kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:87/166)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 144

kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką(...)kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając.  4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą. 5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz. 6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy

Na moim talerzu
Krokiety z kapustą i pieczarkami 154

kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką(...)kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając.  4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą. 5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz. 6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy

NA MOIM TALERZU
Kapustka wigilijna, a là bigosik bezmięsny... 113

dobrze znosi przechowywanie, podgrzewanie i mrożenie. Przepis, zmieniony lekko, z bloga Iwony . Składniki: (na mniej-więcej jakieś 5-6 porcji) 1 średnia cebula   3 łyżki oleju   500g kapusty kiszonej   3 łyżki octu balsamicznego  + ewentualnie 1-2 łyżki słodkie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę   mała garstka rodzynek   kilka suszonych śliwek, drobno posiekanych(...)Wlej olej do garnka. Wsyp drobno posiekaną cebulę i chwilę podduś na małym ogniu.  Dodaj pozostałe składniki (bez pomidorów) i 2 szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości kapusty (okolice 40 minut) - większość wody powinna odparować, mieszaj co jakiś czas.    Dodaj pomidory (pastę) i ewentualnie jeszcze nieco octu balsamicznego (1-2 łyżki). Duś kolejne

Lejdi of the house
Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 219

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg wieprzowych żeberek , nie za tłustych ale bardzo mięsnych 1,5 kg kiszonej kapusty-im kwaśniejsza tym lepsza 1 łyżeczka nasion kminku ( można zmielić jeśli ktoś nie lubi całego ) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki -taki sam wielkością jak marchewki 3 średnie ziemniaki(...)gotujemy następne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie . Po tym czasie dodajemy sól jeśli trzeba i doprawiamy pieprzem -można dolać soku pozostałego z odciśnięcia kapusty – doprowadzamy do wrzenia . Gotowe . Zdecydowanie najlepiej smakuje odgrzana , więc polecam zrobić ją dzień wcześniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty

Ogrodnik w podróży
Kapusta z grzybami i śliwkami 147

dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze(...)Grzyby odcedzić i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Ilość wody taka, by grzyby mogły pływać swobodnie i nie dotykały dna. Gotować grzyby od zawrzenia 30-40 minut na małym ogniu. W innym garnku nastawić ok. pół litra wody. Kapustę zalać przefiltrowaną wodą i mocno odcisnąć z wody. Wrzucić na wrzątek. Do kapusty dodać śliwki bez pestek, liście laurowe, ziele angielskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulled Pork Burger z surówką Colesław i sosem BBQ 122

czasu do czasu, warto skusić się na odrobinę przyjemności. Jako dietetyk, nie ukrywam się z tym, że lubię dobrze i smacznie zjeść. Uwielbiam gotować, tworzyć nowe dania i zjadać je później z przyjemnością. Jednakże, z drugiej strony mam swój umiar, umiem powiedzieć sobie „stop”, a nawet umiem sobie odmówić. Kiedyś miałam z tym problem, ale przez lata wypracowałam(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy, następnie kroimy na pół i usuwamy głąb. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Be Fit Be Strong
Kapuśniaczki 170

sól hawajską ) ziarna kminku mak czarnuszka FARSZ: Kapustę kiszoną wyłożyłam na sito i przepłukałam kilkukrotnie w zimnej wodzie. Włożyłam do garnka, dodałam marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, zalałam zimną wodą tak aby tylko przykryła kapustę, dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie i postawiłam na nie duży ogień. Kapustę gotuję do miękkości. W połowie czasu gotowania dolewam wodę

Blondynka Gotuje
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 124

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.   Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól(...)kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty

R'n'G Kitchen
ROLADA ZE SCHABU, KAPUSTY I PIECZAREK + FILMIK 87

kiszonej kapusty 0,3 kg pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka jarzynki sól, pieprz do smaku  suszony czosnek słodka i ostra papryka nitka do zwinięcia                                                           PRZYGOTOWANIE : Kapustę płuczemy(...)nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki szatkujemy łącznie z cebulą, podpiekamy z solą i pieprzem do momentu aż nie będzie płynów. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy.  Schab myjemy i usuwamy ścięgna/żyły które jego otaczają. Następnie przecinamy pod skosem wzdłuż aż powstanie płat mięsa.  Schab lekko rozbijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Koreańskie bulgogi z boczniaków 173

gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką. Do tego wspaniale komponuje się klasyczne kimchi albo kiszona kapusta po koreańsku . Smacznego! Artykuł Koreańskie bulgogi z boczniaków pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
schab zapiekany w kapuście kiszonej 989

trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne.  Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie fantazje z kapustą i pieczarkami w siemieniu lnianym 190

Składniki: 1 ciasto francuskie kapusta kiszona 400 g pieczarki 500 g 2 cebule 1 jajko przyprawy: vegeta natur, pieprz, sól, papryka słodka i ostra - wg uznania siemię lniane do posypania wierzchu klarowane masło Wykonanie: Kapustę przepłucz kilkakrotnie, pokrój w kostkę, gotuj we wrzątku do miękkości, następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj, smaż na klarowanym maśle

Zasmakuj Kuchni
ROLADKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I CZARNUSZKĄ 121

Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 500g kiszonej kapusty 2 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej czarnuszka majeranek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz vegeta 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Schab rozbić cienko, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta ugotuje się to odcedzamy, studzimy, wyciskamy nadmiar wody

Prosto i Smacznie z Anetą
Świąteczna kapusta 129

kojarzy mi się właśnie z tymi Świętami. Zakupy: - 1 kg kapusty kiszonej Sandomierskiej - 0,5 kg grochu łuskanego - troszkę stopionej na skwarki słoniny - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Groch moczę dzień wcześniej. Kapustę kroję w mniejsze kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą tak, żeby nakryła kapustę. Gotuję groch osobno w wodzie, w której się moczył i leciutko solę

Tanio smacznie i prosto
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 276

Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych

Karo in the Kitchen
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 195

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula olej pieprz, sól makaron typu łazanki Sposób wykonania: 1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, w razie potrzeby przepłukać wodą jeśli kapusta jest bardzo kwaśna. Kapustę pokroić.  Zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości. 2. Pieczarki obrać, pokroić w koteczkę. 3. Cebulę posiekać. Lekko zrumienić na patelni na oleju

Kuchnia domowa Ani
Łazanki z pieczarkami i kapustą kiszoną 277

Smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 500 gram pieczarek 250 gram makaronu łazanki 1-2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól,pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,dodajemy listki laurowe,ziele angielskie,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Pieczarki

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania