kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:83/166)

Szare kluski z surowych ziemniaków 663

średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotować wodę z solą i na wrzącą przekładać masę ziemniaczaną (pamiętając, aby przed każdym razem zamoczyć łyżkę w gotującej się wodzie(...)wypłynięciu, kluski gotować przez jeszcze około 2 minuty (w zależności od wielkości, dlatego też najlepiej sprawdzić jedną czy nie jest surowa). Gotowe kluski odcedzić i podawać z kapustą i okrasić boczkiem. Smacznego! 😋 * W razie potrzeby należy dołożyć kopiastą łyżkę lub dwie- to zależy od ziemniaków, im bardziej mączyste tym lepiej! Najlepiej sprawdzić gotując jedną kluskę, jeżeli się nie rozwala

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z kaszanką i kapustą 142

tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na nadzienie: Średnia cebula 5 Łyżek masła 100ml śmietanki 12% 3 kaszanki 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna) sól, pieprz, kminek 5 średnich ziemniaków koperek/natka pietruszki 3 plasterki żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut(...)minut na wolnym ogniu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką. Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem

Pyry na Gaz
Bigos polski 206

przychodzą święta wszyscy gotują bigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem(...)odciśniętą białą kapustę i dusić około 30 minut. Następnie dodać pokrojoną i odciśniętą kiszoną kapustę (gdyby była zbyt kwaśna, można ją przepłukać). Dodać trochę tłuszczu (po wymieszaniu, kapusta powinna błyszczeć) i wlać około 500 ml wody. Dusić około 6 godzin. Co jakiś czas dolewając wodę, aby kapusta nie była sucha. Nogi kaczki obrać z kości. Mięso pokroić w kostkę

królestwo garów
Bigos 226

kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy  500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki(...)Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie zacząć gotować kapustę i odlewać tak długo aż kapusta będzie nie kwaśna.  Kiedy już kapusta jest gotowa (odlana) i się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy

Klaudynkowa kuchnia
Łazanki z kapustą i grzybami 126

Składniki 250 g makaronu typu łazanki 250 g kiszonej kapusty 200 g świeżych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Kapustę siekamy, obgotowujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego

R'n'G Kitchen
Kimczi 172

Michaela Pollana. To kulinarna opowieść o czterech żywiołach, bez których nie moglibyśmy gotować. Ziemia to wg. Pollana mikroorganizmy, które odpowiadają za fermentację. Bez nich nie byłoby kiszonych ogórków, sera pleśniowego, ani alkoholu. Po obejrzeniu tego odcinka naszło mnie na zrobienie kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez!   Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli   pół

Ugotowane pozamiatane
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 486

Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha

Calzonella.com
Łazanki z kapustą i grzybami 189

rondelek lub małą brytfannę, łyżkę, durszlak. Przygotuj składniki (3 porcje): ok. ½ kg kiszonej kapusty, 250 g podgrzybków mrożonych, średnią cebulę lub pół dużej, 300 g łazanek, 1 jajko, olej, masło, sól, pieprz. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, lekko przesiekaj i przełóż do garnka. Zalej ją wodą i gotuj do miękkości. Gdy kapusta jest bardzo kwaśna, możesz po zagotowaniu zlać

blog.moje-pasje.info
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 187

dzień w piekarniku zapiec-odgrzać = do szybkowara włożyć pokrojoną białą kapustę i kiszoną kapustę, wsypać wszystkie przyprawy, śliwki suszone bez pestek, suszone grzyby zmielone, wlać wodę, przyprawę w płynie, wymieszać dokładnie włożyć 2 średnie golonki wieprzowe i nakryć je kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 562

pieczarkowym, pieczeniowym.  Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g kiszonej kapusty 1 szklanka mąki (160 g) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia śmietana do podania Na samym początku kapustę drobniej posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować  pod przykryciem około 30 minut. Ewentualnie podczas gotowania dolewać wodę. Ugotowaną kapustę

Ugotować
Szczi 189

Tradycyjny kapuśniak prosto z kuchni rosyjskiej. Smaczna i prosta propozycja! Post Szczi pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .

Pancook
szybkowar-pyszna golonka z kapustą kiszoną z podgrzybkami suszonymi... 237

obsmażyć w szybkowarze i wyjąć na talerz do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie golonka jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy 140

tymianku 3 ziemniaki 500g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku Przepis na kapuśniak - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. żeberka umyć i podzielić na mniejsze części (po 2-3 kostki na porcję) marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć 3 cebule obrać, przekroić na pół por oczyścić, odciąć zielone liście czosnku nie obierać następnie: kapustę osączyć z zalewy(...)ubytku uzupełnić wodą do tej ilości. Z żeberek wyjąć kostki, mięso pokroić (powinny to być większe kawałki). Krok 4. Przecedzony rosół zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i ugotować. Następnie dołożyć kiszoną kapustę oraz mięso z żeberek - podgotować, ale nie rozgotować kapusty, która powinna zostać chrupka. Kapuśniak doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę. Na koniec podsmażyć

Moja Książka Kucharska
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 235

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich(...)pokrojoną w małą kostkę cebulę   namoczone bułki wynieszać z podsmażoną cebulą, posiekną zieloną pietruszką, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową - wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluski   gotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minut . Po wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniu zamrożone grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
3 popularne sosy sałatkowe 191

Choć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!