czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w talarki. Paprykę obrać i pokroić w paski. 4 plastry boczku pokroić w większą kostkę. Wszystko wrzucić(...)minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili
My simple kitchenpieprz Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu *** *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Mąkę(...)żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy
Blog z Apetytemtreściwą potrawkę.Składniki:300ml piwa 1,5l rosołu250g cienkiej kiełbasy1 cebula2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapustypół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego200g śmietany 18%2 łyżki suszonego majerankupieprz i sólSposób przygotowania:Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować.Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem.Kiełbasę pokroić
W kuchni wieczoremużyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby . Coś cudownego! Idealne rozwiązanie dla zabieganych Do tego kapusta kiszona i przyprawy. I farsz do drożdżowych pieczonych pierożków gotowy Polecam Wam spróbować. Pamiętajcie, że mój blog kulinarny jest pełen świątecznych przepisów . Zachęcam do pieczenia i gotowania. Mam nadzieję, że tu każdy znajdzie coś dla siebie. Miłego dnia moi drodzy(...)lepkie). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy składniki na farsz. Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, wyciągamy ziela angielskie i odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Do kapusty dodajemy nasz grzybowy farsz
Słodkie okruszkiłyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia *** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy
Blog z ApetytemSkładniki: 1 kg karkówki 1,5 kg kapusty kiszonej 30 dag boczku wędzonego (surowego) pikantna przyprawa do grilla Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości
Qchnia po prostupieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję ok 1 godziny. Po tym czasie odcedzam kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę
Gotowanie PatkiSkładniki 1 kg kapusty kiszonej 700 g schabu bez kości 250 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę kiszoną włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować około 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Odcedzić kapustę na sicie. Schab pociąć na kotlety o grubości 1 cm i rozbić i delikatnie rozbić
O kuchni z uczuciemCzerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej z awokado
mojewypiekiinietylko500g pieczarek 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej oliwa do smażenia Kiszoną kapustę zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia. Obrać i opłukać pieczarki. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pieczarki. Przygotować
Wiem co jemzalać gorącą wodą z dodatkiem soli, przyprawić i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotować włoszczyznę, cebulę, dodać razem z przyprawami do golonki i gotować do miękkości. Ugotowany groch połączyć z kiszoną kapustą z pokrojoną cebulą, jabłkami i obłożyć gotową golonkę na półmisku
Tradycyjna Kuchniapieprz gałka muszkatałowa oregano 50-70 g parmezanu Wykonanie: suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dolewaj partiami zimne mleko, cały czas(...)mieszając trzepaczką balonową. Zagotuj mleko z zasmażką, aż do zgęstnienia. Dodaj przyprawy. Część mleka zastąpiłam wodą z gotowania kapusty z grzybami naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, następnie sosem beszamelowym. Na sosie ułóż pierwszą wartswę płatów lazanii, część kiszonej kapusty z grzybami, sos beszamelowy i tak do wykończenia składników. Górną warstwę makaronu dokładnie pokryj sosem i na koniec posyp startym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przybliżyć Wam kilka przepisów z naszego regionu, a zacznę od wersji o wyjątkowo mocnym smaku. Kwaśnica z Dynowa to wywar z suszonych grzybów, który gotuje się z kaszą jęczmienną i kwasem odciśniętym z kiszonej kapusty. Nazwa zupy odzwierciedla jej intensywny kwaśny smak. Przepis na kwaśnicę w serwisie nowiny24.pl podała Pani Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Zupa(...)laurowy ziele angielskie sól i pieprz Do około dwóch litrów wody wlewamy kwas z kiszonej kapusty (ponieważ bywa on mniej lub bardziej kwaśny, warto wlać połowę podanej ilości, a w razie potrzeby dolać później pozostałą część). Następnie dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu. Po trzydziestu minutach gotowania dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy
Trzeci talerzdanie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-) Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli(...)odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno kroimy, dodajemy wcześniej podsmażony boczek
Radość kipiąca uśmiechem.