kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:40/166)

Żeberka z kapustą 133

stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 min. pieczemy w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i na łyżce smalcu podsmażamy. Do kapusty dodajemy przyprawy i podsmażony boczek. Gotujemy jeszcze

Aga w kuchni
ŻEBERKA WIEPRZOWE Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 236

temperaturę, mieszać, podlewać wodą itd. Po prostu kładę się do łóżka albo idę do pracy a obiad robi się sam! Jako osoba pracująca na 2 etaty doceniam takie gotowanie podwójnie! O innych zaletach wolnowaru CrockPot już Wam pisałam . Składniki – żeberka wieprzowe z wolnowaru: 1500 g żeberek wieprzowych 20 g smalcu (u mnie gęsi ) lub masła klarowanego 100 g cebuli(...)laurowe. Misę przykryć i ustawić wolnowar na 8 godzin pieczenia w opcji „low”. Żeberka wieprzowe z wolnowaru znakomicie komponują się zarówno z kiszoną kapustą czy ogórkami, jak i różnego rodzaju surówkami czy gotowanymi warzywami niskowęglowodanowymi typu brokuł, kalafior czy fasolka szparagowa. — BTW całości składników z wodą przed obróbką: 1620 g, 5155 kcal

Ola la LCHF
Surówka z czerwonej kapusty 356

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli

Eli Gotowanie
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ 498

Skworcu ) * pół łyżeczki majeranku (użyłam  Skworcu ) * 2 liście  laurowe (użyłam  Skworcu ) * 3 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny. W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać olej, Dodać pokrojoną

Zrób to smacznie
Najtańsza wigilia 139

przykrywamy nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być drogie, ale tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach, uchodzą za danie luksusowe. Kiedy byłem w UK, to kosztowały funta za sztukę. Natomiast sama produkcja jest tania. Składniki: - mąka - kapusta kiszona - grzyby Wykonanie: W zasadzie zasada robienia ciasta(...)naszego kleiku możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej.  Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne, ale u mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb

Kryzysowa Książka Kucharska
Mielone kotlety z duszoną kapustką 275

kwiecień plecień J . Pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu a temperatura powietrza podpowiada, że trzeba zjeść coś dobrego. No i wymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy(...)godzinkę po czym  formujemy zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać w garnku do połowy wodą, dodać dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie, kminek i dusić godzinkę na wolnym

Kulinarne przemyslenia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 228

patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem.Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać.Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość gotować przez około 10 minut.W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni(...)łyżkę mąki i podsmażać na złoty kolor cały czas mieszając. Powstałą zasmażkę dodać do zupy. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut.Z przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do kapuśniaku najlepiej używać kapusty kiszonej a nie kwaszonej.Do zupy można dodać 3 ziarenka ziela angielskiego.Do zupy można dodać również kawałek dobrej jakości kiełbasy. Należy

Gospodyni Miejska
Scbab w piwie z ziemniakami 176

jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie. Składniki: 1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu 1 szklanka piwa 2 cebule pokrojone w piórka 3-4 posiekane ząbki czosnku 5 średnich kremowych ziemniaków - obranych, ugotowanych, pokrojonych

Czerwień i błękit
Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną 184

listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej Grzyby suszone płuczemy i zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej). Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,smażymy do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy odciśniętą ugotowaną kapustę,ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko

Kolorowa kuchnia Elki
domowy bigos 126

kiszoną... Oczywiście musimy dodać mięso, kiełbasę, wędzonkę...suszone grzyby... Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości...  Kiełbasę i mięso kroimy... Grzyby namaczamy i kroimy... Gdy kapusta ugotuje się do miękkości, to dodajemy wędzonkę i grzyby :)  Potem łączymy kapustę kiszona i słodką... smażymy mięso... Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i usmażone mięso... Można dodać wędzone śliwki

chleba naszego
Pierogi z kapustą i grzybami 156

mąką i rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki szklanką. Kłaść 1 łyżeczkę farszu uważając, aby kapusta nie zakryła krawędzi kółek i zlepiać pierogi. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Farsz 800 g kapusty kiszonej** + 1szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju 5 dag suszonych grzybów + 250 ml wody do ich ugotowania sól, pieprz Grzyby włożyć

Posadzone i zjedzone
Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 214

Polacy też lubimy.   Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem

R'n'G Kitchen
Bigos 128

przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu   Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień

Wielki apetyt
Jak pierogi staly sie tradycja 196

kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi.Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko, bo nie bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku.skladniki na farsztrudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na okosuszone grzybykapusta kiszona(...)daje o polowe mniej niz grzybowsol, pieprzmajeranekGrzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci.Kapuste kiszona gotujemy podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.Gotowym farszem napelniamy pierogi.Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia

Przysmaki Karolki
Ciapkapusta 150

wyrazistym smakiem. Pomieszanie ziemniaków ,kiszonej kapusty i cebuli wyszło bardzo smacznie. Polecam zamiast "tradycyjnych" ziemniaków. Składniki 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej cebula łyżeczka kminku (można użyć też mielonego) łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy. Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kminku (ma być miękka

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania