Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)szklanka mąki pszennej 650 -1 szklanka mąki żytniej -2 garści cebulki prażonej -3 łyżeczki soli -1 jajko do smarowania Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw i studzimy. Kapustę gotujemy ok. 60 minut. Delikatnie odciskamy i kroimy (nie za drobno ). Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Maminek kulinarnyjako farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie(...)godzinSkładniki:1000 g kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów250 g cebuli300 g ciecierzycy z zalewy4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazyliąSólPieprz½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku
Kulinarne przygody Gatitywięcej grzybów. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa plus jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki Ugotowane mięso zmielić, to samo zrobić z kapustą którą wpierw gotujemy dość krótko na maśle Grzyby pokroić, tak samo cebulę i razem przesmażyć
Proste Potrawypłaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy je przez 20 minut, Kapustę- jeśli jest zbyt kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą
Kuchnia w czekoladzieteż posmakuje? Dla nas rewelacja <3 Składniki 300 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 1 cebula 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 50 ml oleju rzepakowego 250 g makaronu łazanki kminek mielony maggi sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem
R'n'G KitchenKURCZAKA w BOCZKU Składniki: 1 duży filet z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 1 garść grzybów suszonych 1 cebula liść laurowy 3 łyżki masła pieprz i sól do smaku 12 plastrów boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie) Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy. Kapustę gotujemy z liściem laurowym. Kiedy zacznie robić się miękka dodajemy grzyby i gotujemy kilka minut razem
Bon appetit mon amieZostały Wam gotowane ziemniaki od obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pyszne krokiety ziemniaczane, u mnie były z farszem pieczarkowym, ale Wy możecie je przygotować z parówką, mięsem, farszem z kapusty kiszonej lub z każdym innym nadzieniem. Polecam :) Do krokietów wykorzystałam farsz pieczarkowy od Ole! Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli
Zrób to smaczniegrochem najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Dzień przed gotowaniem kapusty groch zalewamy wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni i odstawiamy na noc. Następnego dnia
Trzeci talerzNajlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie bez szybkowara
W Mojej Kuchni Lubięłatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach
Kulinarna Patilogiaśliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy
Kulinarne przygody Gatitywielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz
Praktyczna plKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
Gotujemy i jemy