kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:80/166)

Kulebiak 192

Kolejnym podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i

Gotuj z Misiem
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 156

Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć  podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu

MarciochaKucharzy
Kiszonki – naturalny probiotyk 124

oraz zmniejsza poziom cholesterolu. W trakcie procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce. Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal. Kiszonki są zdrowe, ale zawierają dużo soli, dlatego należy je jadać z umiarem – jako dodatek. Szczególnie powinni uważać nadciśnieniowcy. Gotowanie kiszonek jest nieopłacalne, ponieważ pozbawia je witaminy(...)mają mniej walorów zdrowotnych niż te, gdzie proces fermentacji przebiega w sposób naturalny. Dowiedziono, że kiszonki fermentowane z warzyw kapustnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Przeciwmutogennie działa sok z białej kapusty, a kiszona biała kapusta zapobiega nowotworom piersi, jelita grubego i płuc. Co ciekawe spożywanie kiszonek przez kobiety w ciąży może wzmocnić odporność dziecka i zapobiec alergii pokarmowej. Równie wartościowy jak kiszonki

Przepisy Babci
Wegetariański obiad po śląsku 991

czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżeczek octu  Wykonanie: 1.  Kluski śląskie(...)oliwą i łyżeczką cukru i lekko podsmażamy na patelni.  5. Do gotującego się wywaru dodajemy zmiksowaną cebulę z czosnkiem ciągle mieszając, dodajemy przecier pomidorowy z patelni. Całość gotujemy. Na koniec miksujemy.  6. Ewentualnie można jeszcze doprawić, u mnie nie było takiej potrzeby.  Kapusta modra 1. Kapustę poszatkować. Umieścić w garnku, dodać  ziela angielskie i listki laurowe

Mój pomysł na
Kapuśniak ,najzwyklejszy 145

ziemniaków400 - 500 g kiszonej kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć

Stare Gary
Kociołek z kapustą i mięsem 188

laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek Kapustę kiszoną opłukać w wodzie, pokroić i wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać wodą, żeby przykryć kapustę. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie

Gotuję Testuję
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 226

Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy pod zimna woda), siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimna woda tak aby przykrylo kapuste, dodajemy okolo  4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liscie laurowe i gotujemy do miekkosci pod przykryciem ( od chwili zagotowania okolo 40 minut do 1 godziny). Od  czasu do czasu mieszamy. Gdy kapusta bedzie

PychaDania
Kapuśniak z kiszonej kapusty 330

400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około(...)minut. Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej pokroić aby w trakcie jedzenia nam się nie ciągły długie pasma. Kapustę zalać wodą w 1/3 wysokości kapusty i ugotować w oddzielnym garneczku. Po tym czasie do wywaru z mięsem dodać pokrojoną włoszczyznę i dalej gotować. Gdy mięso będzie już miękkie ( wyjmuję i obieram do zupy) dodać pokrojone w kostkę ziemniaki

W garach u Gosi
Kapuśniak na żeberkach z pomidorami 231

kości/żeberek wędzonych 400 g kapusty kiszonej 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 2 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładamy żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość 2 L wody, gotujemy 30 minut. W między czasie obieramy(...)warzywa, kroimy w kostkę (bez cebuli) i dodajemy do wywaru, lekko posolić.  Całość gotujemy do miękkości mięsa . Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy z garnka i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemykapusta będzie miękka.  Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w osobnym garnku. Do ugotowanej kapusty dodać odcedzone ziemniaki. Cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić, dodać pomidory całość

magiczna kuchnia Kasi
Kluski szare w kapuście z grzybami 120

Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli będzie potrzeba to dolać odrobinę wody

Tradycyjna Kuchnia
Golonka w kapuście 186

jutro, pyszna golonka w kapuście.     Składniki: -3 golonki -1,2 kg kiszonej kapusty -1 cebula -5 dkg masła -warzywa i przyprawy do rosołu -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czubata łyżka mąki ziemniaczanej Cebulę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na maśle. Golonki gotujemy do miękkości. Kapustę zalewamy wodą i też gotujemy, aż zmięknie. Odcedzamy, dodajemy podsmażoną cebulkę, doprawiamy

Maminek kulinarny
Rolada z kapustą i kurkami 307

zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie  i gotuję do miękkości kapusty. Odcedzam wodę. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle

wesoła kuchnia
Stamppot czyli tłuczone ziemniaki z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałatą i jabłkami 262

Kolejny pyszny Stamppot, tym razem z suszonymi pomidorami. Stamppot to proste danie z tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Specjalności kuchni holenderskiej. We wcześniejszych wpisach prezentowałam i zapraszałam

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kapusta z grzybami 181

przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. W ty czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej

Kocham Czekoladę
Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 176

cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania skropić sokiem z cytryny i bez przykrycia odparować

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniaczek z kukurydzą 257

potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma Jajko Sól gruboziarnista Pieprz Kapustę przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości. Grzyby suszone zagotowujemy w niedużej ilości wody. Wywar dodajemy do kapusty

MarcinChef
Wigilijna kapusta z pieczarkami i olejem lnianym 164

kiszonej kapusty (najlepsza jest taka swojska średnio ukiszona przełożona po tygodniu kiszenia w beczce do litrowych słoików) 0,5 kg świeżych pieczarek 2-3 cebule podsmażone na maśle  3 łyżki masła śmietanka 12% (wedle uznania) olej lniany  pieprz Sposób Kapustę 15 minut gotować w wodzie. Obgotowaną odcisnąć i włożyć do rondla, dodać 3 łyżki masła. Cebulę pokroić

Kuchenne aromaty
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 243

strony, przełożyć na talerz na tym tłuszczu po indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą

W Mojej Kuchni Lubię
kiszona kapusta z kminkiem... 183

łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku jeśli kapusta kiszona jest za mocno kwaśna to ją zalać wodą i dobrze odcisnąć z wody kapustę pokroić na drobniej i zalać odpowiednią ilością wody dodać cukier, ziele i liście laurowe, kminek i gotować z 30 minut na średnim ogniu na smalcu usmażyć cebulę drobniutko pokrojoną, wsypać mąkę

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-golonki indycze z kapustą kiszoną na ostro... 219

golonki zrumienić na gorącym oleju z każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym ogniu z 45 minut, po ugotowaniu zostawić na 10 minut i spuścić ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos po cygańsku 232

Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania w cygańskich rytmach! :) "My Cyganie co pędzimy z wiatrem, my Cyganie znamy cały świat

My Culinary Art
Uszka z kapustą i grzybami 270

Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Można również wykorzystać grzyby, które był moczone do barszczu. Odsączone

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania