gorącej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustęprzez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy. Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy
Maminek kulinarnyDodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać ( jeśli nie jest dla Was za kwaśna to nie musicie tego robić), z grubsza posiekać i wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo
Niebieski kubek z kawaczas potrzebny do przygotowania. Naleśniki: 18-20 sztuk 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka(...)bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą i pieprzem odstawić od wystygnięcia. Mięso cebule oraz odsączoną kapustę zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać. Panierować
RAROSSAdanie na pewno będzie smaczne. 400g kiełbasy 1/2 główki białej kapusty 300g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Kapustę słodką drobno szatkujemy. Kapustę kiszoną płuczemy 2-3 razy, kroimy na mniejsze kawałki. Kapusty gotujemy przez około 40 minut w osobnych garnkach. Wraz ze słodką kapustą gotujemy namoczone uprzednio
Szefowa kuchniCiasto: 3 czubate szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu 1,5 kg kiszonej kapusty 3 cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku Bella Bis przyprawa gajowego do smaku Bella(...)szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek. 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody. 3. Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą . Cebulę obieramy,kroimy
Wanilia i Kardamonsię od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie dobrym rozwiązaniem jako ciepłe danie(...)minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, jałowca, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej wypłukać na sitku), wlewamy szklankę wody, mieszamy i gotujemy ok. 45 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodać obsmażone mięso i kiełbasę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. 3. Mąkę podsmażyć na suchej patelni
Życie ze smakiemŚwięta:) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka(...)Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość
Gotowanie Patkichęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)sól, pieprz mielonyWykonanie:Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę
Z Majeczką w kuchniKapusta może być świeża (taki kapuśniak najlepiej gotować późną wiosną) lub kiszona (idealna zimą, bogata w witaminę C). Moja mama dodawała do kapuśniaku odrobinę koncentratu pomidorowego. Ja ten składnik pomijam, ale Wy jak najbardziej możecie spróbować :) SKŁADNIKI: Na około 4 porcje. 300 g żeberek wieprzowych 200 g boczku wędzonego 400 g kiszonej kapusty 5 - 6 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka(...)pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 6. Na koniec kiszoną kapustę (jeśli jest za kwaśna należy ją wcześniej przepłukać w zimnej wodzie) szatkujemy, a następnie dodajemy do zupy. 7. Gotujemy zupę jeszcze około 10 - 15 minut
W kuchni Katiechciałam ją powtórzyć w domu. Niby to kapuśniak, ale jednak nie. Warianka robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej a nie samej kapuście. Kwas z kapusty nazywany jest warem, stąd nazwa potrawy. Spotkałam się z odmianą galicyjską warianki i tam gotowana jest na burakach. Zupa jest dość ostra w smaku, ale mu lubimy takie ostre smaki, więc dodałam nawet więcej(...)połowę. We wszystkich przepisach na zupę znalezionych w internecie nie ma nic o dodawaniu kapusty do samej zupy. Ale ponieważ jakby nie było to odmiana kapuśniaka a i w karczmie kapusty trochę było w zupie, tak i u nas wylądowała w garnku kapusta kiszona, jednak w niewielkiej ilość – po prostu dla smaku. W przepisach też nie ma mowy
Mieszam w Garnkukiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, golonki przełożyć po ugotowaniu na kapustę, posypać papryką i zalać wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny. Smacznego function load(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/golonka-gotowana-podpieczona/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('da536cd2d0caf2414d283e7fd5abe955').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Golonka gotowana i podpieczona appeared first
dom-agi.plSKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)- czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram(...)wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję
Basia w kuchniSKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)- czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich(...)wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję
Basia w kuchniDzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub kiszona. W zasadzie podobna jest do naszego kapuśniaku z tym, że ma parę zaskakujących składników. Powiem tak - zupka jest pyszna. Potrzebujemy
Tylko pysznieWykonanie: Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu
Apetyt na Zielone