kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:68/166)

Zupa fasolowa z kiełbasą (z suszonej fasoli) 104

łyżkę mąki, następnie rozmieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i przelej do gotującej się zupy.               Te zupy też Wam posmakują… – Krupnik z ziemniakami – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
BIAŁA KIEŁBASA NA KISZONEJ KAPUŚCIE 150

Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: 3 kawałki białej kiełbasy 30 dag kiszonej kapusty 0,5 l jasnego piwa 1 duża cebula ziele ang liść laurowy majeranek pieprz szklanka bulionu warzywnego Wykonanie : Białą kiełbasę gotujemy ok 15 minut w piwie z dodatkiem łyżki majeranku. Po tym czasie kiełbasę nacinamy, zrumieniamy na małej ilości oleju

Z Majeczką w kuchni
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 172

Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem.  3. Kapustę kiszoną odcedzamy, szatkujemy, zalewamy nie wielką ilością wody, tylko tyle aby lekko zakryć kapustę. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i odrobinę soli,  gotujemy do miękkości około 20 minut.  4. Gotową kapustę odcedzamy dodajemy usmażone pieczarki z cebulką. 5.  Makaron

Mój pomysł na
Golonka w piwie 201

kuchni, składniki potrawy wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala Ostatnio przygotowana była na obiad pyszna golonka z wolnowaru , duszona w kapuście kiszonej oraz pyszna galareta wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z kapustą i grzybami 132

żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej  sól,pieprz Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości. .Cebulę drobno siekamy

Bajeczna Kuchnia
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 157

podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki sól pieprz  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łazanki z kiszoną kapustą 177

dzień jest jeszcze smaczniejszy ten makaron, więc śmiało polecam !  Składniki : * makaron łazanki  * pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź wędliny - w wersji wigilijnej pomijamy * łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek    Przygotowanie : Kapustę gotujemy razem z grzybami aż do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić

Magiczne Życie Marty
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 506

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos(...)kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno

Kuchnia z widokiem na ogród
Łazanki z kapustą kiszoną 161

łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy ,przelewamy zimną wodą. Kapustę

R'n'G Kitchen
Bigos z wieprzowiną 154

boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia cebulkę. Dodać do garnka z kapustą. 6. Na patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodać boczek, smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą wraz ze skórką z boczku(...)wodą do zakrycia kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. 10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kapusta biała (surowa) 240 1000 13 1 60 Kapusta kiszona 95 500 4.55 0.7 21.4 Pieczarki świeże 29 130 4.02 0.44 4.24 Cebula (świeża

Atlas Smaków
LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ 207

karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Karkówkę smażymy na oleju z każdej strony ok 5 minut, po czym przekładamy do odcedzonej kapusty. Na oleju po karkówce podsmażamy pieczarki, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość

Walijskie Pichcenie
Młoda kapusta 104

młodej, kapusty kiszonej czy bigosu. Wszystko, co jest zrobione na jej bazie jest wyśmienite. Warto jednak pamiętać o tym, by zachować umiar :) Składniki na młodą kapustę (5 - 6 porcji): główka kapusty 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżeczki Vegety odrobina pieprzu 5 łyżek masła 2 łyżeczki octu 2 cebule 1/2 pęczka koperku 50 ml wody Kapustę pokroić w średniej(...)wielkości kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Odlać wodę z garnka z kapustą i dodać masło z podsmażoną cebulą. Dusić 10 minut. Jeśli widać, że kapusta pomimo mieszania lekko się przypala - dolać odrobinę wody. Na koniec wlać ocet i dodać

Karola gotuje
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 191

wydaniu - z ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy(...)dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W mniejszym garnuszku umieszczamy grzyby zalane wodą. Do kapusty dolewamy wodę od niej (jeśli jest mało to dolewamy trochę zwykłej) i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy pilnując by na dnie cały czas była woda, a kapusta się nie przypaliła. Grzyby gotujemy ok. 30 minut aż zmiękną

Zakręcony Widelec
Sznycel na kapuście z grzybami. 171

kapusty kiszonej 5-10dag. grzybów suszonych 5-6 średnich cebul 2-3 łyżki oleju  2-3 łyżki masła ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie bez ) cukier dla złamania smaku, majeranek roztarty w dłoniach(żeby uwolnić głęboki aromat), kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga  WYKONANIE: kapustę gotujemy 1/2 godz., grzyby gotujemy

Kuchnia Beaty
Duszona kapusta z białą kiełbasą, koperkiem i papryką 190

U mnie w domu największym smakoszem wszelakich dań kapuścianych, jest moja Mama. W zimie mamy swoją kapustę kiszoną, a latem i jesienią wykorzystujemy jej wszelakie odmiany

Gosia gotuje