gotowania " do takich właśnie należy i choć trafiła do naszej biblioteczki całkiem niedawno, a na dodatek jestem zdeklarowanym mięsożercą, to jednak jest to poradnik kulinarny z którego zamierzam korzystać. Na chwilę obecną przygotowałam z niej tylko kilka potraw między innymi: - doskonały mus z surowej czekolady , (przepis podam niebawem) - odpowiednik "Nutteli" czyli surowellę , - barszcz rosyjski z dodatkiem kiszonej kapusty oraz(...)przepisy – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami. Ps. Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl Składniki Oryginalny przepis opublikowany w " Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania " Przepis po moich modyfikacjach 150 g mrożonych truskawek, rozmrożonych 100 g mrożonych malin, rozmrożonych 2 łyżki surowego miodu lub nektaru z agawy 30 g jagód goji namoczonych w 120 ml wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy(...)wierzch plasterek żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy
vegetaniegolonki (4-6 porcji): 2 golonki tylne o wadze około 1- 1,5kg jedna 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy(...)miękka. Jeżeli zauważymy, że skórka zbyt szybko się przypieka, możemy całość przykryć folią aluminiową błyszczącą skórą do góry. 4. Golonki wyciągamy z kapusty i przy pomocy ostrego noża odkrawamy mięso od kości. Podajemy z upieczoną kapustą kiszoną. Smacznego
My Culinary ArtKminek albo się kocha albo nienawidzi. Misiek nie cierpi, ale ja kocham, a że też gotuję, to On i tak go je, tylko że zawsze miażdżę ziarenka kminku w moździerzu, a Misiek wcina z nim potrawy jak szalony. Czego oczy nie widzą… ;-). A tak w ogóle to kminek do końca życia będzie mi się kojarzył z Krakowem, bo właśnie(...)dań z kapusty (zwłaszcza kiszonej), pieczywa, ziemniaków, zapiekanek, słodkich i słonych wypieków. Idealnie komponuje się z cebulą, czosnkiem, pieprzem Cayenne i majerankiem. W kombinacji z innymi przyprawami należy go używać z umiarem. Nasiona należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, chronić przed światłem i mleć bezpośrednio prze użyciem. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi
greenscarfPierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny składnik. Nie może(...)nadziewamy i zlepiamy pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam je na posypanych mąką deskach i przykrywam ścierkami lnianymi żeby nie wysychały, a później zajmuję się już tylko ich gotowaniem. W dużym szerokim rondlu gotuję wodę z solą (łyżeczka soli na 3-4 litry wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia. Patent
Karo in the Kitchensoczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze, bez żadnych dodatków. Potaje de lentejas, przepis na blogu Asi-klik Z: Tęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się jakiś polski akcent: kopytka, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta, pierogi, buraki, itd. Muszę przyznać, że na początku miałam(...)problem z kupieniem kiszonej kapusty czy świeżych buraków, ale w końcu je znalazłam i choć nie smakują one tak jak te polskie w zupełności zaspokajają moje polskie zachcianki. Z: Jakim miastem jest według Ciebie Barcelona? A: To na pewno miasto wielokulturowe, przyjazne dla pieszych, otwarte, ze znakomitą i różnorodną ofertą gastronomiczną na każdą kieszeń. Jest to także miasto z niezliczoną
Chilli Czosnek i Oliwamargaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 15 dag pieczarek garść suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz. Suszone grzyby zalać wodą, gotować do miękkości. Po wystudzeniu drobno pokroić. Kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować
Kuchnia domowa Animasła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę. Kapustę ugotować do miękkości w wodzie
magiczna kuchnia Kasilodówki na kilka godzin (ja zwykle marynuję rano, a gotuję późnym południem). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zamarynowane grzyby i smażymy aż zmiękną. Podajemy z ziemniakami i zestawem sałatek – ja uwielbiam buraczki czerwone i sałatkę z kapusty kiszonej . Smacznego! Artykuł Smażone boczniaki pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pltarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Do cebuli dodajemy o ba rodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy
La grande e la piccola cuocafiliżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, odcedzić
Smakołyki AsiSkładniki na farsz: 750 g kapusty kiszonej 20 g suszonych grzybów 1 biała cebula ząbek czosnku pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia olej lniany do polania Sposób przyrządzenia: Grzyby sparzyć gorącą wodą, odsączyć i pokroić na drobne kawałki. Kapustę wypłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić
pieprzny smaczekKAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie
Życie zamknięte w smakulaurowy, 4 szt. ziele angielskiego , 2 szt. jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić. Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho
królestwo garównastępnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe. Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą
Kuchnia Beaty