kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:46/166)

(nie tylko) świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 174

zobaczyć na blogu i wypróbować :) To tylko dwa kliknięcia! :) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI przepis autorski // ok. 40 pierogów ~400g kapusty kiszonej, ugotowanej dzień wcześniej ~40g suszonych grzybów ~cebula ~sól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno. Kapustę również drobno kroimy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju

chili & sugar
Golonka w kapuście z garnka rzymskiego 101

duża golonka lub dwie mniejsze 1 kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebule 1 pietruszka listek laurowy x2 ziele angielskie pół łyżeczki kminku kilka suszonych grzybków tłuszcz do smażenia Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy.  Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny. Grzybki należy wcześniej

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym twarogiem 204

Nawet się nie spodziewałam, że zwykłe składniki takie jak: ziemniaki, kiszona kapusta, jabłko, kminek i wędzony twaróg mogą stworzyć razem wspaniały  smak. ziemniaki 1 kg kapusta kiszona 250 gram jabłko kwaśne 1 sztuka twaróg wędzony 1 opakowanie jogurt naturalny 150 ml jaja 2 sztuki kminek 1 łyżeczka mleko 3,2% 1/2 szklanki ziele angielskie 3 ziarenka liść laurowy(...)smaku cebula 1 sztuka olej rzepakowy 3 łyżki Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania

AZgotuj!
Bigos 214

gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki:2 kg kiszonej kapusty250 g pieczarek800 g schabu300 g cienkiej kiełbasy1/2 butelki czerwonego wina1/2 szklanki suszonych grzybów1/2 szklanki suszonych śliwek1 duża cebula2 łyżki przyprawy do dań z kapustą2 łyżki smalcusólpieprz Wykonanie:Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.Kiszoną kapustę(...)pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów.Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając, aby bigos się

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 96

ugotowaniu mięciutkie. Na udane pierogi niewątpliwie ma wpływ farsz z kapusty i grzybów. Przyrządzam farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię, kiedy kapusta wciąż jest lekko kwaśna. Lubię też kiedy w farszu jest dużo grzybów. Surowe pierogi można zamrozić i gotować w miarę potrzeby, wrzucając zamrożone nie rozmrożone pierogi do gotującej się wody. Można również zamrozić gotowane pierogi(...)zapachowego sól i czarny pieprz do smaku Zacznij od przygotowania farszu. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Kiszoną kapustę obgotuj w wodzie przez 10 minut. Odcedź kapustę, a jak przestygnie odciśnij nadmiar wody. Lekko poszatkuj kapustę. Grzyby drobno pokrój. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę na tłuszczu po czym dodaj grzyby. Posól , dopraw pieprzem

codojedzenia
Kulebiaki 203

wlać do garnka z grzybami. Gdyby płynu z moczenia grzybów było zbyt mało, należy dolać niewielką ilość zimnej wody. Kapustę kiszoną odcisnąć z soków i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać olej, liść laurowy, kminek, ziarna ziela angielskiego i gotować na małym ogniu do miękkości.  Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić (wyrzucić liść laurowy i ziarna ziela angielskiego). Wystudzić. Drobno

Gospodyni Miejska
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 121

kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka  pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą tak 2 cm powyżej kapusty. Gotować krótko, ponieważ taka kapusta jest mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę cebule

Kulinarne przemyslenia
Pierogi z kapustą i grzybami 103

zawsze będzie zawierać dania bez mięsa. A jak jest u Was? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 3 kg kiszonej kapusty sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej do usmażenia cebuli Składniki na ciasto: 1 kg mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek(...)solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzamy dokładnie z wody. Grzyby również odciskamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub siekamy drobno nożem.  Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby,cebula

Życie zaczyna się w kuchni
Bigos z pęczakiem i śliwkami 206

miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać(...)obraną, pokrojoną cebulę. Cebulę można podsmażyć przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody i wrzucić przepłukany pęczak. Kiedy kapusta świeża i pęczak zmiękną, dodać kiszoną ze śliwkami i pomidorami. W razie potrzeby dolać wody. Dodać również koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i doprawić do smaku przyprawami.Gotować jeszcze kilka minut by wszystkie smaki

Czerwień i błękit
Kapuśniak 119

długo, że zajmuje to pół dnia. Nie moczę wcześniej kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania i tak ona staje się mniej kwaśna. Zupa, która jest pyszna.   Składniki: - 30 dag żeberek wieprzowych; - 1 kiełbasa: - 1 duża cebula; - 40 dag kiszonej kapusty; - 3 duże ziemniaki; - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier, kostka rosołowa, woda, olej Wykonanie: Cebulę pokroić(...)podsmażymy, dodać poszatkowaną kapustę i smażyć około 5 minut. Zalać niedużą ilością wrzącej wody i dusić 30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 10 minut. Do kapusty i mięsa dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy powstanie za gęsta zupa dodać wrzątku. Wszystko doprawić zielem angielskim, listkami laurowymi, solą, pieprzem

dom-agi.pl
Wigilijna kapusta z grzybami 182

Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz przesikać nożem. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy

nietylkopasta.pl
Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. 174

wypracowana przez moich Rodziców, nauczyłam się i ja gotować, i przyznam, że żaden kapuśniak nie smakuje mi tak dobrze. I to nie chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. Przepis na 6 porcji(...)marchewki nieduża pietruszka plaster korzenia selera 1 cebula liść laurowy łyżka majeranku sól i pieprz 500 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybków. Wykonanie: W garnku zagotować wodę. Dodać podzielone na mniejsze części żeberka, sól, pieprz, liść laurowy, wypłukane grzyby i gotować około 20 minut. W tym czasie przygotować warzywa: obrać jarzyny, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos z kiszonej kapusty 146

niego kilka ziaren jałowca, rzadziej - suszone pomidory, czy śliwki (rodzina nie lubi). Jeśli jest za rzadki - zagęszczam go zasmażką... A Wy jak przyrządzacie Wasz ulubiony bigos? 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)  kości schabowe lub żeberka (wg uznania) boczek wędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania)   2 cebule 3 listki laurowe   3-4 ziarna ziela angielskiego(...)żeberek.   Kapustę (jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu

Di gotuje
Łazanki z kapustą 142

dziecięcej logiki;) Składniki: Łazanki: 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 żółtka 1/2  łyżeczki  soli 2 łyżeczki oliwy Kapusta z grzybami: 1/2 kg świeżej kapusty 1/4 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła (do każdej porcji nakładanej na talerz) 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku(...)pokroić na paski, które trzeba pokroić na kwadraty o boku 2 cm. Łazanki gotować 2 minuty w osolonym wrzątku.  Odcedzić na sicie (nie przelewać zimną wodą), dodać do garnka z gorącą kapustą. Przygotowanie kapusty z grzybami: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, odcisnąć, pokroić.  Świeżą kapustę  drobno  poszatkować. Obie kapusty przełożyć do garnka zalać wodą, w takiej

Codziennik Kuchenny
Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą 214

Proste i bardzo smaczne danie. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 0,5 kilograma makaronu łazanki 0,5 kilograma wędzonego boczku 2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka,dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,zalewamy wodą.Gotujemy pod przykryciem do miękkości

Bajeczna Kuchnia