potrawa mojej Mamy i to Ona właśnie najczęściej go gotuje u nas w domu. Ja zajmuję się głównie doprawianiem dania i samą degustacją. Trzeba przyznać, że udał się znakomicie po raz kolejny, więc goraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy podlaskiej(...)suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy
Gosia gotujewcześniej zamoczyć grzyby w zimnej wodzie. Odlać wodę z grzybów do garnka, w którym będziemy dusić. Grzyby odsączyć, ewentualnie pokroić. Do garnka dodać kapustę kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę
Humanistka w kuchniswoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę jelit ;) W te święta bez dużej ilości kminku i espumisanu ani rusz! ;)Składniki:2 kg kiszonej kapusty0,5 kg grochu łuskanego2 cebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6(...)pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy letnią wodą i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około do godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie (żeby nie była zbyt kwaśna) a następnie siekamy. Potem gotujemy w osobnym garnku w małej ilości wody
Bon Appetit Małgorzatysól do smaku woda Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona https://www.youtube.com/watch?v=zkBm1uQ_Ks8 Przygotowanie : Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku ( kapusty nie płuczę ). Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta , dodaję cukier i kminek . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty . Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam(...)nadal gotuję . Po dodaniu cebuli przygotuję zasmażkę . Na patelni rozgrzewam pozostałe masło , gdy się roztopi dodaję mąkę i zasmażam na złoty kolor . Gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni z niewielką ilością wody (około 150 ml ) - wlewam wodę i dokładnie mieszam . Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do kapusty , dokładnie mieszam i zagotowuję . Zakręcam gaz zasmażana kapusta jest gotowa. Zasmażana kapusta kiszona jest gotowa
Uwaga Babcia Gotujemałym palniku bez zamykania garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe
Szybko Szybkowarmałym palniku bez zamykania garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe
Szybko Szybkowarziemniak - parówka - kapusta kiszona - musztarda Wykonanie: Ziemniaka pieczemy w piekarniku. Temperatura ok 180 stopni i po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem twardość. Parówkę gotujemy albo smażymy. Wkładamy ją do upieczonego rozciętego ziemniaka, smarujemy musztardą i dopełniamy kapustą kiszoną
Kryzysowa Książka Kucharskawymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki - 0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule - 0,80 zł 1 kg ziemniaków(...)Połowę odłożyć. Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut. Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat
zadanie-gotowanierosołu (marchewkę, pietruszkę i seler) kroimy w kostkę. Mięso i warzywa z rosołu dodamy do zupy na końcu. Kiszoną kapustę razem z kwasem przekładamy do garnka i dolewamy 1,5 szklanki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i gotujemy do miękkości. Buraczki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – buraczki drobniej, ziemniaki grubiej. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy(...)gotującym się rosołem, dodając grzyby (można też dodać wodę, w której się moczyły), ziele angielskie i liście laurowe. Zupę gotujemy na średnim ogniu. Kiedy warzywa będą półmiękkie, wlewamy ugotowaną fasolę (razem z wodą, w której się moczyła) oraz ugotowaną kapustę kiszoną (również razem z wodą). Dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Dla polepszenia smaku do ugotowanego barszczu podanego
Trzeci talerzobiadu. Podziwiam KREATYWNOŚĆ Agnieszki, obiad fantastyczny. P.S. Trochę się do uwolnienia tej kreatywności przyłożyłem kupując skrzynkę pieczarek... Składniki: paczka dowolnego makaronu (400g) kapusta kiszona 350g pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to należy przed gotowaniem(...)większe kawałki pieczarki . Całość dusimy aż wszystko będzie miękkie i wyparuje woda, która się wydzieliła z pieczarek. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do dużego garnka przekładamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną, cebulkę z pieczarkami i wszystko mieszamy. Jeśli po dokładnym wymieszaniu okaże się, że potrawa jest mało słona i pikantna to należy jeszcze ją przyprawić. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowietypowo jesiennym daniem. Kiedy dni są już chłodniejsze, deszczowe ( tak jak dzisiaj) fajnie jest zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia Składniki: 40 dag kiszonej kapusty 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty 4 ziemniaki 2 marchewki 1 duzy korzeń pietruszki 1 cebula 2 łyżki mąki 2 ziela angilelskie 2 liście
Z Majeczką w kuchniokoło 20 sztuk) na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 100 g masła 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 400 g kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów lub 10 pieczarek i 5 grzybów mun 2 cebule ziele angielskie kilka sztuk 3-4 liście laurowe sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia(...)zmiękną (około godzinę). Ugotowane kroimy. (Jeśli używamy pieczarek to obieramy je, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z zeszklona cebulą) Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą, odsączamy, kroimy. Przekładamy do oddzielnego garnka, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 2 godzin (od czasu do czasu trzeba kapustę przemieszać) Ugotowaną odcedzamy, wyciskamy dokładnie wodę i kroimy drobno. Cebulę kroimy
Bon appetit mon amiepokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadawno gotowałam bigos i został mi wywar z kapusty kiszonej, bardzo kwaśnej, który odlałam. Szkoda wylewać takie pyszności, wiec go zachowałam w lodówce. No i przydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺ Składniki: -pół główki kapusty słodkiej -750 ml wywaru z kapusty kiszonej -300 g kiełbasy swojskiej -200 g wędzonego boczku -1 cebula -1 mała marchewka -4 ziemniaki(...)Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zalać wywarem z kapusty, chwilę razem gotować. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni i dodać do kapuśniaku. Posolić i popieprzyć do smaku. Kapuśniak jest najlepszy jak postoi godzinę przed podaniem
Kulinarne przemyslenia