kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:78/166)

Zupa chlebowa z jajkiem 184

jadłam. Pierwszy raz więc gotowałam zupę chlebową i tak właśnie ją sobie wyobrażałam, jako gęstą zupę z boczkiem i jajkiem. David powiedział, że to „prawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej(...)ząbki czosnku – 200 g miąższu z chleba – 1/5 litra wody – 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych – 100 g boczku wędzonego – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – 4 jajka gotowane na twardo   Wykonanie: – Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć

To co kocham
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 169

Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże, surowe, obrane ziemniaki 150g kabanosów 2 kostki rosołowe 1 łyżka majeranku  kminek kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe  Kapustę namoczyłam, porządnie wypłukałam. Przełożyłam do garnka, wlałam tyle wody, aby zakryła kapustę i ugotowałam na wpół miękko(...)Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio

W kuchni Karmel-itki
Tradycyjna zupa ogórkowa 178

odnieść się do tradycji gotowania - nie zawsze warto jest uciekać (czasem na siłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek(...)zagotuj w wodzie, zdejmij z wierzchu powstałe szumy. Obierz włoszczyznę, posiekaj czosnek (z łupinami), dodaj do wywaru wraz z zielem i liśćmi, 5 gałązkami koperku, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości mięsa. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Przelej wywar na sicie, dodaj do niego ziemniaki i gotuj do miękkości, następnie do całości dodaj przecier ogórkowy

Garniec Magalie
szybkowar-żeberka z kapustą kiszoną... 207

zrumienić żeberka z każdej strony kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka(...)zostawić w szybkowarze na 15 minut i spuścić ciśnienie żeberka wyjąć na talerz a kapustę wyjmować łyżką cedzakową aby jak najmniej tłuszczu było w kapuście na talerzu żeberka z kapustą z szybkowara są nie dość że szybko przygotowane to są bardzo miękkie-kość sama odchodzi od mięsa a kapusta ma wyrazisty smak przypraw.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kiełbaski a’la cukierki 101

01.02.2019 Ciekawa przekąska,dość prosta w przygotowaniu. Myślę,że z przyjemnością z dodatkiem różnych sosów każdy posmakuje. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki 1/2 cebuli 15

gotuj ze mną
Surówka z kapusty kiszonej 273

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty (nie ukwaszonej) 2 jabłka malinówki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki

kgwjanczewo
Bigos z kiszonej kapusty 180

miała za wiele czasu na gotowanie. Wiecie dzieci, zakupy, wiosnę mamy to i w ogrodzie trzeba trochę podziałać i tak czas ucieka przez palce ;)  Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną(...)kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Bigos z kiszonej kapusty 166

wiele czasu na gotowanie. Wiecie jak to jest dzieci, zakupy, zima to i energii mamy trochę mniej i tak czas ucieka przez palce ;)  Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną(...)kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami. 149

tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek  masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE(...)zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz.  farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych

Kuchnia Beaty
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 155

wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz, sól Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości i kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli

Ugotowane pozamiatane
Kapusta zasmażana z kminkiem 246

masło) Przygotowanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (ja go wypijam, bo uwielbiam sok z kiszonej kapusty), drobno kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy wrzącą wodę (ma przykryć kapustę), dodajemy 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, wsypujemy cały kminek i gotujemy, aby kminek i przyprawy oddały cały aromat. Gotujemy kapustę do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski śląskie 153

śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy

Kuchnia smaków
Placki z kiszonej kapusty 291

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała cebula sól, pieprz, kminek 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko Kapustę razem z sokami przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy, studzimy. Zimną kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Z mąki, wody, mleka i jajka przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe

kulinarnyswiatdomi
szybkowar-indycze golonki na kiszonej kapuście z marchwią... 187

każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki w tym czasie

W Mojej Kuchni Lubię
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 171

gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' . W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza(...)średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku) 1-2 kiszone zielone pomidory 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie) 2 ząbki czosnku ok. 75g koncentratu pomidorowego kilka listków laurowych sól

Moja Książka Kucharska