kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:23/166)

Zarzucajka 159

mięsko) 1 kostka rosołowa 2 łyżki smalcu/tłuszczu 2 łyżki mąki maggi do smaku (jeśli kapusta jest bez marchewki, to dodać do gotującej się kapusty 2 starte na grubych oczkach) Przygotowanie: W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną (ok. 1h), a w drugim ok. 30 minut gotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

Malinowo w kuchni
Saag Aloo - Indyjskie pyszności 121

sojowy pieprz Zaczynamy od ziemniaków.  My zawsze gotujemy ziemniaki osobno a to dlatego, że pasta curry jest dość kwaśna i utrudnia dogotowanie ziemniaków podobnie jak kapusta kiszona w kapuśniaku. Resztę składników gotujemy razem. Startujemy od prażenia pasty curry z łyżeczką kminu rzymskiego. Do rozgrzanego woka wrzucamy dwie duże łyżki pasty Tikka masala (my używamy Pataks) i małą łyżeczkę kminu

vegetanie
Kopytka na kiszonej kapuście 150

dziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne.  Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją  mąki. Ciasto(...)osolony wrzątek i gotować 2/3 minuty od wypłynięcia. Kapusta kiszona z boczkiem wędzonym 500 gram kapusty kiszonej 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego opcjonalnie kminek do smaku 60 gramów boczku wędzonego Kapustę zalać wrzątkiem tak aby kapusta była przykryta, dodać przyprawy i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kosteczkę przekładamy na suchą patelnie i wysmażamy na małym ogniu

Andzia Pichci
Zarzutka z zasmażką 193

Pyszna, gęsta, bardzo pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól(...)siekamy, boczek kroimy w kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem. 3. W czasie, gdy nasza kapusta już się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek

My Culinary Art
Tradycyjny bigos myśliwski 388

jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone(...)łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka

głodny alergik
Biała Kiełbasa Zapiekana z Kiszoną Kapustą 176

kapustą Przygotowanie: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka – jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to możemy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do kapusty, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, kminek, doprawiam solą i pieprzem i zalewam wodą tak aby kapusta była przykryta. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 30 minut(...)gotuję kapustę, na patelni na rozgrzanym oleju obsmażam kiełbasę przez kilka minut z każdej strony, tak aby się zrumieniła. Gdy kapustę mam już ugotowaną a kiełbasę obsmażoną, to naczynie żaroodporne smaruję olejem i przekładam kapustę do naczynia. Podczas przekładania kapusty wyjmuję z niej listki laurowe i ziele angielskie (jeżeli nie możemy ich znaleźć to możemy przyprawy zostawić) Na kapustę układam

Uwaga Babcia Gotuje
Kotlety po prowansalsku 174

Kotlety po prowansalsku Delikatne, kruche, soczyste i aromatyczne kotlety schabowe w nowym wydaniu. Wspaniale smakują z duszonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami, surówką lub kapustą kiszoną jako dodatkiem do obiadu. Dla mnie to ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów.     Składniki: 4-5 plastrów schabu 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 /2 szklanki mąki 200g gęstego jogurtu naturalnego 10dkg żółtego

Blog z Apetytem
Placki rolnika z kapustą kiszoną 705

Bardzo szybkie placki z gotowanych ziemniaków i szatkowanej, kiszonej kapusty. Czas przygotowywania:  25 minut Ilość placów:  10 sztuk

AniaGotuje.pl
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 247

kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze

Smaczna Pyza
Domowa kiszona kapusta 145

Składniki: około 10 kg kapusty białej 18 dag soli ziele angielskie 4-5 marchewek 20 ząbków czosnku 20 liści laurowych ziarna kopru (może być suszony koper

Qchnia po prostu
Kurczak pieczony w sosie madziarów 175

naczyniu z powrotem wstawić do piekarnika . Zapiekać 1 0-20 minut aż na mięsie utworzy się apetyczna, chrupiąca skórka.     Serwowałam z brązowym ryżem u gotowanym na sypko i kiszoną kapustą

Grunt to przepis!
Zakwaszenie organizmu – jak z nim walczyć? 146

zakwaszające niż mieso i ryby. Możemy starać sie również zmniejszyć ilość przyjmowanych produktów kwaśnych: kwaśnych owoców: owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych), jogurtu, sfermentowanego mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych

MODA NA BIO
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 158

patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania