kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:56/166)

Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami - kategoria mięso 208

schabu bez kości,  150g kiszonej kapusty,  300g kurek, cebula,  pęczek szczypioru,  4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  sól, pieprz,  szczypta tymianku, szczypta estragonu,  1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina,  łyżka mąki pszennej,  natka pietruszki do posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć

Z miłości do słodkości
Żeberka w kapuście 94

KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość

Kuchnia Beaty
Kapusta wigilijna z chrzanem 155

Wielkanocą, ale doskonale podkręca smak kiszonej kapusty. Niby tradycyjne danie, ale w nowoczesnej odsłonie. Tradycyjny bigos robi się przez wiele dni, ale to jest przepis dla tych, którzy nie mają tyle czasu. Jest też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos. Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się białego wina. Trochę trafia też(...)obrane i pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego   2 łyżki oleju do podania ( u mnie Wielkopolski ) Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem   Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny

Ugotowane pozamiatane
Wigilijny rybny kapuśniak 137

ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego. 2. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby(...)marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3 l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowa kapusta kiszona w słoikach 111

Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty

Gotujemy i jemy
Łazanki z kapustą i kiełbasą 147

cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek angielskiego ziela olej sól,pieprz woda Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać listki laurowe i angielskie ziele oraz odobinę soli i pieprzu. Gotowaćkapusta będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody najlepiej na druszlaku. Cienką kiełbasę

Monia miesza i gotuje
Krokiety z mięsem i kapustą 110

odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy

Wędrówki po kuchni
Bigos 216

ziarenek owoc jałowca 5 sztuk cukier do smaku pieprz do smaku Przepis: Grzyby zamoczyć, następnie ugotować. Kapustę kiszoną posiekaj włożyć do garnka i zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca, gotować. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w 1 centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę

Gotowanie-uk
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 141

ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin). Taką wodę studzimy (zbyt wysoka temperatura zabija lactobacillusy!!!), a potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania). W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach :) Od Autorów bloga - bardzo, ale to bardzo nas korciło, żeby dodać do tej kapusty łyżeczkę sumaku(...)zaryzykowaliśmy W końcu to nasza pierwsza samodzielnie kiszona kapusta  :) Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 346

kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą z dodatkiem suszonego tymianku i wkładam do piekarnika(...)wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami 157

ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 250 g obranych ziemniaków 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą

Smak mojego domu
Pierogi z kapusta i grzybami 160

leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko(...)żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Gdy pierogi wypłyną (ok. 7-10 min.) wyjmować je łyżką cedzakową. Smacznego Artykuł Pierogi z kapusta i grzybami pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 130

skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.     Pulpety podawaj z sosem, ziemniakami z koperkiem i klasyczną surówką z kiszonej kapusty.     Dzisiejszy przepis stworzony został z myślą o piątkowym szybkim obiedzie. Jest(...)dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako dodatek idealnie pasuje ekspresowy sos cytrynowy. Żeby go przygotować wystarczy dosłownie 15 minut. Jednym słowem piątkowe danie idealne Jeżeli szukacie innych

kuron.com.pl
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 149

łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda powinna dużo odparować na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepszy do kiszenia – garnek hermetyczny z kamionki 140

Kiszone ogórki, kapusta… ach ja nie wyobrażam sobie bez nich obiadu. I choć w sklepach są na wyciągnięcie ręki, to od zawsze uważałam, że najlepsze

Słodkie okruszki
Żeberka z groszkiem 111

przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z sosem. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy) by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas ziemniaki z wody i zasmażana kapusta kiszona

R'n'G Kitchen
Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 581

Zrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bigos 224

kiełbasy głogowskiej 250 g winerek  250 g wieprzowiny  filet z kurczaka  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z Kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem 142

Zapiekanka to doskonały pomysł na szybki, bardzo sycący i niedrogi obiad. Wyjątkowo popularne danie jednogarnkowe, uwielbiane przez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 362

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak

Monia miesza i gotuje