Zrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy
Oka w rosole czyli KaFka gotujekiełbasy głogowskiej 250 g winerek 250 g wieprzowiny filet z kurczaka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz
Moja smaczna kuchniaZapiekanka to doskonały pomysł na szybki, bardzo sycący i niedrogi obiad. Wyjątkowo popularne danie jednogarnkowe, uwielbiane przez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak
Monia miesza i gotujejuż u mnie na blogu dlatego nie wstawiam po raz kolejny tylko do niego Was odsyłam. Farsz :* pół kg kapusty kiszonej* garść bądź więcej suszonych grzybów* olej rzepakowy* duża cebula* sól , pieprz* bułka tarta Przygotowanie :Kapustę gotujemy z grzybami około godziny aż będzie miękka. Odstawiamy do wystygnięcia. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę na oleju. Całość mieszamy
Magiczne Życie MartySKLEPIE DAJAR 10% zniżki na zakupy na na hasło ZDROWE – GOTOWANIE Składnki: Ciasto pierogowe: 400 g mąki typ 650 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego 4-5 szt ziela angielskiego szczypta soli 400 g grzybów mrożonych(...)klonowego 1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Kroimy pieczarki/grzyby i wrzucamy na patelnię
vaniliowoczekoladowaczęści. Doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną kapustę kiszoną i smażyć tak długo aż kapusta zmieni kolor. Kapusta musi stracić kolor surowizny, dodać grzyby suszone, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć chwilkę. Wlać wodę, zagotować i zamieszać. Co jakiś czas zamieszać. Dodać kapustę do mięsa. Gotować na małym ogniu 1- 1,5 godziny. W garnku elektrycznym
Kuchnia PokoleńSkworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać
Zrób to smacznieSkworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać
Zrób to smacznietradycyjny bigos z kapusty kiszonej, ma delikatniejszy smak, jest idealnym daniem na jesienno-zimowy obiad. Kolejną zaleta jest to, że wychodzi go naprawdę sporo i można go zapasteryzować i przechowywać w lodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule(...)soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, pokrojoną kiełbaskę i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę
Rozpustne gotowaniegrecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie , z niewielkimi zmianami. Ryba była przepyszna. Wiecie z czym ją zjadłam? Z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty :D. No co.... Składniki: 0,5 kg mintaja (waga po rozmrożeniu) 2 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 1 cebula(...)pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią
Kardamonovykiszoną, zalewamy zimną wodą w takiej ilości żeby była przykryta. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Wymoczone i osolone grzyby również gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy, wodę zostawiamy, będzie potrzebna do farszu . Dobrze odsączone grzyby drobno siekamy. Wystudzoną kapustę kroimy
Smakowite Daniazaś". Bigosu przez wielkie "B" nie da się ugotować w jeden dzień. Zanim mój tegoroczny osiągnął pożądany aromat gotowałam go niemal tydzień ale efekt w pełni nas zadowala :-) składniki: 1 1/2 kg białej kapusty 1 1/2 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki 1/2 kg karkówki 1/2 kg żeberek 3 liście laurowe 10 owoców ziela angielskiego 5 jagód jałowca sól(...)mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko zostawiłam w całości. Mięso dołożyłam (bez podsmażania) do kapusty i dusiłam wszystko do miękkości. Następnego dnia połączyłam obie kapusty (wcześniej obrałam żeberko z kości), dodałam wszystkie przyprawy oraz grzyby (bez namaczania, tylko lekko pokruszone) i gotowałam prawie dwie godziny. Po tym czasie przykryłam bigos i wystawiłam na balkon (żałując tylko
babka w formiemoczenia na godzinę do szybkowara włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar(...)otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć mięso, do kapusty wsypać cukier i wymieszać cukru do szybkowara do gotowania potraw czy owoców wcześniej nigdy nie dodaję bo lubi się przypalać do dna garnka, nadmiar wywaru zamrażam i wykorzystuję do zupy z kapusty kiszonej - łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonbymi jest smacznym daniem obiadowym, ale równiez smakuje sama łopatka do pieczywa
W Mojej Kuchni Lubięmarchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej), 0,5 kg. kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to vegetą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele(...)Wszystkie warzywa podsmażamy. Jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki i podsmażone warzywa. Kaszę dokładnie płuczemy i również dodajemy do zupy. Jak kasza i ziemniaki będą miękkie to dodajemy kapustę. Gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Passion of Cooking