nazywana ficiajką lub zarzucajką :) jest to zupa znana najbardziej w Zagłębiu Dąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu. SKŁADNIKI 4-5 szt.ziemniaków 300g kapusty kiszonej 1 marchewka liśc laurowy(...)szt.ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 -3 łyżki masła natka pietruszki WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do gotujących się ziemniaków ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty i ziemniaków,dodajemy także liść laurowy i gotujemy ok.15 min.W międzyczasie
Mała w garnku mieszaFarsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając co pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy
Pyry na GazWiększość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem
Jakugotujesz.plwszystko przez brak czasu, letnie wyjazdy i pracę :( Ale już powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki
Kolejny blog o gotowaniuWspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na
Kuchnia Beatyokoło 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Świeżą kapustę oczyszczamy, drobno szatkujemy, parzymy wrzątkiem, wrzucamy go garnka i gotujemy, aż będzie miękka. Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy, ale soku nie wylewamy. Będzie on później potrzebny. Kiszoną kapustę siekamy na drobniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Marchewki obieramy, myjemy(...)rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy około 10 min. W garnku, w którym będziemy gotować bigos, umieszczamy ugotowaną świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną, starte marchewki oraz podsmażone grzyby z cebulą. Zalewamy wszystko wywarem z grzybów i dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz ziarenka pieprzu. Mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy
Kuchnia MagdaLenyokoło 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Świeżą kapustę oczyszczamy, drobno szatkujemy, parzymy wrzątkiem, wrzucamy go garnka i gotujemy, aż będzie miękka. Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy, ale soku nie wylewamy. Będzie on później potrzebny. Kiszoną kapustę siekamy na drobniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Marchewki obieramy, myjemy(...)rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy około 10 min. W garnku, w którym będziemy gotować bigos, umieszczamy ugotowaną świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną, starte marchewki oraz podsmażone grzyby z cebulą. Zalewamy wszystko wywarem z grzybów i dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz ziarenka pieprzu. Mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy
Kuchnia MagdaLenymajeranek Prymat 2 łyżki skrzydełka zagotować i dodać do wywaru rozdrobnioną włoszczyznę następnie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać kaszę, gotować z 10 minut następnie dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną kapustę kiszoną i gotować z 20 minut na średnim ogniu pod koniec dodać kucharka, pieprz, majeranek i gotować jeszcze z 5 minut podać zupę z obranym mięskiem ze skrzydełek.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBIAŁĄ KIEŁBASĄ Składniki na zupę kapuśniak z białą kiełbasą: 500g ziemniaków 1 cebula 3 łyżki oleju 300-500g białej kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 3 łyżki soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak(...)liść laurowy, sól, pieprz, kminek, soczewicę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa kapuśniak z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujekiszonej kapusty2 garście suszonych grzybów700 g wieprzowiny (może być łopatka,szynka)6 listków laurowychpo kilka ziarenek jałowca i angielskiego zielawodasól3 łyżki majeranku500 g cienkiej kiełbasy2 cebule3 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaGrzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka i wlać ok 3 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól oraz 2 listki laurowe i gotować do miękkości(...)wywar odstawić bo będzie potrzebny. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jak jest bardzo kwaśna. Przełożyć do garnka. Namoczone wcześniej suszone grzyby osączyć i pokroić na małe kawałki . Dodać do kapusty, dodać też przyprawy:ziarenka jałowca i angielskiego ziela oraz pozostałe listki laurowe. Kapustę zalać wywarem w którym ugotowało się mięso i gotować na wolnym ogniu aż kapusta będzie
Monia miesza i gotujelaurowe. Zalać wodą i ugotować wywar, gotować aż mięsko będzie miękkie. Gdy mięsko na kościach już będzie miękkie przecedzić wywar. Kiszona kapustę posiekać. Do przecedzonego wywaru dodać kiszoną kapustę oraz majeranek. Gotować aż kapusta będzie miękka, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Kostki obrać z mięsa. Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki
Monia miesza i gotujekapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól czarny pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką
Pyry na Gazkurkumy przepis na pastę znajdziesz tu - 2 łyżki masła - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Ciecierzycę namoczoną przez noc w wodzie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy, ma być ugotowana ale nie rozgotowana. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy je na kawałki i wkładamy na nagrzaną patelnię(...)innych potencjalnie niebezpiecznych substancji. Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut. Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę i ciecierzycę, wlewamy sos. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy masło i koncentrat
Szkrab Je SamSkładniki: Kiszona kapusta 1 celula 3 ziemniaki kostka rosołowa sól, pieprz kilka suszonych grzybków Wykonanie: Kapustę opłukać 2 razy wodą (jeśli wolicie żeby kapuśniak był bardziej kwaśny można pominąć płukanie). Kapustę wrzucić do garnka, dolać wody, dodać cebulę i kostkę rosołową. Można również dodać kilka suszonych grzybków. Gotować do czasu kiedy kapusta będzie miękka. W osobnym garnku ugotować
Olga Piecze i Gotuje