kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:97/166)

Gotowana, kiszona kapusta 164

zimnej wodzie.  SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej cebuli kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe ok. 100 g. chudego boczku wędzonego Majeranek Zielona czubryca Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy ją. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, gotujemy. Boczek i cebule kroimy w kostkę

Kopystką po garach
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 189

ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą

Kuchnia Ellie
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek 165

obiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków. Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni.... - pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych - włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 mniejsze obrane jabłka 2 obrane marchewki 1 obrana

Zasmakuj Kuchni
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 119

kombinować, żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie

Kuchnia po mojemu
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 511

kapustą i grzybami.Kapusta z grzybami:500 g kiszonej kapusty2 garści grzybów suszonych1-2 cebule2-3 liście lauroweszczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu)sól do smakuDzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, a następnego dnia siekamy, ja robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 187

moczymy. Grzyby drobno siekamy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą  kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów,  powinien też odparować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg 163

obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika   i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka. Całość jest pyszna! Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną  uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z nieprzywierającą powłoką MARBURG(...)garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml  pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego  rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę

Wanilia i Kardamon
Smażona ryba i zestaw surówek 116

Smażona ryba i zestaw surówek , to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą

Słodkie okruszki
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 190

wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka(...)wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania, wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Gotujemy wodę w garnku na bigos. Siekamy drobno suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju/oliwie. Dokładamy na patelnie miękkie posiekane grzyby i dusimy razem. Do zagotowanej wody dokładamy 3 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę z grzybami. Doprawiamy. Kapustą przelewamy wodą 1-2 razy

Przepysznik - BLW i nie tylko
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

barszcz podczas gotowania straci swój kolor, nie musimy się tym martwić. Wystarczy obrać świeżego buraka, zetrzeć go na tarce, umieścić na sicie i przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki(...)trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw

Ciastka - domowe słodkości
Kapusta z grochem 163

potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski podaje się inne potrawy. Kapusta z grochem Składniki:  500g kiszonej kapusty 250g grochu (użyłam łuskanego) 1 łyżka majeranku suszonego 0,5 łyżeczki kminku 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 średnia cebula sól, pieprz(...)Jeżeli używacie grochu w całości należy go namoczyć, najlepiej na noc. Następnie należy ugotować go w tej samej wodzie w której się moczył. Grochu łuskanego nie trzeba moczyć, ponieważ gotuje się on dość szybko (jeżeli jednak chcecie, aby ugotował się jeszcze szybciej możecie zalać go zimną wodą i odstawić na około 30 minut). Groch zagotować, dodać majeranek i gotować

Codzienne Gotowanie
Kapusta kiszona curry z jabłkiem 116

Przepis pochodzi z zimowych warsztatów z Karolem Okrasą. Cudowne połączenie polskiej kiszonej z azjatyckimi przyprawami. Bardzo mi smakowała. Dlatego chcę ją Wam zaprezentować. Samo zdrowie! Składniki: kapusta kiszona 500 gram 2 jabka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego(...)Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę i proszek curry. Podsmaż chwilę. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj ok 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu dalej ok 5 minut. Dopraw miodem, sokiem startą skórką limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz a na koniec pokrojone jabłka

AZgotuj!
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 105

ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 105

ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku 1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE

Kuchnia MagdaLeny
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 330

bulionu. Golonka z wolnowaru wymaga gotowania pod przykryciem  przez 8 godzin w opcji „low” lub 5 godzin – na „high”. Tak przygotowana golonka z wolnowaru wychodzi soczysta, miękka i krucha w środku, ale ma przypieczoną skórkę, czyli jest taka jak lubię. Golonka w wolnowaru znakomicie komponuje się z ogórkami lub kapustą kiszoną. — BTW golonki ze skórą

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania