kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:97/166)

Roladki drobiowe z mozzarellą 116

sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować *** *** Roladki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką *** *** U mnie surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA

Blog z Apetytem
Kapusta z grochem i ziemniakami 172

Składniki 0,5 kg ziemniaków 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego  sól pieprz Przygotowanie: Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości. Kapustę kwaszoną, jeżeli jest, bardzo

Kuchnia Danusi
Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna 116

więcej nie potrzeba. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku Sól, pieprz Opcjonalnie: żurawina, suszone śliwki Składniki na dania dla 4 osób Przygotowanie: Krok 1 Grzyby moczymy w wodzie najlepiej przez noc, albo chociaż przez godzinę. Gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. Odstawiamy. Krok

Niedzielny kucharz
PIEROGI ŻYTNIE Z KAPUSTĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM 206

placek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba nie trzeba tłumaczyć w jaki sposób😋 Gotujemy wielki gar wody z odrobiną soli i wrzucamy pierogi

Zdrowie i pysznie na talerzu
Gotowana, kiszona kapusta 169

zimnej wodzie.  SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej cebuli kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe ok. 100 g. chudego boczku wędzonego Majeranek Zielona czubryca Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy ją. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, gotujemy. Boczek i cebule kroimy w kostkę

Kopystką po garach
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 191

ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą

Kuchnia Ellie
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek 170

obiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków. Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni.... - pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych - włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 mniejsze obrane jabłka 2 obrane marchewki 1 obrana

Zasmakuj Kuchni
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 123

kombinować, żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie

Kuchnia po mojemu
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 515

kapustą i grzybami.Kapusta z grzybami:500 g kiszonej kapusty2 garści grzybów suszonych1-2 cebule2-3 liście lauroweszczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu)sól do smakuDzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, a następnego dnia siekamy, ja robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 194

moczymy. Grzyby drobno siekamy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą  kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów,  powinien też odparować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg 167

obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika   i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka. Całość jest pyszna! Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną  uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z nieprzywierającą powłoką MARBURG(...)garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml  pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego  rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę

Wanilia i Kardamon
Smażona ryba i zestaw surówek 119

Smażona ryba i zestaw surówek , to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą

Słodkie okruszki
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 193

wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka(...)wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania, wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Gotujemy wodę w garnku na bigos. Siekamy drobno suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju/oliwie. Dokładamy na patelnie miękkie posiekane grzyby i dusimy razem. Do zagotowanej wody dokładamy 3 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę z grzybami. Doprawiamy. Kapustą przelewamy wodą 1-2 razy

Przepysznik - BLW i nie tylko
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 226

barszcz podczas gotowania straci swój kolor, nie musimy się tym martwić. Wystarczy obrać świeżego buraka, zetrzeć go na tarce, umieścić na sicie i przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki(...)trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw

Ciastka - domowe słodkości
Kapusta z grochem 167

potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski podaje się inne potrawy. Kapusta z grochem Składniki:  500g kiszonej kapusty 250g grochu (użyłam łuskanego) 1 łyżka majeranku suszonego 0,5 łyżeczki kminku 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 średnia cebula sól, pieprz(...)Jeżeli używacie grochu w całości należy go namoczyć, najlepiej na noc. Następnie należy ugotować go w tej samej wodzie w której się moczył. Grochu łuskanego nie trzeba moczyć, ponieważ gotuje się on dość szybko (jeżeli jednak chcecie, aby ugotował się jeszcze szybciej możecie zalać go zimną wodą i odstawić na około 30 minut). Groch zagotować, dodać majeranek i gotować

Codzienne Gotowanie
Kapusta kiszona curry z jabłkiem 118

Przepis pochodzi z zimowych warsztatów z Karolem Okrasą. Cudowne połączenie polskiej kiszonej z azjatyckimi przyprawami. Bardzo mi smakowała. Dlatego chcę ją Wam zaprezentować. Samo zdrowie! Składniki: kapusta kiszona 500 gram 2 jabka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego(...)Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę i proszek curry. Podsmaż chwilę. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj ok 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu dalej ok 5 minut. Dopraw miodem, sokiem startą skórką limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz a na koniec pokrojone jabłka

AZgotuj!
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 107

ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 107

ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE

Kuchnia MagdaLeny
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 337

bulionu. Golonka z wolnowaru wymaga gotowania pod przykryciem  przez 8 godzin w opcji „low” lub 5 godzin – na „high”. Tak przygotowana golonka z wolnowaru wychodzi soczysta, miękka i krucha w środku, ale ma przypieczoną skórkę, czyli jest taka jak lubię. Golonka w wolnowaru znakomicie komponuje się z ogórkami lub kapustą kiszoną. — BTW golonki ze skórą

Ola la LCHF
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 133

leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z kapustą kiszoną i kurczakiem 128

makaronu ( u mnie razowy) 500 g kapusty kiszonej 500 g filetu z kurczaka 2 średnie cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego kminek olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety z kiszonej kapusty, sezamu i kaszy manny. 175

wielką fanką tak więc polecam..... kg kiszonej kapusty duża cebula łyżka masła 2 jajka łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu sól i pieprz do smaku 0,5 szklanki kaszy manny tłuszcz do smażenia ewentualnie bułka tarta Kapustę odciskamy i siekamy aby była krótsza,  wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż będzie al dente. Na suchej

Dieta moja pasja
Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą 157

kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50  g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy. W garnku

Kulinarne przemyslenia
Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną 180

mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać zioła i gotować aż sos zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty

Czerwień i błękit
Łazanki 136

każdej porze roku.Składniki:-40 dkg kapusty kiszonej-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki-20 dkg pieczarek-1 cebula-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy.   Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiegoprzez

Maminek kulinarny