kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:82/166)

Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 245

Pierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki(...)Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi. Gotować w dużym garnku ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: grzyby leśne , kapusta kiszona , pieczarki , śliwki

https:KKuchniaMniam
Fuczki z nutą chili 143

znane, gęstsze ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta  z odpowiednimi przyprawami razem  zmieszane.  To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy przebywałam. Kapusta zebrana z pola, potem(...)smakiem zjadałam i maślanką popijałam. Po latach, kiedy gotowanie w pasję się zamieniło, to coś się we mnie obudziło, o plackach sobie przypomniałam i dopiero nazwę prawdziwą ich poznałam. Te placki czosnkiem doprawiłam i chili wyostrzyłam. Polecam domową kapustę dodawać, a z wielkim smakiem będziecie FUCZKI zajadać. Mojej mamy kiszona kapusta jest najlepsza bo idealnie ukiszona, wyrazista, kwaśna super doprawiona

Moniki Smakołyki
SOLIANKA 91

cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka(...)angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się gotowało. Następnie po kolei smażyłam cielęcinę, boczek i kiełbasę na koniec wieprzowinę. Dodałam do garnka, dolałam wody i gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone w paseczki ogórki i kapustę. Gdy mięso już było miękkie dodałam cebulę, ogórki

Cytryna&Co.
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 161

seler korzeniowy , kawałek kapusty , korzeń pietruszki , generalnie wszystko co wkładaliśmy do gara ) 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 kostki rosołowe drobiowe 1 płaska łyżeczka, gałki muszkatołowej 2 łyżeczki czarnego , mielonego pieprzu ( można mniej ) 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżka, brązowego cukru 3 ząbki czosnku sól do smaku Gotowane mięso i wszystkie gotowane warzywa , razem(...)dużo szybciej się robią i ładniej wyglądają Pierogi wrzucamy na gotująca się wodę . Są gotowe 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sito i jak makaron hartujemy zimną woda . Polecam podawać odsmażone na maśle z sosem koperkowo – śmietankowym i surówką ” Marokańską” z kiszonej kapusty .. Pychota Smacznego ! Artykuł Kozackie pierogi z farszem drobiowym pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 495

Zdaję sobie sprawę z tego, że przepisów na zapiekanki ziemniaczane jest mnóstwo. Wiem, że całkiem sporo z nich to wersja z kiszoną kapustą. A jak z

zadanie-gotowanie
Najłatwiejsza surówka z kapusty kiszonej 117

Dziś o pysznej surówce, szybkiej i łatwej. Świetnie smakuje do obiadu czy kolacji.  Składniki: 500g kapusty kiszonej 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 4 łyżki oleju

Gotowanie i blogowanie
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 152

2 pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400

Gotowanie jest łatwe
Kulebiak chlebowy 153

Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów.     Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna     Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)szklanka mąki pszennej 650 -1 szklanka mąki żytniej -2 garści cebulki prażonej -3 łyżeczki soli -1 jajko do smarowania Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw i studzimy. Kapustę gotujemy ok. 60 minut. Delikatnie odciskamy i kroimy (nie za drobno ). Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 205

jako farsz do pierogów.  Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów  z kapustą przygotować również kapustę  z grzybami  z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie(...)godzinSkładniki:1000 g kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów250 g cebuli300 g ciecierzycy z zalewy4 łyżki  Kujawskiego  z pomidorami,  czosnkiem i bazyliąSólPieprz½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy  z nadmiaru soku

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z farszem z boczniaków 151

więcej grzybów. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona  ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa plus jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki Ugotowane mięso zmielić, to samo zrobić z kapustą którą wpierw gotujemy dość krótko na maśle Grzyby pokroić, tak samo cebulę i razem przesmażyć

Proste Potrawy
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 192

płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy je przez 20 minut, Kapustę- jeśli jest zbyt kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą

Kuchnia w czekoladzie
Łazanki z mięsem mielonym 88

też posmakuje? Dla nas rewelacja <3 Składniki 300 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 1 cebula 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 50 ml oleju rzepakowego 250 g makaronu łazanki kminek mielony maggi sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
Roladki z kurczaka w boczku 448

KURCZAKA w BOCZKU Składniki: 1 duży filet z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 1 garść grzybów suszonych 1 cebula liść laurowy 3 łyżki masła pieprz i sól do smaku 12 plastrów boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie) Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy. Kapustę gotujemy z liściem laurowym. Kiedy zacznie robić się miękka dodajemy grzyby i gotujemy kilka minut razem

Bon appetit mon amie
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM PIECZARKOWYM 167

Zostały Wam gotowane ziemniaki od obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pyszne krokiety ziemniaczane, u mnie były z farszem pieczarkowym, ale Wy możecie je przygotować z parówką, mięsem, farszem z kapusty kiszonej lub z każdym innym nadzieniem. Polecam :) Do krokietów wykorzystałam farsz pieczarkowy od  Ole! Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli

Zrób to smacznie
Kapusta z grochem 156

grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Dzień przed gotowaniem kapusty groch zalewamy wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni i odstawiamy na noc. Następnego dnia

Trzeci talerz
kapusta kiszona zasmażana 126

Najlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie  liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 132

kapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie bez szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 105

łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemykapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach

Kulinarna Patilogia
Bigos staropolski 160

śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania