Kapusta może być świeża (taki kapuśniak najlepiej gotować późną wiosną) lub kiszona (idealna zimą, bogata w witaminę C). Moja mama dodawała do kapuśniaku odrobinę koncentratu pomidorowego. Ja ten składnik pomijam, ale Wy jak najbardziej możecie spróbować :) SKŁADNIKI: Na około 4 porcje. 300 g żeberek wieprzowych 200 g boczku wędzonego 400 g kiszonej kapusty 5 - 6 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka(...)pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 6. Na koniec kiszoną kapustę (jeśli jest za kwaśna należy ją wcześniej przepłukać w zimnej wodzie) szatkujemy, a następnie dodajemy do zupy. 7. Gotujemy zupę jeszcze około 10 - 15 minut
W kuchni Katiechciałam ją powtórzyć w domu. Niby to kapuśniak, ale jednak nie. Warianka robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej a nie samej kapuście. Kwas z kapusty nazywany jest warem, stąd nazwa potrawy. Spotkałam się z odmianą galicyjską warianki i tam gotowana jest na burakach. Zupa jest dość ostra w smaku, ale mu lubimy takie ostre smaki, więc dodałam nawet więcej(...)połowę. We wszystkich przepisach na zupę znalezionych w internecie nie ma nic o dodawaniu kapusty do samej zupy. Ale ponieważ jakby nie było to odmiana kapuśniaka a i w karczmie kapusty trochę było w zupie, tak i u nas wylądowała w garnku kapusta kiszona, jednak w niewielkiej ilość – po prostu dla smaku. W przepisach też nie ma mowy
Mieszam w Garnkukiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, golonki przełożyć po ugotowaniu na kapustę, posypać papryką i zalać wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny. Smacznego function load(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/golonka-gotowana-podpieczona/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('da536cd2d0caf2414d283e7fd5abe955').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Golonka gotowana i podpieczona appeared first
dom-agi.plSKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)- czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram(...)wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję
Basia w kuchniSKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)- czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich(...)wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję
Basia w kuchniDzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub kiszona. W zasadzie podobna jest do naszego kapuśniaku z tym, że ma parę zaskakujących składników. Powiem tak - zupka jest pyszna. Potrzebujemy
Tylko pysznieWykonanie: Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu
Apetyt na ZieloneŁazanki najczęściej goszczą na naszym stole w Wigilię ale zdecydowanie warto je gotować częściej, bo to mega pyszna potrawa genialna w swojej prostocie. Świetne zarówno z dodatkiem grzybów leśnych jak i z pieczarkami. ok. 200 gramów łazanek ok. 300 gramów kiszonej kapusty 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula ok .40 gramów masła sól pieprz 2/3 kulki ziela angielskiego(...)miękkości, ewentualnie odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę zeszklić na maśle i dodać grzyby chwilę smażymy ciągle mieszając następnie dodać ugotowaną kapustę kiszoną oraz wywar z gotowania grzybów ilość według uznania ja daję ok. 4,5 łyżek doprawić solą i pieprzem, przesmażyć. Całość mieszamy z ugotowanymi wcześniej łazankami. Smacznego
Andzia Pichcidodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści(...)angielskiego i jałowca – 1/2 szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować 30 minut w tej samej wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i gotować do miękkości ok. 30 minut. – Kapustę
To co kochamktóre w danym momencie robię zależy czy sięgam po kapustę białą czy czerwoną. Biała kapusta jak dla mniej jest daje więcej możliwości. Idealna jest do kiszenia, gotowania czy podawana na surowo. Z czerwoną kapustą jest nieco trudniej. O ile świetnie sprawdzi się kiszona jak w surówkach, to w daniach gorących poza kapustą zasmażaną, jak dla mnie osobiście nie jest już
mecooksprzepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zalewamy je wodą(...)patelnią – do najmniejszego – łyżką cedzakową przekładamy ugotowaną kapustę na patelnię i mieszamy z zasmażką. Smażymy przez 10 minut. Jeśli chcecie skrócić sobie pracę, to polecam kupić kiszoną kapustę już z grzybami leśnymi. Kapustę gotujemy zgodnie z przepisem wyżej, jedynie do garnka z kapustą dolewamy 250ml czystej wody
Gotowanie i blogowanieKapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć. Smak kapuśniaku z kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej. Dlatego polecam ukisić sobie takiej kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty TU Na pewno kapuśniak(...)pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE Do wywaru mięsno - warzywnego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde
W kuchennym oknie EwyPrzez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1 kg kiszonej kapusty2 szklanki wody50(...)grzybów1 cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki masła1 łyżka mąkiprzygotowanieGrzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać
Stare Garykoncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty
Moje domowe kucharzeniearomatyczna i najlepiej smakuje na ciepło. Zimą kiszona kapusta często gości na moim stole nie tylko, jako surówka do obiadu, ale również zapiekana z ziemniakami lub gotowana w kapuśniaku. Najlepsza jest kapusta kiszona w tradycyjny sposób i takiej trzeba szukać w sklepach, gdyż cały smak dania zależy właśnie od kapusty. Jeśli lubimy dania ociekające tłuszczem, to boczku można dodać więcej
Kuchcik gotuje