kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:94/166)

Bigos z brukselką 104

brukselki 2 kg kapusty kiszonej 30 dag kiełbasy wędzonej 20 dag boczku wędzonego kilka grzybów suszonych 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach 4 liście laurowe 15 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz tłuszcz Jak zrobić bigos z brukselką: Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy posiekane grzyby suszone. Gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę

Dorota Smakuje
Niemiecka sałatka ziemniaczana na grilla 394

Jeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) 124

Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu

Słodkie okruszki
Pierogi z kurkami i fasolą 156

szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej fasoli 1 łyżeczka masła 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 cebula masło klarowane natka pietruszki Kapustę przekładam do garnka, wlewam wody tyle żeby kapusta była przykryta, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości. Cebulę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję kurki

wesoła kuchnia
Barszcz biały z kuchni kresowej 131

Składniki 200 ml kwasu z kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 pietruszka 3 kiełbasy białe (surowe) 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% (słodka) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 jajek przepiórczych majeranek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki

R'n'G Kitchen
Kapusta z grzybami 124

popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy

Kulinarne życie
Małe drożdżowe co nie co… 193

sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni dodajemy kolendrę i bułkę tartą, Studzimy. Kapuściany: Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy, przelewamy wodą i drobno kroimy

sierotka maRysia w kuchni
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 189

drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze(...)podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia, wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 2 cm. Farsz Kapustę gotuję z dodatkiem dwóch szklanek wody przez około godzinę. Po tym czasie powinna zmięknąć. Odcedzam i siekam drobno. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody przez 8 minut, następnie ściągam

Mango Papaja
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 142

Cześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego.  W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem.  Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna(...)roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa.... Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam na 1 godzinkę

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z kapustą 95

obłęd smaków <3 Nie sposób powstrzymać się przed kolejną dokładką.    Składniki 1/2 kg karkówki wp 60 g słoniny 2 duże cebule 30 g mąki 1 kg kapusty kiszonej 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca(...)zrumieni, wsypujemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy w 200 ml wody, paprykę, kminek, solimy ( wg uznania ) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej miękkości. Podajemy z ziemniakami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Marchewka z groszkiem 105

wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego. Co na obiad? Obiady domowe przepisy: Kopytka w sosie z kiełbasą Kluski śląskie z farszem Kotlety z wątróbki Schabowe dziadka Krzyśka Młoda kapusta zasmażana Marchewka duszona z dodatkiem groszku, podawana na gęsto to dla mnie prawdziwy smaczek. W zasadzie jestem skłonna zjeść(...)średnie marchewki 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka masła klarowanego, u mnie masło Ghee Kuchnie Świata 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (marchewki zalewamy wodą tylko do momentu aż je lekko zakryje). Marchewkę odcedzamy i zostawiamy 2/3 wody z tejże marchewki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego

MamaOskarka
Kapusta z grochem i grzybami 318

Kapusta z grochem i grzybami...Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.Dodatek grochu i suszonych grzybów.Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;50 g suszonych grzybów;2 cebule;200 g grochu łuskanego;125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli;1 łyżeczka cukru;1 liść laurowy;5 ziaren ziela angielskiego;Sól;Pieprz.Spos(...)cebulę, ugotowany, miękki groch, resztę oleju. Dusić jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać ciepłą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.Można użyć grochu łuskanego połowki, przy czym wówczas można skrócić czas moczenia lub należy uważać gotując, aby go nie rozgotować. Groch ten szybciej się gotuje.Olej można

Gospodyni Miejska
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 142

zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanej kolendry 150 ml mleka kokosowego(...)przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane

Kuchnia Bazylii
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 163

diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku   (klik tutaj) .   Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych(...)buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska

Kulinarne przygody Gatity
Kapusta z grochem 173

się wszystkie płody pól i lasów, a każdy ze składników miał nie tylko pysznie smakować, ale także przywoływać zdrowie i dobrobyt dla domowników spożywających wigilijne potrawy. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 600 g grochu 2 duże cebule 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie(...)wodą, tak aby jej poziom był 2 cm wyższy niż poziom grochu. Gotujemy na niewielkim ogniu (bez przykrycia) przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miękki groch zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w wodzie w której się gotował. Kapustę przepłukujemy zimną wodą, mocno odciskamy i siekamy. Przekładamy ją do dużego garnka

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania