ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniapierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania – kapustę zalewam w garnku wodą tak żeby była przykryta , garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję na wolnym ogniu . Po ugotowaniu(...)się wody – wodę delikatnie osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju . Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi . Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepierogi, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Uwielbiam się nimi zajadać także przez inne dni w roku, ale muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki pszennej(...)grzyby ostygną – przecedzamy je, a wodę z gotowania zostawiamy. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Kiszoną kapustę wypłukujemy (aby nie była za bardzo kwaśna), zalewamy wywarem z grzybów (ewentualnie dolewamy jeszcze trochę świeżej wody, aby przykryć kapustę), dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy, aż zmięknie. W międzyczasie obieramy cebulę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej
MyCookBook.plsoku z kiszonej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% majeranek makaron Wykonanie: Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć
IMPRESJA SMAKUgram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką (boczek możemy pokroić również po ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa. Cebuli nie kroimy. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy ostatnie. Gotujemy kolejne 15 minut. I już na sam koniec dodajemy kiszona kapustę. Gotujemy około 1 godziny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuKapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski. Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy(...)Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki. Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo. Smacznego :) Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskasztuki ziela angielskiego 200 g cukinii 1/2 główki kapusty czerwonej 1 szklanka kapusty kiszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy(...)przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy
R'n'G KitchenKiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu. Gotowałam krótko, ponieważ te grzyby będą długo gotowane w bigosie, dlatego nie ma potrzeby zbyt długiego gotowania. Kapustę kiszoną (była wyraźnie kwaśna) zalałam zimną wodą, zamieszałam, wodę odlałam, a kapustę odcisnęłam z nadmiaru wody, poszatkowałam, przełożyłam do dużego garnka wsypałam kminek i zalałam do połowy wrzątkiem. Wrzuciłam(...)wstawiłam do gotowania na około pól godziny. Kapustę słodką poszatkowałam przełożyłam do gotującej się osolonej wody i wstawiłam do gotowania na około pół godziny. Po ugotowaniu wodę odlałam, kapustę odcedziłam i przełożyłam do garnka z kapustą kiszoną. Żeberka umyłam, włożyłam do kapusty i dołożyłam śliwki pokrojone w paseczki. Cebulę posiekałam. Mięso i boczek pokroiłam
Kuchnia u Krysiłyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grochem i grzybami Przygotowanie: Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić na noc). Następnie namoczone grzyby gotuję, jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby(...)swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty. Kapusta kiszona: Czosnek drobniutko kroję. Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta
Uwaga Babcia Gotujesypka. Smak dania podkreślony jest podsmażoną cebulką dodaną w trakcie gotowania. Z podanej ilości składników uzyskamy wielki gar kapusty, więc dla przeciętnej rodziny połowa porcji będzie wystarczająca. Przepis na danie pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, a udostępniło go Koło Gospodyń Wiejskich z Piątkowej (powiat przemyski). Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty kiszonej(...)olej do podsmażenia cebuli kostka rosołowa (polecam zastąpić bulionem lub wywarem) sól, pieprz Kiszoną kapustę odciskamy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy się zagotuje, odcedzamy wodę. Zagotowujemy wrzątek (najlepiej bulion) i w dużym garnku zalewamy nim obficie kapustę. Po zagotowaniu dodajemy opłukaną kaszę i razem gotujemy. W między czasie siekamy cebulę, podsmażamy ją i dodajemy do kapusty (ewentualnie dodajemy kostkę
Trzeci talerzkażdej porze roku (jeśli chodzi o żurek nawet w listopadzie czy styczniu, niekoniecznie w święta od święta). Zupa z charakterem. Ma być na żeberkach, z boczkiem i kiszoną nie płukaną kapustą. Kwaśnawa, mocno mięsna, pieprzna. To dla mnie podstawa pysznego kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku(...)rozgrzewam na patelni łyżkę masła, smażę na nim boczek z cebulą. Gdy boczek ładnie się zarumieni, cebulka zeszkli dodaję do zupy. Gotuję chwilę, po czym wrzucam posiekaną kiszoną kapustę. Gotuję jeszcze na wolnym ogniu parę minut. Doprawiam do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą i takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam. Składniki: 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej 200 g kapusty
zadanie-gotowaniedrobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy(...)koniec smażenia boczku. 2. Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. Efekt końcowy: A już niedługo szukajcie na blogu wielkanocnych pomysłów
Kuchnia w czekoladziedrodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 8 sztuk ziela angielskiego • 4 łyżki oleju • 8 ziemniaków Wykonanie(...)pietruszkę. • Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. • Ziemniaki ugotować w mundurkach. • Podawać kapuśniak z kawałkami
To co kochamwodzie dzień wcześniej. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie aż do miękkości. Wodę, która została z gotowania grzybów wykorzystuje do ugotowania kapusty. Uzupełniam zimną wodą brakujący płyn, dodaj też liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Wyławiam przyprawy i odcedzam, a następnie łączę z grzybami. Wszystko lekko rozdrabniam rozdrabniaczem. Nadal jednak widać grzyby
Przysmaki Karolki