kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:28/166)

Pieczona polędwica z dorsza 205

weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku po chrupiące złociste frytki (wersja nadmorska). Surówki z kiszonej kapusty i marchewki lub warzywa gotowane na parze idealnie pasują - pasują i dodają kolejnych cennych wartości odżywczych. Szczególnie brokuły, kalafior, fasolka szparagowa. Porcja zdrowia. Gotowe danie posypuję dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, solą

Zasmakuj Kuchni
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 195

Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka

Kuchenna Kontrrewolucya
Uszka, farsz do uszek 206

wody, to też będzie wiadomo, chodzi o to, by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkowało na cieniutki placek. Składniki na farsz:kapusta kiszona (może być z marchewką)suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy

upichcic
Wątróbka drobiowa z warzywami 151

termoobiegiemna 20 minut i gotowe.   Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.   Tak przyprawioną

Maminek kulinarny
Kwaśnica jak z Podhala 180

koper włoski (przyprawa)- ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona w raz z sokiem. Gotujemy do miękkości. Szczerze polecam

SMYKWKUCHNI
Dorsz z kiszoną kapustą curry 140

kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też na obiad codzienny, niedzielny, na wspólne grilowanie z przyjaciółmi, na małe przekąski od czasu do czasu. Oprócz pięknych zdjęć w książce, opis wykonania jest tak przystępny, że nic tylko gotować(...)zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku.  Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu.  Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy miodem, sokiem i skórką z limonki, solą oraz pieprzem. Smacznego!   Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej

bistro mama
Wegański kapuśniak 121

cebulę w kostkę, a czosnek siekamy.  2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy.  3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut.  4. W drugim(...)garnku również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka.  5. Po tym czasie zawartość garnka z kapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły

Bananowe Pole
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 126

Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3/4 kostki masła. Kapustę kroimy, wrzucamy

Kulinarna Patilogia
Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą 162

mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 opakowanie suchych drożdzy ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Wielkopolskiego z chili Nadzienie: 40 dag gotowanego mieszanego mięsa np. z rosołu 30 dag ugotowanej kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 -3 łyżki oleju Wielkopolskiego z chili Sól i pieprz do smaku Ser żółty do posypania Natka pietruszki do posypania(...)oprószyć delikatnie mąką, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę aż podwoi objętość. Gdy ciasto rośnie zajmujemy się farszem: Gotowane mięso kręcimy przez maszynkę o grubych oczkach,  wraz z ugotowaną i odciśniętą z wody kiszoną kapustą. Na patelni rozgrzewamy olej z chilii, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, szklimy 3 minuty mieszając.  Zestawiamy

Wanilia i Kardamon
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2362

średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo: 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej 20 plasterków cienkiego wędzonego boczku 2 garści kiszonej kapusty pół pęczka koperku Farsz: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1-2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu. Bułkę namaczamy w wodzie, aż do miękkości i odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy(...)powoli wlewamy na blachę pomiędzy gołąbki. Kapustę kiszoną mocno odciskamy z wody i siekamy. Rozsypujemy po gołąbkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami. Post Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Poezja smaku
Barszcz ukraiński 313

kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli – przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, – olej lub oliwa do smażenia – śmietana do podania – posiekana natka pietruszki do podania PRZYGOTOWANIE: Obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę. Do garnka w którym będziesz gotować zupę (musi(...)powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości

nietylkopasta.pl
Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami 87

marchewkę rozdrobnione, podsmażamy wszystko. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy 1,5 szkl wody, dodajemy przyprawy, gotujemy 15 min. Dodajemy kapustę i fasole, gotujemy jeszcze 15-25 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 138

Święta i bigos jest daniem obowiązkowym. Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną

potrawyregionalne
Kapusta z grochem i grzybami 305

czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej wodzie a następnie siekamy ją. Następnie gotujemy w osobnym garnku z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby w paseczki i podsmażamy na oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Kapuśniak 127

wszystko do garnka, zalewam wodą i solę (około 1/2 płaskiej łyżki) i gotuję na małym ogniu przez około 1 godzinę i wyjmuje kości i włoszczyznę z wywaru. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do wywaru. Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam

Gotuj Się Kto Może