kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:76/166)

Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 170

stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule,  100g masła, 3 łyżki oleju,  sól,  pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić

Z miłości do słodkości
kapuścianka z parówkami 140

kość wędzona 4 ziemniaki 200 g kapusty kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut(...)Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kapusta z grochem 188

To kolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole . My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami podaję ją na ciepło. Składniki

Ala piecze i gotuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 676

szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na min. 30 minut. Kapustę siekamy/ Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki

Pobite gary Barbary
Kapusta pieczona 134

Składniki: 1.5 kg kapusty dobrze ukiszonej 3 duże cebule 2 laski dobrej kiełbasy - może być myśliwska, najlepsza byłaby oczywiście wiejska 1 lyżka maki liść laurowy 1

Olga Piecze i Gotuje
Karkówka w kapuście 145

Jakiś czas temu zamieściłam już przepis na  żeberka w kapuście, teraz przygotowałam w podobny sposób karkówkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 1 kg chudej karkówki 0.80kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3-5 ząbków czosnku 2 średnie cebula(...)zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości, dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem, gotujemy około 15 min. na małym ogniu

Kuchnia Beaty
Pierożki z kapustą i grzybami 263

łyżeczka majerankuolej do smażeniaPrzygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek(...)koła o średnicy 8 cm. Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką

Monia miesza i gotuje
Paszteciki 83

kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie(...)stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto.  Na te święta co nadchodzą, życzę ciepła i miłości. Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!! A ja pędzę gotować by było wszystko mmm Pycha

Na moim talerzu
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 92

seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 2,5 litra ), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin. Mięso wyjmujemy(...)studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny. Robimy zasmażkę: Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy

R'n'G Kitchen
Kapuśniak na żeberkach 107

pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę

R'n'G Kitchen
Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą 187

kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam do posypania Przygotowanie: Kapustę wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą (do jej wysokości), gotujemy do miękkości (można dodać liść laurowy). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę

Słodkie okruszki
Schabowe kapuśniaczki 116

Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, wyjete z zamrażarki mięso okazało się być schabem, no cóż, nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety. Miałam trochę gotowej już

Kuchnia Beaty
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 151

dzisiejszą inspirację i zostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych(...)jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy

kulinarnyJa
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 139

dzisiejszą inspirację i zostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych(...)jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy

kulinarnyJa