kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:83/166)

Bigos pieczony z czerwonym winem 175

jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych(...)ziarna ziela angielskiego 6 łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu Suszone  grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło.  Boczek tnę

Gotowanie i blogowanie
Śledzie z kapustą Joli 143

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1

kgwjanczewo
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 212

Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to

Karo in the Kitchen
Papryka faszerowana 416

Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym

Gotuj z Misiem
Dorsz na parze z ziemniakami i kiszoną kapustą 231

300g ziemniaków 500g kiszonej kapusty 500ml wywaru warzywnego (może być też bulion drobiowy) 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jabłko 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki suszonego majeranku posiekana natka pietruszki do podania Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać ziemniaki i podsmażyć. Po chwili wlać wywar warzywny i gotować pod przykryciem(...)pokroić, żeby ją trochę rozdrobnić. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Gotować około minutę, po czym dodać rodzynki i jabłko starte na grubych oczkach tarki. Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie ryba powinna już dochodzić, wyłożyć na talerz mieszankę ziemniaków i kapusty, podawać z parowaną rybą. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżego

Dietolog
Uszka z kapustą i grzybami. 186

Jeszcze taka moja rada, nie wylewam wody od gotowania grzybów. Wlewam ją do woreczków na lód i zamrażam. Wykorzystuję później do sosów. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Składniki na farsz: 800 g. kapusty kiszonej 100 g. grzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wsypać(...)miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut. Farsz: Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część na małych nr.5, ale to już

Agusiowe smakołyki
Sałatka z pieczonych buraków i awokado 263

Sałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 227

którym się moczyły. Dodajemy kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją wcześniej na sicie), a po chwili także suszone borowiki wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dolewamy pozostałą szklankę bulionu lub wody i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy bulion(...)końcem dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę (można wcześniej podsmażyć). Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (na małej patelni) na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do połączenia. Dodajemy kilka łyżek kapusty i mieszamy. Przekładamy do garnka z kapustą. Mieszamy i zagotowujemy.  Próbujemy

cool and minty
Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba 124

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść laurowy(...)Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku. W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy

R'n'G Kitchen
Sałatka z białej kapusty i pieczarek. 150

Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki,cebulę także kroimy w cienkie plasterki,pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem,dodajemy przyprawy,cukier,sól,olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy

Przepisy i porady kulinarne
Wigilijne łazanki 200

prawdę przepysznie :) Potrzebujemy: 500 g makaronu "łazanki", 500 g pieczarek, 600 g kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 6 ziaren ziela angielskiego, 7 listków laurowych, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek Do garnka wlewam ok. 1,5 litra wody. Wrzucam kapustę, ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiam solą. Gotuję ok 1 godziny. Na rozgrzaną patelnie wlewam oliwę z oliwek. Posiekaną w drobną

Przepis na Dzień Dobry
Bigos z kapusty mieszanej 146

koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty, Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy

R'n'G Kitchen
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 167

zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia na małym ogniu gotujemy około 3, 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżka cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą.   Wykładamy ciepłe na talerz z bitkami i polewamy sosem. Ja ko dodatek proponuję ogórki kiszone, lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 41344

kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach masła

Słodka Strona