrze smalec. Umyte i osuszone papierowym

Kulinarne przemyslenia
NALEŚNIKI NA OSTRO Z FARSZEM Z KISZONEJ KAPUSTY 175

masło 1 czubata łyżka 1 jajko 3/4 szklanki wody Do rondla wrzucamy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i boczek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i startą na grubych oczkach marchewkę, wlewamy wodę lub wywar, doprawiamy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości kapusty. gdyby woda odparowała a kapusta była jeszcze twarda to uzupełniamy niewielka ilością i dogotowujemy. Gdy kapusta jest miękka sprawdzamy

harrisa
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 205

mąki. Zawinąć w folię i schować do lodówki, by stężało. Ciasto można przygotować odpowiednio wcześniej, bo w lodówce może leżeć nawet całą noc kiszoną kapustę drobno przesiekać i z przyprawami zalać 1 szklanką wody,  gotować do miękkości około 30-40 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować resztę wody z pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kiszonej kapusty 107

Idealna do obiadów, tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty. Idealnie pasuje do ryb ale też do dań mięsnych. Smakuje wszystkim, bez wyjątku. Surówka składa się tylko

Klasyka Gotowania
Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami 206

Przepis na ten karczek podsunęła mi teściowa a ja go trochę zmieniłam. Karczek wyszedł świetny, a kapusta i ziemniaki jeszcze lepsze. Dużą zaletą tego dania było

Mama Gotuje
Tegoroczny bigos z winem marsala 103

przyznać, że dodatek marsala zrobił swoje! Przepis na bigos jest warty przetestowania! Przepis na bigos 8 l – 30 porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście(...)Poszatkuj białą kapustę i obgotuj w lekko osolonej wodzie w dużym garnku (u mnie 10- litrowy). Najlepiej wlej 2 szklanki wody i gotuj aż większość wody odparuje, wtedy nie musisz odcedzać kapusty. Do ugotowanej białej kapusty dodaj kiszoną kapustę. Moja tegoroczna kapusta nie była zbyt kwaśna, ale jeśli wolisz to obgotuj kiszoną kapustę aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Kiedy ugotujesz

codojedzenia
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 210

pokaźną porcję kapusty kiszonej oraz usmażony boczek, a to wszystko zamykamy drugą połówką chrupiącej bułki i lekko dociskamy. PODANIE   Burgery z kiszoną kapustą podajemy wg wskazówek w notatce z gry – z kiszonymi ogórkami, gotowanymi ziemniakami i kuflem niemieckiego piwa!     * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać

Nerds Kitchen
Bigos 151

śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina).   W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił.   Czas na dodanie kiszonej kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę.   Teraz nadajemy właściwego

Maminek kulinarny
Kapuśniak wegetariański 180

przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy dzień. Spróbujcie sami! Kapuśniak wegetariański Bardzo smaczny i szybki do wykonania Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty  400 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)  3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy ½ łyżeczki kminku w ziarenkach(...)ścieramy na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno kroimy. Warzywa wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą i dusimy 5 minut. Dodajemy posiekaną kapustę, kminek, angielskie ziele, liść laurowy, dusimy 2 minuty po czym dolewamy wodę i gotujemy 25 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy sól, pieprz, obie papryki i koncentrat pomidorowy. W czasie gdy kapuśniak się gotuje, myjemy bardzo dokładnie

Moja Mama Gotuje
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 186

pieprz 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie(...)cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Dodać do mięsa w połowie gotowania i dalej dusić aż kapusta i mięso będą miękkie. Następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i świeżej kapusty razem z kapustą kiszoną, posiekanym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy pomidory rozpadną się i większość płynu wyparuje

Czerwień i błękit
Krokiety z kapustą i pieczarkami 274

kiszoną kapustą i pieczarkami. Bardzo je lubię. Choć są trochę pracochłonne, myślę, że warto raz na jakiś czas poświęcić więcej czasu i je przygotować, najlepiej w większej ilości. Część krokietów można wtedy (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby. Post Krokiety z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1290

kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut

Mama Gotuje
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY (keto, LCHF, bez glutenu) 259

Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się

Ola la LCHF