Składniki: Kapusta kiszona 700 g Pieczarki 500 g Makaron kokardki 500 g Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Gotować do miękkości przez ok. 30 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Makaron ugotować al dente. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju
Kulinarne przygodydiecie warzyw. Szybki kapuśniak z pomidorkami. To czego potrzebujesz to: - 2 szklanki kapusty kiszonej wraz z sokiem - 1 jabłko - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeża bazylia - sól, pieprz Jabłko ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą około 1 szklanka i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, możesz tez użyć kminku. Dodajemy pokrojone pomidorki
SMYKWKUCHNIzebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty ser Kapustę kroimy na drobno i gotujemy aby była al dente. Jak widać w składzie nie ma tłuszczu
Dieta moja pasjabyło prawie przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ostrą paprykę w proszku. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej lub innej. Bardzo smaczny gulasz, polecam
Kuchnia Pokoleńwody. Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę
Jemy Pijemydobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi? Kimchi to koreańska kapusta kiszona, tyle że pekińska
Kuchnia PrezydentowejGołąbki dla zapracowanych :) Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy
Maminek kulinarnyporcji: 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 1 szklanka bulionu z warzyw, 2 kwaśne jabłka, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, kminek, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, nasiona czarnuszki ( tutaj ). Jak zrobić vege bigos jarski? Kapustę pokrój, cebulę posiekaj. Zalej bulionem i duś(...)liściem laurowym i kminkiem. Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłka, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Gotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj i w razie potrzeby dopraw. Gotowe! 1 porcja vege jarskiego bigosu zawiera: 38 kcal, 1,6g białka, 0,4g tłuszczu, 9,7g węgli, 3,1g błonnika pok., ŁG: 1,6. Jako specjalista
IzaGotujepęczak 1 garść grzybów suszonych 300 g kapusty kiszonej pęczek natki pietruszki Ciasto: 800 g mąki 80 g masła 500 ml wrzątku Przygotowanie Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami. Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków). Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia. Przecedzamy przez sito(...)powrotem do wywaru, dodajemy jabłka pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 min. Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości) w wodzie w której się moczyły. Kapustę płuczemy, odciskamy, siekamy i mieszamy razem z ugotowaną kaszą i pokrojonymi grzybami oraz z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy
R'n'G KitchenKolejnym podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i
Gotuj z MisiemDyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu
MarciochaKucharzyoraz zmniejsza poziom cholesterolu. W trakcie procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce. Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal. Kiszonki są zdrowe, ale zawierają dużo soli, dlatego należy je jadać z umiarem – jako dodatek. Szczególnie powinni uważać nadciśnieniowcy. Gotowanie kiszonek jest nieopłacalne, ponieważ pozbawia je witaminy(...)mają mniej walorów zdrowotnych niż te, gdzie proces fermentacji przebiega w sposób naturalny. Dowiedziono, że kiszonki fermentowane z warzyw kapustnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Przeciwmutogennie działa sok z białej kapusty, a kiszona biała kapusta zapobiega nowotworom piersi, jelita grubego i płuc. Co ciekawe spożywanie kiszonek przez kobiety w ciąży może wzmocnić odporność dziecka i zapobiec alergii pokarmowej. Równie wartościowy jak kiszonki
Przepisy Babciok.45 pasztecików): • kapusta kiszona 400g • grzyby suszone 40g • mąka migdałowa 300g • jajko 4szt • ser gouda 60g • śmietana 50ml • łupina babki jajowatej 1łyżka • mąka kokosowa 30g • liść laurowy • ziele angielskie • sól • pieprz Wartości odżywcze (5 szt): Kalorie: 282,1kcal Tłuszcz: 23,85g Białko: 13g Węgle: 8,65g Przygotowanie : 1. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i moczymy 30min. Następnie gotujemy przez godzinę(...)małym ogniu. Odcedzamy grzyby ale pozostawiamy wodę z gotowania. 2. Grubo posiekaną kapustę zalewamy wodą z grzybów , dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. godziny. Po ugotowaniu mieszamy z grzybami i doprawiamy solą i pieprzem. 3. Do miski wsypujemy mąki, starty drobno ser, sól, łupinę babki jajowatej dodajemy jajka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. 4. Nakładamy część
Keto Przepisyczosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżeczek octu Wykonanie: 1. Kluski śląskie(...)oliwą i łyżeczką cukru i lekko podsmażamy na patelni. 5. Do gotującego się wywaru dodajemy zmiksowaną cebulę z czosnkiem ciągle mieszając, dodajemy przecier pomidorowy z patelni. Całość gotujemy. Na koniec miksujemy. 6. Ewentualnie można jeszcze doprawić, u mnie nie było takiej potrzeby. Kapusta modra 1. Kapustę poszatkować. Umieścić w garnku, dodać ziela angielskie i listki laurowe
Mój pomysł naziemniaków400 - 500 g kiszonej kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć
Stare Garylaurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek Kapustę kiszoną opłukać w wodzie, pokroić i wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać wodą, żeby przykryć kapustę. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie
Gotuję Testuję