dzisiejszą inspirację i zostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych(...)jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy
kulinarnyJadzisiejszą inspirację i zostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych(...)jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy
kulinarnyJakiszonej kapusty1 duża cebula5 dkg suszonych grzybów30 dkg pieczarek15 dkg masła1 mały ziemniakPRZYGOTOWANIEKapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości około 15 minut. Po tym czasie wyciągam grzyby natomiast do wywaru wkładam pokrojone w plasterki pieczarki i całość gotuje około 5 minut(...)pieczarki nabrały ciemnego koloru i przeszły smakiem leśnych grzybów (taki mój sposób na "leśne pieczarki kiedy mam mało grzybów leśnych).Kiedy kapusta zmięknie odlewam ją dokładnie a następnie zalewam wywarem z grzybów (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, suszone grzyby i pieczarki. Mieszam, na górę kładę 10 dkg masła i całość gotuję pod przykryciem
Magiczna kuchnia Dariidokręcając go do końca. Solanka musi przykrywać całe buraki. Można dodać łyżkę kwasu z kiszonych ogórków lub kapusty. Przyspieszy to proces fermentacji. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach ( u mnie pięciu ) jest gotowy do spożycia. Zakwas pijemy lub wykorzystujemy do gotowania barszczu. Buraczki można wykorzystać do sałatek. Jeżeli robimy taki zakwas w kamiennym garnku to buraki trzeba obciążyć
Kulinarne przemysleniatradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Ja, Oleju Wielkopolskiego kulinarne wyzwanie podjęłam i za gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy. Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam. Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały
Moniki Smakołykityle żeby był ciepły. WAŻNE! - Chrzan dodajemy dopiero na chwilę przed podaniem mięsa i nie gotujemy już potrawy dłużej niż tylko do podgrzania mięsa żeby nie ulotnił się aromat chrzanu. Ozora w sosie chrzanowym podałam z puree ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i surówką w kapusty
Smaczna PyzaPyszne nieco inne łazanki. Kuchnia Bawarska w moim wydaniu Składniki • 1 kg kiszonej kapusty( mam kapustę z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji ) • 300 g kiełbasy • 100 g surowego boczku wędzonego • 1 cebula • ząbek czosnku • 1 opakowanie szpecli (kluski lane gotowane) • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej • pęczek ziół lubczyk ,pietruszka może być z zamrażarki
W królestwie smaków Beatyskwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotować ok 20-25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną
magiczna kuchnia Kasidobrze zrobione, czyli abyśmy mogli je długo przechowywać bez obawy, że ulegną zepsuciu muszą być gotowane przez kilka dni po 2-3 godziny. W naszej spiżarni nie powinno zabraknąć także różnorodnych dodatków do obiadu. Bardzo często zaprawiamy ogórki kiszone, paprykę, różne surówki i kapustę
Gotuję Testujędzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias 250g suszonych grzybów 1kg kapusty kiszonej pieprz Sposób wykonania: Farsz najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Grzyby zalej wodą i odstaw na około 4h, następnie zagotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kapustę gotować aż zmięknie, odcedzić i mocno odsączyć. Następnie grzyby, kapustę i śledzie przemielić przez maszynkę do mięsa
Kuchnia Pani Wiosnyfarsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej 0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy
Atlas Smakówszklanka gorącej wody farsz kilogram kapusty kiszonej duża cebula tłuszcz do smażenia ( może to być olej lub margaryna ) szklanka suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis Przepłukaną kapustę gotujemy w małej ilości wody razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i szczyptą soli
Smakowite Daniasmażeniu schabowego. Składniki : 3-5 kawałków kotleta schabowego 0,5-0,7 kg kapusty kiszonej (najlepiej swojskiej) 2 średnie cebulki liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól 200 ml śmietany kremówki 30% masło do smażenia Przygotowanie : Kapustę opłukuję i jeśli trzeba drobniej szatkuję. Gotuję ją do miękkości razem z przyprawami. Na maśle podsmażam na złoto poszatkowane cebulki podlewając na początku wodą
Mechanik w kuchnisurowa, - ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić
W Mojej Kuchni Lubię