kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:18/166)

Surówka z selera i kiszonej kapusty. 105

cennych właściwościach i polecał selera do leczenia wielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach ! Składniki : 1 średni korzeń selera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób wykonania

Przepisy i porady kulinarne
Kapuśniak wigilijny, postny 134

Krok 2. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby i zioła - podgotować. Krok 3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości. Krok 4. Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodać do gotującego się kapuśniaku . Zupę gotować jeszcze kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić solą

Moja Książka Kucharska
Naleśniki z mięsem 134

Zapraszam po moje ulubione i zdecydowanie najlepsze naleśniki z mięsem gotowanym , warzywami i kapustą kiszoną. Wbrew pozorom zrobienie tych naleśników jest niezwykle proste. Są super i na obiad i na kolację! Bardzo lubię podpiec je lekko na patelni z odrobiną oleju. Ciasto naleśnikowe robi się wtedy przyjemnie chrupiące. Do tego jeszcze odrobina cebulki podsmażonej na rumiano i mamy bardzo

AniaGotuje.pl
Krokiety z kapustą i grzybami 166

Po świętach mam niedosyt krokietów więc musiałam ponownie zrobić. Tym razem do farszu wykorzystałam grzyby, których mam spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej

Monia miesza i gotuje
BIGOS MYŚLIWSKI 204

osuszyć ,pokroić kostkę , usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.Dodać do niego pokrojony w plasterki czosnek.Białą kapustę umyć ,wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki .   Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapuśniak – dieta dr Dąbrowskiej 343

Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut

To co kocham
Paszteciki z kapustą i grzybami. 178

Właściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione

zadanie-gotowanie
Kiszona kapusta 163

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok

Ania i Marcin gotują
Kulebiak z kiszoną kapustą 165

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc

Mama Gotuje
Bigos domowy 201

porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty

Apetyczna babeczka
Bigos po mysliwsku 165

ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Odsączyłam pozostawiając wywar na później i pokroiłam grzyby na mniejsze kawałki. Białą kapustę posiekałam, wrzuciłam do dużego garnka z grubym dnem, dodałam kapustę kiszoną. Zalałam wrzątkiem i gotowałam na małym ogniu. Mięso pokroiłam w kostkę i obsmażyłam na patelni (począwszy

Zapiski Młodej Żony
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 223

stopniach.\r"]} Drukuj Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 żółtka 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 100 g masła szczypta soli jajko do smarowania przyprawy do posypania(opcjonalnie) Farsz 2 Cebule 0,5 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 100 g suszonych grzybów 3 łyżki(...)wszystkich składników oraz rozczynu zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Farsz Dzień wcześniej namaczamy grzyby. Odlewamy wodę z grzybów i wlewamy nową. Gotujemy grzyby do miękkości, ale nie wylewamy wywaru. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obieramy i szatkujemy. Szklimy na maśle

Mieszam w Garnku
Kapuśniak z kiszonej kapusty 147

zakładce  ZUPY. Składniki: 3 wędzone żeberka 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 2 płaskie łyżki majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Żeberka zalać wodą i gotować około 15 minut. Marchewkę, pietruszkę(...)seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. do tego włożyć liście laurowe, ziele angielskie,i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować około 15 minut, a następnie dodać kapustę kiszoną. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, można lekko przepłukać zimną wodą, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć smalec i gotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody

O kuchni z uczuciem
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 141

tylko, jakiego “kopniaka” dostaje po godzinie w pieczenia. Spróbujcie tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów(...)kostkę i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Jeśli będziesz gotować mięso razem z kapustą, ze względu na kwas potrwa to znacznie dłużej. Na koniec do mięsa dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Kapustę kiszoną pokrój i raz przepłucz wodą. Gotuj razem z grzybami i resztą przypraw aż zrobi się miękka. Zajmie

Kulinarna Polska
Bigos wigilijny 184

gorącej wodzie.   W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustęprzez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut.   Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy.   Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy

Maminek kulinarny