kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:8/166)

Bigos – czyli porządki po świętach 171

kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą(...)gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 150

łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej(...)odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili, gdy się zagotują) i wrzucamy do kapusty. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do gotującej się kapusty

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 164

łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej(...)odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili, gdy się zagotują) i wrzucamy do kapusty. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do gotującej się kapusty

mojewypiekiinietylko
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 320

szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy i gotujemy do miękkości, nie wylewamy wywaru, dodajemy go do kapusty. Kapustę kiszoną rozluźniamy, gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liści laurowymi. Kapustę i grzyby siekamy/mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy

Mieszam w Garnku
Kapuśniak! 119

się zagotuje dodajemy kucharek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy

Magia jedzenia.
Kwaśnica na gęsinie. 104

gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl. rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól(...)pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać  pokrojone  mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych). Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kiszonej kapusty 109

Prosta, szybka - a jaka dobra :) Potrzebujemy: 30 dkg kapusty kiszonej 3 łyżki oleju cebule sól i pieprz Ja kapustę kroję na mniejsze części, ale nie jest

Kolejny blog o gotowaniu
Pyszne łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. PRZEPIS 108

Składniki: 500 gramów makaronu łazanki, 400 gramów boczku, 400 gramów pieczarek, 2 duże cebule, 400-500 gramów kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: makaron ugotuj i odstaw. Kapustę pokrój, do garnka wlej około 2 cm wody, dodaj kapustę i gotuj pod przykryciem około 20-25 minut aż zmięknie. W tym czasie prawie cała woda powinna odparować. Jeśli stanie się(...)drobną kostkę kiełbasę. Razem z pieczarkami możesz dorzuć też kilka leśnych grzybów. Łazanki są najpyszniejsze po odgrzaniu na patelni. Artykuł Pyszne łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 146

dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka)  2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera małego 1 szt.  por 1 szt. cebuli  2-3 szt grzybów(...)gazem, aż skórka przyrumieni się, wrzucamy do wywaru.  Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem

kgwjanczewo
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 244

smakuje kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Polecam gotować kapuśniak wieczorem, a podawać go następnego dnia. Kapuśniak na ogonach wieprzowych zyskuje wtedy na smaku. Kapuśniak gotowany zimą robię z zasmażką, jest wtedy gęsty, sycący i rozgrzewający. Kapuśniak na ogonach wieprzowych. Składniki : 1 duży, mięsisty ogon wieprzowy ( ok. 1 kg) lub 2 mniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie(...)plasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Resztę warzyw obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mięso, warzywa, kiszoną kapustę, prażoną cebulkę i przyprawy. Wlewamy ok. 6 szklanek wody i gotujemy ok. 2 godziny na małym ogniu ( gdyby woda za mocno wyparowywała to uzupełniamy wrzątkiem) . Wyciągamy ogony, końce ogona kroimy w plastry, większe kawałki mięsa oddzielamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 259

przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja soku z kiszonej kapusty (opcjonalnie) 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę Koperek do posypania Przygotowanie: Ponieważ na kapuśniak naszło mnie podczas pobytu na mojej „Wsi”, to postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam(...)gotował się jak szalony. Po tym czasie do „zupy” dodałam jeszcze lekko przesiekaną kiszoną kapustę i gotowałam dalej przez ok. godzinę. Na 15 minut przed końcem gotowania dodałam pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Jeśli kapuśniak wyda Wam się zbyt mało kwaśny, można go dokwasić wodą z kiszonej kapusty. Podałam posypany drobno posiekanym koperkiem. Do przygotowania tego kapuśniaczku wystarczy oczywiście duży garnek

Kate's Kitchen
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 450

ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka(...)wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 347

Kiszoną kapustę szatkujemy. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Wrzucamy partiami do garnka pokrojoną kiszoną kapustę wraz z sokiem (ja soku nie odciskam, lubię dosyć kwaśny i wyraźny w smaku bigos). Dodajemy wszystkie przyprawy. Białą kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z gotującą się kiszoną kapustą. Jabłka kroimy na czwórki, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce

Naturalna Kuchnia
Tartaletki bigosowe 106

której znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć nie tylko) inspiracji. TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli  bigos/kapusta:  500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu  1/2 łyżeczki miodu  3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu kapustę mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową  kapustę przekładamy do tartaletek

Bon appetit mon amie
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 136

dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek2 cebule 200 g boczku wedzonegoolej do smazenia2 kielbaski slaskiesol,pieprz2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie:Gotujemy kiszona kapuste z niewielka iloscia wody i przyprawami.listkiem laurowym ,zielem angielskim i szczypta kminku.W duzej ilosci osolonej wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!