kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:56/166)

Wigilijny rybny kapuśniak 141

ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego. 2. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby(...)marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3 l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowa kapusta kiszona w słoikach 113

Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty

Gotujemy i jemy
Łazanki z kapustą i kiełbasą 150

cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek angielskiego ziela olej sól,pieprz woda Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać listki laurowe i angielskie ziele oraz odobinę soli i pieprzu. Gotowaćkapusta będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody najlepiej na druszlaku. Cienką kiełbasę

Monia miesza i gotuje
Krokiety z mięsem i kapustą 117

odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy

Wędrówki po kuchni
Bigos 224

ziarenek owoc jałowca 5 sztuk cukier do smaku pieprz do smaku Przepis: Grzyby zamoczyć, następnie ugotować. Kapustę kiszoną posiekaj włożyć do garnka i zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca, gotować. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w 1 centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę

Gotowanie-uk
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 146

ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin). Taką wodę studzimy (zbyt wysoka temperatura zabija lactobacillusy!!!), a potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania). W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach :) Od Autorów bloga - bardzo, ale to bardzo nas korciło, żeby dodać do tej kapusty łyżeczkę sumaku(...)zaryzykowaliśmy W końcu to nasza pierwsza samodzielnie kiszona kapusta  :) Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 356

kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą z dodatkiem suszonego tymianku i wkładam do piekarnika(...)wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami 162

ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 250 g obranych ziemniaków 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą

Smak mojego domu
Pierogi z kapusta i grzybami 168

leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko(...)żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Gdy pierogi wypłyną (ok. 7-10 min.) wyjmować je łyżką cedzakową. Smacznego Artykuł Pierogi z kapusta i grzybami pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 136

skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.     Pulpety podawaj z sosem, ziemniakami z koperkiem i klasyczną surówką z kiszonej kapusty.     Dzisiejszy przepis stworzony został z myślą o piątkowym szybkim obiedzie. Jest(...)dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako dodatek idealnie pasuje ekspresowy sos cytrynowy. Żeby go przygotować wystarczy dosłownie 15 minut. Jednym słowem piątkowe danie idealne Jeżeli szukacie innych

kuron.com.pl
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 154

łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda powinna dużo odparować na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepszy do kiszenia – garnek hermetyczny z kamionki 150

Kiszone ogórki, kapusta… ach ja nie wyobrażam sobie bez nich obiadu. I choć w sklepach są na wyciągnięcie ręki, to od zawsze uważałam, że najlepsze

Słodkie okruszki
Żeberka z groszkiem 115

przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z sosem. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy) by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas ziemniaki z wody i zasmażana kapusta kiszona

R'n'G Kitchen
Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 587

Zrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bigos 228

kiełbasy głogowskiej 250 g winerek  250 g wieprzowiny  filet z kurczaka  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz

Moja smaczna kuchnia