kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:47/166)

Bigos z kiszonej kapusty 139

niego kilka ziaren jałowca, rzadziej - suszone pomidory, czy śliwki (rodzina nie lubi). Jeśli jest za rzadki - zagęszczam go zasmażką... A Wy jak przyrządzacie Wasz ulubiony bigos? 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)  kości schabowe lub żeberka (wg uznania) boczek wędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania)   2 cebule 3 listki laurowe   3-4 ziarna ziela angielskiego(...)żeberek.   Kapustę (jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu

Di gotuje
Łazanki z kapustą 140

dziecięcej logiki;) Składniki: Łazanki: 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 żółtka 1/2  łyżeczki  soli 2 łyżeczki oliwy Kapusta z grzybami: 1/2 kg świeżej kapusty 1/4 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła (do każdej porcji nakładanej na talerz) 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku(...)pokroić na paski, które trzeba pokroić na kwadraty o boku 2 cm. Łazanki gotować 2 minuty w osolonym wrzątku.  Odcedzić na sicie (nie przelewać zimną wodą), dodać do garnka z gorącą kapustą. Przygotowanie kapusty z grzybami: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, odcisnąć, pokroić.  Świeżą kapustę  drobno  poszatkować. Obie kapusty przełożyć do garnka zalać wodą, w takiej

Codziennik Kuchenny
Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą 207

Proste i bardzo smaczne danie. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 0,5 kilograma makaronu łazanki 0,5 kilograma wędzonego boczku 2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka,dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,zalewamy wodą.Gotujemy pod przykryciem do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) – kuchnia podkarpacka 136

kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka Prezentując tradycyjne podkarpackie zupy wigilijne wybierałam zupy kwaśne, na bazie zakwasu na barszcz, lub na wodzie z kiszonej kapusty. Tym razem prezentuję łagodną zupę grzybową z kaszą gryczaną. Zupę gotuje się na wywarze z warzyw, a ponieważ podawana jest w Wigilię, krasi się ją cebulką podsmażoną na oleju lnianym. Przepis na ten regionalny specjał

Trzeci talerz
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 803

soczysta. U moich rodziców serwowany był z dużymi plackami ziemniaczanymi a na LCHF zastępuję je różnego rodzaju plackami np z cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu

Ola la LCHF
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną 133

Uwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
GÓRALSKA KWAŚNICA 110

pęczek włoszczyzny 50dag.ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3 liście laurowe kilka ziaren ziela ang. sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żeberka,boczek,włoszczyznę i kapustę kiszoną zalewamy 2 litrami wody.Dodać ziele ang.oraz liście laurowe i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.Włoszczyznę usunąć,a mięso i boczek podzielić na małe kawałki i znów wrzucamy do garnka.Z masła i mąki robimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sola gotowana na parze 144

cytryny Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą do ryb, gotować w parowarze około 15 minut. Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny

Zgrabne Gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 121

może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela angielskie - 2 liście laurowe

Kulinarne życie
Kapuśniak na zimne dni 145

kapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego z kością (mogą być żeberka -trójkąt) 300 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek listek laurowy ziele angielskie szczypta kminku 1 marchewka 1 cebula 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Kapustę płuczemy i odciskamy, zalewamy wodą gotujemy i sprawdzamy kwaśność , kiedy jest bardzo kwaśna woda odlewamy całą i dodajemy

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 73

olej i przez kilka minut zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Kapusta: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzamy z wody. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do zrumienienia na maśle lub margarynie. Usmażoną

Izabelawkuchni
Kapusta z grzybami 126

pieprzu, Przygotowanie:       Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 143

wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną

Aga w kuchni
Śledzie z kiszoną kapustą 69

szkl. mleka 15 dkg. kiszonej kapusty 2 cebule 1 czerwona papryka 1 słodkie jabłko Składniki na zalewę Sok z 4 cytryn Woda (tyle samo ile wyciśniętego soku z cytryn) 1 łyżka cukru (można pominąć) 1 liść laurowy Kilka ziaren ziela angielskiego Krok po Kroku 1 Śledzie myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny. 2 Kapustę rozdrabniamy, paprykę i jabłko(...)wrzenia i następnie studzimy. Śledzie układamy ciasno w słoiku, zalewamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Śledzie z kiszoną kapustą pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zrazy gryczane 167

kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby

Eli Gotowanie