łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli.Okrasa:2 łyżki oleju;1 duża cebula.Sposób wykonania:Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną(...)wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.Masło użyte do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskakażdy) np. gouda jogurt naturalny majonez sól, pieprz 5-6 jajek 30 dag wędliny 4-5 ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli puszka marchewki z groszkiem (ja dałam dwie) mały kawałek kapusty pekińskiej WYKONANIE : Jajka gotujemy i obieramy. Marchewkę z groszkiem przekładamy na sitko, kroimy ogórki i dodajemy do marchewki. Pozostałe składniki kroimy, przekładamy do miski i dodajemy warzywa
Pani na deserplasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli zupa będzie
Kuchnia Pokoleńprawdziwa uczta. Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersji oryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza. Składniki: -kiszono kapusta - 1 kg -kartofle - 0,7 kg - 2 średnie cebule -czorny pieprz -magi -warzywko Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kartofle obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kartofle odlewamy i sztanfujemy. Kapustę odcedzamy, dodajemy
Maminek kulinarnymięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki:mięso z 1 królikawłoszczyzna na rosół3 liście laurowe2 ziela angielskieprzypalona cebulasok z kiszonej kapusty około pół litra6 - suszonych grzybkówzasklepka z mąkiok. 100 ml śmietany 18%cukier, sól do smakunatka pietruszki Gotujemy królika, gdy woda się zagotuje i wypłyną szumowiny, wylewamy wodę. Królika zalewamy ponownie drugą wodą i gotujemy około 1 h. Po godzinie dodajemy
Bon Appetit Małgorzatysamej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką
Moje domowe kucharzeniekostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni
Mentor Smakuteż bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy w maszynce na najmniejszych oczkach, pozostałe surowe ziemniaki również przekręcamy przez maszynkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną
Kuchnia Beatysurówkę znajdziecie tu: surówka z kiszonej kapusty Żeberka kroimy i przyprawiamy i nacieramy papryką słodką. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod sam koniec dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do garnka dodajemy żeberka oraz cebulę. Całość zalewamy wodą, aż żeberka będą w 3/4 zakryte. Gotujemy 30 minut, po czym sprawdzamy
Klasyka Gotowaniapostne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 duża cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy
Bajeczna Kuchniagorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej 250 g białego sera 250 g surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Mielimy razem z białym serem. Kapustę gotujemy do miękkości
R'n'G KitchenZupa idealna dla koneserów kwaśnicy :P Składniki 1 l kwasu z kapusty kiszonej 4 łyżki mąki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego kminku ząbek czosnku 50 g słoniny 800 g młodych ziemniaków Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni. Sok z kapusty zagotowujemy. Mąkę
R'n'G KitchenProdukty Potrzebne; kapusta kiszona - 600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki sól - 4 łyżeczki Mleko- szklanka 330ml jajka-5 szt mąka 0,5 kg olej - 400ml bułka tarta- 400gram Sposób przygotowania; Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody
pichcisztowody. Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone kroimy w talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski(...)łyżki oleju Następnie warstwami wkładamy warzywa z misek od 1-5 aż zapełnimy słoik. 7. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od zawrzenia wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy
Przepisy kulinarne babci AntoninyDziwny to tydzień jest. Kilka nowych sytuacji sprawiło, że mój spokój ducha został nieco nadszarpnięty 😉 Zamiast w skupieniu poświęcać się chociaż odrobinę temu miejscu, ja próbuję
gotować!