kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:57/166)

Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 342

ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około 20 minut na wolnym ogniu, po czym wyłowiłem grzyby i odłożyłem je do miseczki, wywar zdjąłem z ognia i pozostawiłem w garnku.  Następnie przeszedłem do przygotowania kapusty, co jest dość czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane. 1,2 kg kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem zimną wodą, odsączyłem i odłożyłem(...)posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili również czosnek i marchewkę. Kiedy cebula zrobiła się wyraźnie szklista dodałem kapustę i grzyby. Całość smażyłem przez około 5 minut, uważając, aby kapusta się nie przypaliła. Po tym czasie do potrawy dodałem wywar gotowania grzybów, a całość dodatkowo zalałem wodą. Kapustę przyprawiłem kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą lubczyku, szczyptą soli, sporą ilością czarnego

Wyprawy kulinarne
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 187

Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju 300-500ml bulionu Przygotowanie: 1. Kapuste obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i wykrawamy głąb. 2. Wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy osoloną wodą, aż do pokrycia całej główki i gotujemy. 3. Między czasie delikatnie(...)niewielką ilością wody. 7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw. 8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia,  kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy. 11. Przygotowane gołąbki

FITBUuK
Kiszona czerwona kapusta 181

Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos mieszany z młodą kapustą 184

korzystać, tak jak na przykład przy tym bigosiku. A kapusta przepyszna, mięciutka, nie wymagająca wcześniejszego gotowania, lekko przelałam ją jedynie wodą, dlatego, że wydało mi się, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego

MamaOskarka
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 195

imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem Składniki (na około 15 porcji)na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 20 dag leśnych grzybów lub pieczarek 1 większa cebula 2 łyżki masła sól pieprz(...)łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i wyciągnąć dodatki tj. liście

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kapusta zasmażana 530

klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy

kgwjanczewo
Kapusta z grochem 455

kiszonej kapusty ok 600 g grochu połówek woda 4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela sól Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać odrobinę soli, listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 196

opcjonalnie dodatkowo kiszona kapusta do wyłożenia naczynia lub liście białej kapusty smalec do smażenia przygotowanie Surowe ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnej tarce. Starte przełożyć na sito, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć(...)startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp

Stare Gary
Karkówka duszona w kapuście kiszonej 156

pół godziny. Następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając kapustą kiszoną. Wierzch przykrywamy kapustą kiszoną. Na patelnię po smażeniu karkówki wylewamy bulion, dodajemy ketchup, skrobię, brązowy cukier i sos worcester.  Gotujemy do połączenia składników i zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem od 1,5 - 2 godzin w 200 stopniach aż karkówka zacznie się rozpadać

Delusional Trine
Wigilijna kapusta z grochem 193

szklanki) grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier majeranek Przygotowanie: Kapustę kiszoną  szatkujemy ale niezbyt drobno Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy Dolewamy wody do poziomu kapusty i gotujemy do miękkości  Groch gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miekki lecz nie rozgotowany Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle

Mechanik w kuchni
A NIECH TO GĘŚ KOPNIE!! GĘŚ FASZEROWANA 159

solą (również w środku!) oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki na  1-2 h   FARSZ ok 1 kg  kiszonej kapusty 300g wędzonego boczku 2-3 duże  cebul 3-4 Ząbki czosnku pieprz Kapustę zalewamy wodą i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone cebule - kiedy wszystko będzie ładnie zeszklone

BezglutenowaIzabela
Pierogi srokate – kuchnia podkarpacka 182

około 1 kg kapusty kiszonej 500 g białego sera (twarogu) Kawałek słoniny na skwarki. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy i kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody, dodajemy kapustę, solimy i gotujemy do miękkości (około 30-45 minut). W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i odciskamy nadmiar płynu. Do wystudzonej kapusty

Trzeci talerz
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 456

Bez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam

COOKMAGAZINE
Pierogi z kapustą i grzybami 154

Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy

Passion of Cooking
Cygański bigos 161

koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi, olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy

Nie tylko w kuchni