kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:83/166)

Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 110

łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemykapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach

Kulinarna Patilogia
Bigos staropolski 163

śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron z kapustą i pieczarkami 205

trzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Bliny z farszem 147

wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz

Praktyczna pl
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 104

Kiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można

Gotujemy i jemy
Bigos 134

Czy ktoś z Was wyobraża sobie Boże Narodzenie bez bigosu? Ja nie! Do świąt zostało już bardzo mało czasu, a bigos potrzebuje kilku dni, by smakował

W SMAK
Bigos pieczony z czerwonym winem 154

jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych(...)ziarna ziela angielskiego 6 łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu Suszone  grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło.  Boczek tnę

Gotowanie i blogowanie
Śledzie z kapustą Joli 124

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1

kgwjanczewo
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 183

Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to

Karo in the Kitchen
Papryka faszerowana 397

Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym

Gotuj z Misiem
Dorsz na parze z ziemniakami i kiszoną kapustą 207

300g ziemniaków 500g kiszonej kapusty 500ml wywaru warzywnego (może być też bulion drobiowy) 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jabłko 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki suszonego majeranku posiekana natka pietruszki do podania Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać ziemniaki i podsmażyć. Po chwili wlać wywar warzywny i gotować pod przykryciem(...)pokroić, żeby ją trochę rozdrobnić. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Gotować około minutę, po czym dodać rodzynki i jabłko starte na grubych oczkach tarki. Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie ryba powinna już dochodzić, wyłożyć na talerz mieszankę ziemniaków i kapusty, podawać z parowaną rybą. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżego

Dietolog
Uszka z kapustą i grzybami. 172

Jeszcze taka moja rada, nie wylewam wody od gotowania grzybów. Wlewam ją do woreczków na lód i zamrażam. Wykorzystuję później do sosów. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Składniki na farsz: 800 g. kapusty kiszonej 100 g. grzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wsypać(...)miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut. Farsz: Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część na małych nr.5, ale to już

Agusiowe smakołyki
Sałatka z pieczonych buraków i awokado 244

Sałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 207

którym się moczyły. Dodajemy kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją wcześniej na sicie), a po chwili także suszone borowiki wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dolewamy pozostałą szklankę bulionu lub wody i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy bulion(...)końcem dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę (można wcześniej podsmażyć). Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (na małej patelni) na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do połączenia. Dodajemy kilka łyżek kapusty i mieszamy. Przekładamy do garnka z kapustą. Mieszamy i zagotowujemy.  Próbujemy

cool and minty