kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:70/166)

Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 117

trocken Chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi Składniki: 2 kalarepy – obrane i pokrojone w 1 cm kostkę zalewa do gotowania kalarepy: 2 łyżki masła, łyżka cukru, łyżeczka soli, łyżeczka kurkumy ćwierć główki młodej kapusty – drobno pokrojone i posolone pęczek koperku – posiekany 2 łyżki posiekanej świeżej mięty pęczek dymki ze szczypiorem dojrzałe awokado – obrane(...)plasterki, do dekoracji 2 łyżki oliwy opakowanie sera halloumi – kroimy w kostkę kiszony sok z buraka Przepis na zielony chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy masło, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i kurkumę. Zagotowujemy. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy przez 5 minut, studzimy zostawiając w płynie. Do dużego garnka wrzucamy awokado, posiekany koperek

Ugotowane pozamiatane
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 216

Bigos przygotowywany w warunkach domowych smakuje zawsze najlepiej. Długo gotowany, z ulubionymi dodatkami, aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania(...)majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy

ChilliJemy
Kapuśniak 126

Witam serdecznie kolejna z moich ulubionych zup KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego(...)Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona

Kuchnia Beaty
Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana 240

wiem, że tam częściej można znaleźć dobrą kapustę kiszoną. Propozycja podania może być zupełnie inna, gdyż takie kotlety pasują do wszystkiego Składniki na kotlety mielone: 3 duże ziemniaki ok 400 g mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę wieprzową) 3 ząbki czosnku 2 jajka zioła prowansalskie, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można wykorzystać(...)obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Składniki na kapustę zasmażaną: ok 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego pieprz Przygotowanie Kapustę płuczemy w zimnej wodzie jeśli jest zbyt kwaśna. Odciskamy i kroimy na mniejsze

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 116

pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki(...)łyżki oliwy 180 ml mleka Przygotowanie: Farsz: grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj aż będą miękkie – około 45 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1264

odstawić, by odpoczęło ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekaną kiszoną kapustę, podlać niewielką ilością wody i dusić, azmięknie. Woda powinna całkowicie odparować. Na koniec wymieszać utłuczone ziemniaki z lekko przestudzoną kapustą, intensywnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub kminkiem podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Każdą część z osobna rozwałkować(...)Pierogi odkładać na przygotowaną ściereczkę. Przy większej ilości pierogów warto nakryć je ściereczką, by nie wysychały w dużym garnku zagotować osolną wodę. Pierogi wkładać partiami na osolony wrzątek i gotować kilka minut, licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Przy gotowaniu większej ilości pierogów przeznaczonych do odgrzewania lub zamrażania do wody dodać 1-2 łyżki oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kociołek z kiszoną kapustą 129

mego męża.  Składniki: 500g kiszonej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 pieczarek  5 ziemniaków 2 kiełbasy wiejskie 4 łyżki masła  2 szalotki słoiczek leczo paprykowego kminek, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona Pieczarki kroimy na cztery części, papryki w kostkę a kiełbasę w plasterki. Ziemniaki kroimy na kawałki, gotujemy tak by były lekko twarde

Gotowanie i blogowanie
Surówka Z Kapusty Kiszonej Mojej Mamy 125

Taką surówkę robiła i robi nadal moja mama, bardzo ją lubię i teraz robię ją w swoim domu :) Składniki około 200 gr kiszonej kapusty 1/2 średniej

Gotowanie...to proste !
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 184

To wcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
Polędwiczki z dorsza. 181

Bardzo lubimy ryby w każdej postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad

Kuchnia Beaty
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 240

soli Farsz: 50g (2 duże garście) suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oleju lub oliwy przyprawy: sól, pieprz Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby(...)miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilę grzyby i kapustę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek

Przepysznik - BLW i nie tylko
PANCZKRAUT I GULASZ Z INDYKA + FILMIK 105

PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną należy wypłukać z nadmiaru kwasu i ugotować w wodzie z liściem, pieprzem i jarzynką. Mięso doprawiamy, obsypujemy mąką i podsmazamy, nastepnie dusimy z przyprawami do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę jeszcze dusimy.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Na patelni podpiekamy pokrojoną kiełbasę i łącznie z wyciśniętą kapustą dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jak ugotować pyszną zupę? 204

przy łapaniu pcheł - w żadnym wypadku nie przy gotowaniu zupy. Aby uzyskać jak najlepszy smak i aromat, należy gotować na niewielkim ogniu. Doskonale widać to podczas gotowania rosołu. Kiedy gotujemy go w pośpiechu i na dużym ogniu, wtedy smak, aromat i wygląd są znacznie gorsze niż kiedy robimy to spokojnie i na minimalnym ogniu. Przyprawy Wielu(...)smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy na mięsie, a coraz częściej sięgam po oliwę i masło. Są zupy, które bez mięsa mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Uszka z kapustą i grzybami 173

wody2 łyżki margaryny lub masłaszczypta soli1 małe jajkofarsz100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)100 g ugotowanej kiszonej kapusty1 spora cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaCebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto(...)minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka. Gotowe uszka zamrozić lub ugotować, gotować 3 mniuty od wypłynięcia. Gdy zamrażamy ułożyć na deseczce i wstawić do zmarażarki, gdy zamrzną przełożyć do woreczka

Monia miesza i gotuje
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 131

wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię do boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem,  aż powstanie

Dieta moja pasja
Żeberka sarny w kapuście kiszonej 359

patelni i wrzucić pokrojone w piórka cebulki. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Do cebuli dodać kapustę kiszoną, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, suszone grzyby. Lekko wszystko przesmażyć, kapusta musi lekko zmienić kolor. Wlać wodę, dodać żeberka i wymieszać. Gotowanie – można ugotować w szybkowarze, wtedy należy dokładnie zamkną i gotować 30 minut. Gotowanie na patelni – patelnię przykryć

Kuchnia Pokoleń
Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami 162

pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 15 dag kapusty kiszonej 25 dag pieczarek brązowych 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie farszu: Kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja gotuję około 1godziny. Kapustę studzimy i odciskamy z wody. Umyte pieczarki ścieramy

Smak mojego domu
Bigos 211

glutaminiany sodu Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody. Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty

Czerwień i błękit
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 184

ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą i odsączoną fasolę oraz dodajemy pokrojone w średnią

Szybko Tanio Smacznie
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami 145

Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni

e-PrzepisyKulinarne
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 251

właśnie olej lniany nadaje jej nie powtarzalny smak, a aromat, który wydobywa się z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że,  przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 15 dkg suszonych grzybów 150 ml oleju lnianego 2 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone Sól, pieprz

RAROSSA
Zakwas buraczany 139

mianowicie na tytułowy zakwas buraczany. Dzięki niemu będziecie mogli się cieszyć smakiem pysznego barszczu, do którego gotowania go wykorzystacie. A przepis na barszcz z użyciem owego zakwasu już niebawem... Wraz z pysznymi, obiecanymi już jakiś czas temu, pasztecikami z kiszoną kapustą, która właśnie się ukisiła :) Ale zanim będziemy cieszyć nasze kubki smakowe tymi dobrociami trzeba najpierw trochę popracować :) Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania