choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby(...)grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane (najlepiej jeszcze ciepłe) mięso i grzyby. W sporej misce mieszamy zmieloną kapustę kiszoną, mięso, grzyby, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy majerankiem, solą
Rozpustne gotowaniekapusty kiszonej 30 dkg białej kapusty 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach) 3 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 łyżka oleju do smażenia cebuli 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Groch zalać wodą i moczyć kilka godzin, najlepiej całą noc. Odlać wodę z namaczania, gotować groch w niewielkiej ilości świeżej wody(...)kiszoną mocno odcisnąć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłukać ją kilkoma szklankami zimnej wody i ponownie odcisnąć. Następnie pokroić drobno na desce. Białą kapustę poszatkować jak najcieniej. Obie kapusty przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać liście laurowe i kminek oraz wodę w ilości takiej, żeby minimalnie zakryła kapustę. Kapustę
Codziennik Kuchennyziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki(...)ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować
Ala piecze i gotujegrzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz Grzyby moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można
KardamonovyOstatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przepis na delikatne,baaaardzo cienkie naleśniki do krokietów z kapustą i grzybkami.Takie krokiety smaży się w potężnych ilościach na rózne okazje weselny lub imprezy.Wychodza jak mgiełka,za to palce od przywracania są całe czerwone ,bo ciężko je przeżucić czymkolwiek na patelni.Zapraszam. Ciasto na naleśniki: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka szczypta soli 100 ml.oleju ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka miksujemy z mlekiem(...)bardzo cienkie naleśniki, zlewając nadmiar ciasta do miseczki.Nalesniki nie mogą być rumiane. . Farsz do ciasta: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych i namoczonych grzybów 50 dag.kapusty kiszonej 1 cebula olej 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby siekamy,gotujemy 1 godz. Kapustę zalewamy odrobiną wrzącej wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy,zalewamy gorącym wywarem z grzybów.Cebulę siekamy i obsmażamy z grzybami.Dodajemy kapustę i zasmażamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichleb pszenno-żytni i żytni z mieszanką mąki 7 zbóż) dressing (nie)rosyjski kapusta kiszona kilka plasterków sera żółtego ogórki kiszone Wykonanie: Zaczynamy od początku, czyli jak przygotować Pastrami Deli. Jeśli mamy już zakupiony kawałek pastrami musimy go odparować. Tu będzie nam potrzebny garnek do gotowania na parze, taki z wkładką z dziurkami, coś a`la sito, durszlak, na pewno(...)mięso się paruje, przykryć i wstawić do lodówki. Dlaczego użyłam nazwy Dressing (nie)rosyjski dowiecie się z przepisu, a na przepis traficie klikając w nazwę dressingu w tym zdaniu. Kapustę kiszoną wykładamy na sito aby odciekła. Ogórki możemy już pokroić w plasterki. Jak już macie chleb, dressing i pokrojone pastrami bierzemy się za stworzenie kanapki. Rozgrzewamy patelnię grillową (możecie też
Blondynka Gotujekojarzy mi się z obiadkami u Babci, mojej mistrzyni w gotowaniu. Pasuje do wielu potraw, najlepiej jednak, moim zdaniem, łączy się z rybą (na przykład z tego przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania. Składniki: 250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty 1 mała marchewka pół średniej cebuli lub 1 mała pół jabłka
Anielska Kuchnia AniSól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula Wykonanie: Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski. Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Nie przesadzić z solą, ponieważ kapusta jest słona. Ja dałam odrobinę soli. Wszystko zagnieść. Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki(...)Proponuję surówkę: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/surowka-weselna-z-kiszonej-kapusty/ Smacznego!!! Faszerowane zwijki mielone Dania Dania obiadowe Kuchnia Polska Porcje 5 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 50 minut Składniki 500 g mielonego z szynki lub łopatki 150 g kapusty kiszonej 1 jajko 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 1 ząbek czosnku Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula
Przepisy Babciprostu pyszne,uwielbiam kiszoną kapustę w każdej postaci więc czemu nie do gołąbków... Liście kapusty kiszonej specjalnie na gołąbki można kupić w warzywniaku i najfajniejsze (po za smakiem oczywiście)jest to, że nie trzeba liści już sparzać (gotować),więc same plusy,a do farszu proponuję połowę ryżu zastąpić kaszą jęczmienną-będzie o wiele lepszy-zapraszam do wypróbowania Składniki(...)kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy
Swojskie jedzonkoKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm
Codzienna kuchnia niecodziennawiem czy to kwaśnica, czy kapuśniak, jednak zapewniam Was, że to pyszne danie jednogarnkowe w wersji lekkiej, bo gotowane na chudej szynce a nie na tłustych żeberkach. Kapuśniaczek z szynkową wkładką 60 dag szynki włoszczyzna 50 dag kapusty kiszonej włoszczyzna kilka ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 cebula 1 łyżka oleju(...)dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj drobno pokrojone warzywa korzeniowe (włoszczyznę) oraz grubiej pokrojone ziemniaki (by czas gotowania był taki sam). W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką
Gotuj Sam!Dzisiaj prezentuję jeden z wielu lokalnych przepisów na smaczną gotowaną kapustę z dodatkami. Zwykle kapustę przygotowuje się z jednym wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać(...)wodę, dodajemy 4 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego i wkładamy do niej boczek. Gotujemy go około 15-20 minut na niewielkim ogniu. Na dno dużego garnka nalewamy kilka centymetrów wody, zagotowujemy i wkładamy do niej lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Obgotowujemy około 15 minut i odcedzamy. Kapustę ponownie przekładamy do tego samego garnka i zalewamy wywarem
Trzeci talerzNiby składników mało, a jak zacznę gotować to wychodzi mi wielki gar zupy, który starczyłby dla całej rodziny. Tak było i w przypadku kapuśniaczku. Ugotowałam go dzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba mogłabym obdzielić wszystkich sąsiadów i jeszcze dla mnie by zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny(...)silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy:- 500 g kiszonej kapusty- 300 g wędzonego boczku lub bekonu- 2 duże marchewki- 2 duże ziemniaki- 5 kostek warzywnych- małą cebulę- 3 ziarna ziela angielskiego- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz, maggi Przygotowanie:Zagotować 2,5 litra
W poszukiwaniu inspiracjiMłynomag 2 szkl mąki luksusowej Młynomag pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 kg kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych sól olej lub inny tłuszcz cebula pieprz pieprz ziołowy kminek majeranek oregano 1 jajko do panierowania 2-3 jajka bułka tarta Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy
Gotowanie jest łatwe