Prawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały(...)celem. Raz że samo gotowanie trwa długo, a dwa - że jest pyszny i szybko znika:) Ułatwiłam sobie pracę gotując bigos w wolnowarze. Gotowałam go dwa dni: najpierw przez trochę ponad 5 godzin, a następnego dnia przez 4. Wolnowar nagrzewa się długo, dlatego cały proces gotowania w nim trwa dłużej, niż na ogniu. Jednak zaletą takiego gotowania jest
Obiad gotowydag.mielonego mięsa 1 jajko 10dag.ryżu brązowego 20dag.kapusty kiszonej przyprawa uniwersalna sól pieprz bułka tarta olej do smażenia `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ryż gotujemy na sypko.Kapustę lekko obgotowujemy,kroimy drobno.Do miski dajemy mięso mielone,kapustę kiszoną,ryż,przyprawę uniwersalną,pieprzymy i solimy jak potrzeba.Wbijamy jajko.Wyrabiamy .Formujemy owalne kotlety.Panierujemy w bułce pikantnej Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistołu!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;4 średnie, białe cebule;100g boczku;3 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;5 ziaren pieprzu;3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę;Olej/oliwa do smażenia;Pieprz zmielony;Sól.Sposób przygotowania: Kapustę odsączyć z nadmairu soku i drobno pokroić.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pokrojoną kapustę włożyć do garnka i zalać wrzątkiem(...)dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Popierzyć i posolić do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepiej użyć kaspusty kiszonej, a nie kwaszonej.Kapusty nie powinno się gotować w garnku aluminiowym czy stalowym, gdyż kwas z kapusty wchodzi w reakcje chemiczne z metalami. Najlepiej użyć garnka emaliowanego.Boczku można dodać znacznie więcej. Kwestia smaku. Można użyć również słoniny.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamusztardę i wymieszać. Dodać następnie kawałki jabłek, rodzynki i kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i wymieszać. Nie trzeba w zasadzie solić bo kapusta kiszona jest słona sama z siebie, wędzony boczek również. Poza tym ziemniaki były gotowane w posolonej wodzie. Podsmażać na średnim ogniu pod pokrywką przez 15 min. Teflonowa patelnia zapobiegnie przywieraniu. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i utłuc
Sztuka gotowania w/g Samirydusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze duszony. A potem pakowany do słoików
W kuchni Katieprzed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką
Kuchnia Beatyszklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą(...)kawałki *** Pokrojone warzywa przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę *** *** Ziemniaki przekładamy do gotującej się zupy. Dodajemy także łyżkę soli, po 2-3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy *** *** Kapustę kiszoną drobno siekamy i dokładamy do garnka z zupą *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki
Blog z Apetytemcebula ząbek czosnku ok. 100 ml wody ok. 100 – 150 ml wody z kiszonych ogórków 1 łyżka mąki ziemniaczanej koperek (świeży lub mrożony) przyprawy i zioła – sól , pieprz , curry , kminek, majeranek oliwa Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach(...)wodą z kiszonych ogórków. Ugotowaną kapustę lekko odciskamy z wody i siekamy. Dodajemy ją do warzyw. Całość dusimy. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy do nich ugotowane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Doprawiamy według uznania, dodajemy także posiekany koperek. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Całość mieszamy i gotujemy kilka minut
Via Gustomniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe i gotować przez ok. 25-35 minut aż kapusta zmięknie (czasami jest już miękka po 20 minutach, a czasami trzeba ją pogotować dłużej niż 35 minut – wszystko zależy od kapusty). Po tym czasie odcedzić kapustę na sitku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu(...)zeszkli. Następnie dorzucić pieczarki i smażyć do czasu aż zmniejszą swoją objętość, a nadmiar płynów odparuje. Kolejno do patelni z cebulą i pieczarkami dorzucić ugotowaną do miękkości i odcedzoną kapustę kiszoną. Smażyć całość przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto kruche
Kulinarne Przebojewszystkim domowo. Tak, jak lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy(...)również dodajemy do wywaru. Kiedy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy je. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plasterki. Żeberka gotujemy nadal, aż zupełnie zmiękną. Wyciągamy je z wywaru i obieramy z kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną odciskamy z soku (warto go zachować i wykorzystać do innej zupy, na przykład zalewajki), kroimy ją drobniej i dodajemy
Trzeci talerzkapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu(...)Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 1 godzinę, aż zmięknie. Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneopak (około 250-300g) kapusta kiszona, 600g grzyby suszone, 2 garście boczek surowy, 200g masło, 50g sól, pierprz Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy do miękkości (około 1 godz.) w wodzie, w której się moczyły. Odsączamy i drobno siekamy. Wodę z gotowania grzybów pozostawiamy. Kapustę płuczemy i gotujemy przez godzinę do miękkości
Gotowanie moimi oczamizwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!)1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękły.II dzień: grzyby zostawiamy w tej samej wodzie i gotujemy je ok. 40minut.Grzyby przekładamy do miski, ale wodę ZOSTAWIAMY.Kapustę kiszoną (jeśli(...)fajny aromat i kolor), dodajemy liść laurowy (x 2), kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy ok. 20 minut.*Ostygnięte grzyby kroimy w paski lub kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną. Dla mnie to moment, kiedy staram się usunąć liść laurowy i ziele angielskie. Nie lubię
Kitchens Alphabetłyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy(...)minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca
Kolorowy Przepisownikkosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy. Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i opcjonalnie pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 2 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i fasolę. Zalewamy 3 szklankami wody. Doprawiamy. Gotujemy przez 45-60 min do momentu aż bigos wchłonie wodę, a fasola będzie miękka. Możemy dolać więcej wody. Próbujemy bigos i doprawiamy ewentualnie solą
CzarnawisienkaFARSZ : 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach do gotowania 6 - 10 dkg grzybów suszonych 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 5 łyżek oleju
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki, boczek wędzony 20 dag, wędlina 30 dag, cebula 2 sztuki, czosnek 6 ząbków, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki rosołowej do miękkości, powinno zostać trochę wody w kapuście, makaron ją wchłonie po dodaniu boczek wędzony, wędlinę (użyłam końcówkę szynki staropolskiej
W Mojej Kuchni LubięUszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnekostki mięso gulaszowe z indyka dodać pokrojone w kostkę cebule, kostki rosołowe i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, wsypać grzyby suszone prawdziwki zmielone, wlać wodę, gotować pod przykryciem do miękkości kapusty dodac paprykę ostrą, przyprawę w płynie i bez przykrycia na większym ogniu co jakiś czas mieszając gotować do odparowania części wody
W Mojej Kuchni Lubięmajonezem zwana za rubieżą sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie
Ugotowane pozamiatanedomowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę obrać i drobno posiekać
Świat Domowej Kuchni