kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:39/166)

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego 995

Uszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
kapusta kiszona na indyku z grzybami suszonymi... 161

kostki mięso gulaszowe z indyka dodać pokrojone w kostkę cebule, kostki rosołowe i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, wsypać grzyby suszone prawdziwki zmielone, wlać wodę, gotować pod przykryciem do miękkości kapusty dodac paprykę ostrą, przyprawę w płynie i bez przykrycia na większym ogniu co jakiś czas mieszając gotować do odparowania części wody

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka winegret 146

majonezem zwana za rubieżą  sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 155

domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 547

wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę obrać i drobno posiekać

Świat Domowej Kuchni
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gotowanymi pieczarkami 283

ostatnio większość sałatek staram się robić z samym jogurtem naturalnym, nie ujmuje to ich smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śląski kapuśniok 177

Śląski kapuśniok gotuje się na niewielkim kawałku żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone  grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi(...)kminku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz czarny do smaku Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę,  zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką

Gotuj Sam!
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 201

wielkości cebula 150 g boczku wędzonego 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz  Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody

Ugotować
Bigos wegetariański 176

się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine(...)minut od zagotowania). Odcedzamy. W większym garnku na oliwie szklimy cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy przepłukaną na sitku kiszoną kapustę, sól, pieprz, goździki, liście laurowe, kminek, tymianek, kolendrę i gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby razem z wodą w której się moczyły, śliwki

Moja Mama Gotuje
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 160

Składniki: ( 21sztuk) 480g kapusty kiszonej ( po odsączeniu ), 250g pieczarek, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, sól, pieprz, majeranek, jajko, olej. Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną

W kuchni u Moniki
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 196

burakami z sosem chrzanowym              autorka: mops w kuchni z bloga Mops w kuchni   Surówka z kiszonej kapusty i warzyw               autorka: Patrycja (mikimama)  z bloga Czerwień i błękit Sałatka z brukselką i smażoną wątróbką(...)fotografia zupa krem z brokułów autorka: szybkieprostesmaczne z bloga szybkie proste smaczne Zupa z pieczonych buraków autorka: gotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski   Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiszona kapusta zasmażana 403

zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka – bo taką najbardziej lubię :) Jeśli zaś wolicie mniej słodką kapustę zasmażaną , to możecie dać np. pół łyżeczki cukru :) Niektórzy do kapusty kiszonej zasmażanej dodają również kminek, lecz(...)wody z garnka z gotującą się kapustą. Mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dodać zawartość patelni do gotującej się kapusty i dokładnie wymieszać. Zasmażaną kapustę na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kiszona kapusta zasmażana appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej 181

Robiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki

Monia miesza i gotuje
Żeberka pieczone na kiszonej kapuście 129

wszystkimi składnikami. Składniki 1 garść suszonych grzybów 600 g ziemniaków 1 duża marchew 800 g żeberek 150 g mrożonego groszku 300 g kapusty kiszonej 200 ml sosu madziarów 250 ml bulionu warzywnego sól Przygotowanie Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 min), studzimy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku, odcedzamy. Marchew(...)obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą. Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem. W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze 180°C przez 35 min, następnie bez przykrycia, w tej samej temperaturze, przez

R'n'G Kitchen
Kapusta z kotlecikami na pomidorowo 170

wiem czy pamiętacie ( pytam starszych , a może i nie tylko - może u kogoś w domu taką kapustkę się nadal gotuje) ,, stołówkową" kapustę z kiełbasą zaprawianą koncentratem ? Raz była to słodka kapusta raz kiszona. Rzadka , z reguły nie specjalnie doprawiona .Do tego tłuczone ziemniaki. Menu rodem ze stołówki, dworcowego baru czy barów mlecznych .Z reguły omijałam szerokim łukiem do chwili(...)domu wymusiłam na Babci by zaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem jak zaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania