kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:85/166)

Wigilijne łazanki 184

prawdę przepysznie :) Potrzebujemy: 500 g makaronu "łazanki", 500 g pieczarek, 600 g kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 6 ziaren ziela angielskiego, 7 listków laurowych, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek Do garnka wlewam ok. 1,5 litra wody. Wrzucam kapustę, ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiam solą. Gotuję ok 1 godziny. Na rozgrzaną patelnie wlewam oliwę z oliwek. Posiekaną w drobną

Przepis na Dzień Dobry
Bigos z kapusty mieszanej 117

koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty, Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy

R'n'G Kitchen
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 141

zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia na małym ogniu gotujemy około 3, 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżka cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą.   Wykładamy ciepłe na talerz z bitkami i polewamy sosem. Ja ko dodatek proponuję ogórki kiszone, lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 38431

kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach masła

Słodka Strona
Postne łazanki z kapusty kiszonej 166

kapusty kiszonej  Składniki :  400 g makaronu łazanki 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka olej rzepakowy  sól, pieprz liść laurowy  ziele angielskie Przygotowanie : Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy do zeszklenia. Marchewkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta z grochem 135

przyzwyczajenie, może na sentyment- w takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Przygotujcie: 1 kg kiszonej kapusty (przed odciśnięciem) 500 g łuskanego grochu ok 800 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 5-7 liści laurowych olej średnią cebulę sól pieprz Groch namaczamy przez przynajmniej godzinę, płuczemy i gotujemy do miękkości, lekko soląc pod koniec gotowania. Groch może się lekko rozpadać

Pichceniomania
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 100

łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta: 300 g kapusty kiszonej 100 ml kwasu z kapusty 100 ml wody 1 liść laurowy 1 cebula 2 łyżki smalcu cukier sól, pieprz Dodatkowo: koperek świeży tymianek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką

R'n'G Kitchen
Kapusta zasmażana 116

górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.   Kapusta zasmażana Składniki: - 500 g kapusty kiszonej - 150 g boczku wędzonego - 1 cebula - olej - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz - szczypta kminku - jeden grzybek suszony - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - mąka Przygotowanie: Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i grzybka

Kulinarne życie
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna kapusta z pieczarkami + film 140

liście laurowe 2- 3 łyżki oleju czarny pieprz sól przepis Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości aby kapusta była przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ją do miękkości około 40 minut, od czasu do czasu mieszamy (w razie potrzeby

Smakowite Dania
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 226

szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania liść

Z Majeczką w kuchni
szybkowar-kacze udka pyszne z kapustą i pieczarkami... 177

maśle, przełożyć na talerz na tym tłuszczyku podsmażyć pokrojone pieczarki, wsypać kapustę kiszoną, wlac przyprawę w płynie, wodę i wymieszać zrumienione udka natrzeć kucharkiem, pieprzem majerankiem i ułożyć na kapuście, zamknąć szybkowar 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut szybkowat otworzyć po 30 minutach, sam spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 216

słać do ministra Macierewicza jako dobrą jakościowo amunicję dla obrony terytorialnej, bo będą twarde jak śrut… Zbyt mała ilość mąki sprawi z kolei, że kluski rozpłyną się podczas gotowania jak senne marzenie o dobrym obiedzie. Znaleźć właściwe proporcje niestety nie jest łatwo, bo bardzo dużo zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Nawet używając dokładnie tej samej odmiany możecie trafić(...)zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy i bez obierania, w łupinkach gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane odstawiamy

Niedzielny kucharz
Pierogi z kapustą i grzybami 3562

kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3 cebule 3 łyżki masła 2 listki laurowe 2 -3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony 2 łyżki masła 1 cebula Wykonanie: Kapustę przepłukać  w zimnej wodzie przekładamy do garnka wlewamy około 3 litrów wody  dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela, jedną obraną cebulę oraz łyżeczkę soli. Gotujemy

kgwjanczewo
uszka z prawdziwkami suszonymi... 131

farsz grzybowy gotowane suszone prawdziwki drobno posiekać, cebulę posiekaną drobno na oleju rzepakowym zeszklić na złoto, dodać posiekane prawdziwki i smażyć z 8 minut mieszając co jakiś czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami(...)trójkąt, zlepić dobrze brzegi ciasta brzegi i zlepić rożki razem, uszka układam na desce lub tacy na ściereczce, porcjami wkładać uszka na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz i podać z czerwonym barszczykiem - uszka są pyszne, pracochłonne, nie zawsze mi wychodzą idealnego kształtu, ale i tak nam smakują

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej - do obiadu 171

Przepyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie!  Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza

Gotuj z Mąką
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 157

drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 128

posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Posyp odrobiną cebuli. Dodatków musi być tyle, aby mięso dało się szczelnie zwinąć. Gdy już to zrobisz, obwiąż rolady sznurkiem, aby nie rozwinęły się podczas gotowania. Obsmaż je na gorącym tłuszczu, dodaj poszatkowaną w kostkę cebulę, smaż jeszcze chwilę, posyp(...)wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Może to zająć nawet dwie godziny. Rolady wyjmij, usuń nitkę, a sos zagęść mąką rozrobioną z ciepłą wodą. Możesz go wcześniej zblendować. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce. W garnku na oleju przesmaż cebulę. Zamiast oleju możesz użyć boczku, który należy wytopić – tak jest bardziej tradycyjnie, jednak ciężej. Do przesmażonej cebuli dodaj

Kulinarna Polska
Tradycyjny bigos staropolski . 538

Witajcie :) Co jakiś czas gotuję sobie do słoików bigos , gdy wpadną niespodziewani goście to ma czym ugościć :) ostatnio zapasy mi się skończyły , a że zbliżają się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej(...)słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku  5 suszonych grzybów  Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy i zalewamy nową wodą , wtedy kapusta nie będzie mocno kwaśna . Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Mięso

Sama słodycz i szczypta chili
Farszynki Z Duszoną, Kiszoną, Kapustą 188

Pyszne, niedrogie i treściwe danie. W zimowym okresie takie farszynki smakują Mi jeszcze bardziej :) Tym razem propozycja dla fanów kapusty kiszonej, na pewno Wam posmakują takie

Gotowanie...to proste !
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju, tak jak małosolne ogórki. Pamiętamy o wyparzeniu naczynia. Gotujemy wodę, wsypujemy do niej sól, rozpuszczamy(...)wydzielał się dwutlenek węgla. Po 2-3 dobach (w zależności od temperatury w jakiej stoi Wasz zakwas) na wierzchu pojawi się piana. Powinna zniknąć z czasem, pokazuje że proces kiszenia już się zaczął. Jeśli nie zniknie 3-4 dnia, można ją zdjąć lub rozmieszać – zawsze bezwzględnie czystą , najlepiej świeżo wyparzoną wrzątkiem drewnianą łyżką. Pamiętajcie, żeby nie używać przy nastawianiu zakwasu

Karo in the Kitchen
Szare kluski z surowych ziemniaków 631

średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotować wodę z solą i na wrzącą przekładać masę ziemniaczaną (pamiętając, aby przed każdym razem zamoczyć łyżkę w gotującej się wodzie(...)wypłynięciu, kluski gotować przez jeszcze około 2 minuty (w zależności od wielkości, dlatego też najlepiej sprawdzić jedną czy nie jest surowa). Gotowe kluski odcedzić i podawać z kapustą i okrasić boczkiem. Smacznego! 😋 * W razie potrzeby należy dołożyć kopiastą łyżkę lub dwie- to zależy od ziemniaków, im bardziej mączyste tym lepiej! Najlepiej sprawdzić gotując jedną kluskę, jeżeli się nie rozwala

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z kaszanką i kapustą 111

tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na nadzienie: Średnia cebula 5 Łyżek masła 100ml śmietanki 12% 3 kaszanki 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna) sól, pieprz, kminek 5 średnich ziemniaków koperek/natka pietruszki 3 plasterki żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut(...)minut na wolnym ogniu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką. Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem

Pyry na Gaz
Bigos polski 175

przychodzą święta wszyscy gotują bigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem(...)odciśniętą białą kapustę i dusić około 30 minut. Następnie dodać pokrojoną i odciśniętą kiszoną kapustę (gdyby była zbyt kwaśna, można ją przepłukać). Dodać trochę tłuszczu (po wymieszaniu, kapusta powinna błyszczeć) i wlać około 500 ml wody. Dusić około 6 godzin. Co jakiś czas dolewając wodę, aby kapusta nie była sucha. Nogi kaczki obrać z kości. Mięso pokroić w kostkę

królestwo garów
Bigos 184

kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy  500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki(...)Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie zacząć gotować kapustę i odlewać tak długo aż kapusta będzie nie kwaśna.  Kiedy już kapusta jest gotowa (odlana) i się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy

Klaudynkowa kuchnia
Łazanki z kapustą i grzybami 94

Składniki 250 g makaronu typu łazanki 250 g kiszonej kapusty 200 g świeżych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Kapustę siekamy, obgotowujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego

R'n'G Kitchen
Kimczi 143

Michaela Pollana. To kulinarna opowieść o czterech żywiołach, bez których nie moglibyśmy gotować. Ziemia to wg. Pollana mikroorganizmy, które odpowiadają za fermentację. Bez nich nie byłoby kiszonych ogórków, sera pleśniowego, ani alkoholu. Po obejrzeniu tego odcinka naszło mnie na zrobienie kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez!   Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli   pół

Ugotowane pozamiatane
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 450

Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha

Calzonella.com
Łazanki z kapustą i grzybami 156

rondelek lub małą brytfannę, łyżkę, durszlak. Przygotuj składniki (3 porcje): ok. ½ kg kiszonej kapusty, 250 g podgrzybków mrożonych, średnią cebulę lub pół dużej, 300 g łazanek, 1 jajko, olej, masło, sól, pieprz. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, lekko przesiekaj i przełóż do garnka. Zalej ją wodą i gotuj do miękkości. Gdy kapusta jest bardzo kwaśna, możesz po zagotowaniu zlać

blog.moje-pasje.info
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 156

dzień w piekarniku zapiec-odgrzać = do szybkowara włożyć pokrojoną białą kapustę i kiszoną kapustę, wsypać wszystkie przyprawy, śliwki suszone bez pestek, suszone grzyby zmielone, wlać wodę, przyprawę w płynie, wymieszać dokładnie włożyć 2 średnie golonki wieprzowe i nakryć je kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 536

pieczarkowym, pieczeniowym.  Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g kiszonej kapusty 1 szklanka mąki (160 g) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia śmietana do podania Na samym początku kapustę drobniej posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować  pod przykryciem około 30 minut. Ewentualnie podczas gotowania dolewać wodę. Ugotowaną kapustę

Ugotować
Szczi 153

Tradycyjny kapuśniak prosto z kuchni rosyjskiej. Smaczna i prosta propozycja! Post Szczi pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .

Pancook
Kwasówka - zupa wigilijna 145

wigilijnej:) Kwasówka - zupa wigilijna Składniki: 3 litry wody 1 litr kwasu z kiszonej kapusty 100 g kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszeczkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić

Kuchnia u Bietki
szybkowar-pyszna golonka z kapustą kiszoną z podgrzybkami suszonymi... 199

obsmażyć w szybkowarze i wyjąć na talerz do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie golonka jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania