kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:47/166)

Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 229

Niby składników mało, a jak zacznę gotować to wychodzi mi wielki gar zupy, który starczyłby dla całej rodziny. Tak było i w przypadku kapuśniaczku. Ugotowałam go dzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba mogłabym obdzielić wszystkich sąsiadów i jeszcze dla mnie by zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny(...)silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy:- 500 g kiszonej kapusty- 300 g wędzonego boczku lub bekonu- 2 duże marchewki- 2 duże ziemniaki- 5 kostek warzywnych- małą cebulę- 3 ziarna ziela angielskiego- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz, maggi Przygotowanie:Zagotować 2,5 litra

W poszukiwaniu inspiracji
Krokiety w grahamkowych naleśnikach 169

Młynomag 2 szkl mąki luksusowej Młynomag pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 kg kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych sól olej lub inny tłuszcz cebula pieprz pieprz ziołowy kminek majeranek oregano 1 jajko do panierowania 2-3 jajka bułka tarta Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z kapustą i pieczarkami ! :) 149

przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie. Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje pod przykryciem. Jeśli pieczarki i kapusta będą gotowe to mieszamy je ze sobą (z kapusty wyciągamy wszystkie

Magia jedzenia.
Duszona kapusta kiszona 179

Składniki 600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz do smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę odciskamy (wyciśnięty sok na razie zachowujemy) i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy przez(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-79 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Płukanie / obgotowanie kapusty Marchewkę ścieramy na średnich oczkach Gotowanie kapusty z marchewką i przyprawami Smażenie boczku i cebuli Wszystkie składniki połączone ze sobą Duszona kapusta kiszona Post Duszona kapusta kiszona pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Góralska kwaśnica 147

ząbki czosnku 2 cebule 3 liście laurowe 3 ziela angielskie  sól, pieprz  Przygotowanie: Do dużego garnka włożyłam odciśniętą kapustę kiszoną ( sok wlewam na samym końcu), dodałam liść, ziele,czosnek, umyte żeberka. Całość zalałam wodą. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.  Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Nie dodawałam oleju, ponieważ z boczku

Kukuleczki
Łazanki z kapustą i grzybami 178

ok.70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g kapusty kiszonej, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - pół szklanki makaronu łazanki (ok. 50 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez całą noc). 2. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, ok. 20 min. 3. Ugotowane(...)ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, grzyby, wywar z gotowania grzybów, łyżeczkę masła i całość gotujemy ok. 30-40 min. 7. Ugotowany makaron łazanki łączymy z kapustą i grzybami. Łazanki z kapustą i grzybami są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 178

sama procedura, ten sam, uzależniający, odświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek(...)boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej i kwaśnej kapusty, stąd cały ten proces jej "płukania". Jeśli Wasza

Pichceniomania
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 156

przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce

Podróż w kulinaria
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 204

ugotowanych ziemniaków mączystych  4 plastry wędzonego boczku  0.5 kg. łopatki- zmielić  3 ząbki czosnku   1/2 cytryny  1 cebula  50 dag. kiszonej kapusty  1 łyżka miodu  1 łyżka smalcu   kilka kropel maggi   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych   200 ml słodkiej śmietanki 18%   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej   ½ łyżeczki(...)masła   sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,   kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości, do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę

Kuchnia Beaty
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48106

następujących warzyw i owoców :      - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak,   - cebulowe: cebula, por, czosnek,   - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż,   - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła,   - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon(...)owoce można spożywać w postaci:   - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych,   - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho,   - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup,   - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki,   - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych,   - kompotów z zalecanych owoców,   - owoców surowych lub w postaci surówek

IzaGotuje
Zupa z kiszonej kapusty i tartych ziemniaków 204

zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany. 600 g kiszonej kapusty 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku listek, ziele sól i pieprz do smaku bulion mięsny 2 -3 ziemniaki  Kapustę  poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem,dodać przyprawy. Gotować około 20-30 minut.Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 259

ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie(...)siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody ma być do wysokości kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości. Odcedzamy, wyjmujemy ziele i liście

Słodkie okruszki
szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 156

solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni kiszoną kapustę włożyć do szybkowara, posypać cukrem, wymieszać, dodać kostkę grzybową, na kapuście położyć mięso, kości same odchodzą od mięsa na mięso wyłożyć z patelni pieczarki, dodać ziele i liść laurowy, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak z batatami 137

skwarków - opcjonalnie Przygotowanie: obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, dolać wodęi zagotować w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy i gotować do miękkości batatów, około 25-30 minut. W kwaśnej kapuście gotują się dłłużej niż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty kiszonej i kalarepy 166

Składniki: 700 g kapusty kiszonej (z marchewką) 1  średnia kalarepa 1 zielona papryka 1 cebula czerwona 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru pieprz, sól

Qchnia po prostu