kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:76/166)

Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 161

lubicie nie kalafiora al dente przedłużcie nieco czas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWE GOŁĄBKI 147

powrotem wlewamy). Jeśli sos jest gorzkawy należy dolać jeszcze trochę bulionu lub wody. Gotujemy na małym ogniu. Na końcu dodajemy pieprz. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego :)  Z kapusty która nam została możemy przygotować pierogi, bigosik lub łazanki, wystarczy dogotować woreczek kiszonej kapusty

Pani na deser
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 139

jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki (na 2 porcje zupy): 1,5 szkl. kimchi

Codziennik Kuchenny
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 233

powrotem do sosu, chwilę dusimy. W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą ogórki kiszone. Generalnie coś ostrzejszego i kiszonego fajnie podkreśli smak i doda

Zasmakuj Kuchni
Kapusta z grochem 164

ciężaru i potem, gdy zgęstnieje. Poszatkować słodką kapustę. W drugim garnku zagotować kapustę słodką i kiszoną.  Równolegle zagotować ok. litra wody. Po zawrzeniu wody w garnkach z kapustami odlać wodę. Do kapust wlać zagotowaną wcześniej wodę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kozieradkę. Gotować kapustę do miękkości. Ewentualnie zeszklić na patelni pokrojone na drobno cebule . Dodać groch (i ewentualnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos, Kapitan Philips 151

moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapuściany przekładaniec 198

innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.Potrzebujemy:-1 kg ziemniaków-1 kg kiszonej kapusty-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynkiok. 0,25 kg wędzonego boczku-cebulkę prażoną-delikat do mięs-pieprz ziołowy   Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Z boczku skrajamy 8 cienkich

Maminek kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 241

rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek lub grzybów suszonych1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)sól i pieprz do smaku1 jajkosezamDrobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 911

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.Przepis

Walijskie Pichcenie
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 166

stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule,  100g masła, 3 łyżki oleju,  sól,  pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić

Z miłości do słodkości
kapuścianka z parówkami 138

kość wędzona 4 ziemniaki 200 g kapusty kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut(...)Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kapusta z grochem 186

To kolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole . My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami podaję ją na ciepło. Składniki

Ala piecze i gotuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 674

szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na min. 30 minut. Kapustę siekamy/ Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki

Pobite gary Barbary
Kapusta pieczona 129

Składniki: 1.5 kg kapusty dobrze ukiszonej 3 duże cebule 2 laski dobrej kiełbasy - może być myśliwska, najlepsza byłaby oczywiście wiejska 1 lyżka maki liść laurowy 1

Olga Piecze i Gotuje
Karkówka w kapuście 140

Jakiś czas temu zamieściłam już przepis na  żeberka w kapuście, teraz przygotowałam w podobny sposób karkówkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 1 kg chudej karkówki 0.80kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3-5 ząbków czosnku 2 średnie cebula(...)zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości, dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem, gotujemy około 15 min. na małym ogniu

Kuchnia Beaty
Pierożki z kapustą i grzybami 261

łyżeczka majerankuolej do smażeniaPrzygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek(...)koła o średnicy 8 cm. Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką

Monia miesza i gotuje
Paszteciki 82

kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie(...)stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto.  Na te święta co nadchodzą, życzę ciepła i miłości. Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!! A ja pędzę gotować by było wszystko mmm Pycha

Na moim talerzu
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 88

seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 2,5 litra ), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin. Mięso wyjmujemy(...)studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny. Robimy zasmażkę: Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy

R'n'G Kitchen
Kapuśniak na żeberkach 105

pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę

R'n'G Kitchen
Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą 180

kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam do posypania Przygotowanie: Kapustę wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą (do jej wysokości), gotujemy do miękkości (można dodać liść laurowy). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę

Słodkie okruszki
Schabowe kapuśniaczki 113

Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, wyjete z zamrażarki mięso okazało się być schabem, no cóż, nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety. Miałam trochę gotowej już

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania