alternatywą dla znanych krokietów. 1kg. kapusty kiszonej 500g. szpinaku 800g. pieczarek Czosnek Opcjonalnie cebula Tłuszcz do smażenia Ocet jabłkowy lub winny Zioła prowansalskie Sól Pieprz Ciasto na pizzę Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie z octem winnym lub jabłkowym do momentu, aż będzie miękka. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Możemy dodać drobno posiekaną cebulkę. Razem z grzybami podsmażamy szpinak
MarcinChefmasłem i ksylitolem, na drugi dzień podsmażam je z cebulą i ze skwarami lub z samą cebulą. Smakują prawie jak szare kluski , można do nich również dodać gotowaną kiszoną kapustę, mniam, mniam, pyszności... Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki(...)mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli
Smaczne Zdrowetylko 2 razy. Bigos piecze się powoli i nie przypala się. Pieczony bigos nie pachnie zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty. Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny
Codziennik Kuchennyprzygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę...Składniki:około 400 g kaszanki1 cebulamajeranekWykonanie:Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać(...)smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą
Walijskie Pichceniezamrażać. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz (na ok 35 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 średnia cebula80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest(...)też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki
Stare GaryGotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI(...)kiszona kapusta cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić i wrzucić ponownie do garnka ale tym razem nie zalewać wodą, Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę, Kapustę często
Kuchnia Beatyziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej(...)Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić . Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą
Czerwień i błękitKartacze z mięsem mielonym to danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi. Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy(...)robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się do rąk nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu w osolonej wodzie. Gotowe kartacze podajemy okraszone kiełbasą podsmażoną z cebulką. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawyfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Seler i marchewki kroimy w kostkę. Por siekamy. Na maśle smażymy seler, marchew i por. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, dolewamy kwasu z kiszonej kapusty. Gotujemy 10 min. Dodajemy sosu ostrygowego, cukier. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenPieczoną kaczkę z jabłkami podałam do frytek z batatów, żurawiny oraz gotowanej kiszonej kapusty. Składniki: 1 kaczka 3-4 niewielkie jabłka 3–4 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszony czosnek, słodka papryka Kaczkę dokładnie opłukać, odciąć kuper i usunąć nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzeć ją przyprawami, a wnętrze obficie obsypać majerankiem. Jabłka obrać
Czerwień i błękitnagrzanego piekarnika (220°) Piec 3-4 godziny, w zależności od wielkości gęsi, aż do miękkości mięsa. Pamiętać o częstym polewaniu mięsa powstałym wywarem. Ja podałam z duszona kiszona kapustą. Kapustę gotowałam w garnku firmy Ambition
Kulinarne przemysleniamiędzy czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na ugotowane wcześniej kluski. U mnie w domu podaję je z gotowaną kapustą kiszoną
W garach u Gosimojego dzieciństwa. Wbrew pozorom jest to przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny. Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych
UgotowaćISkładniki: Roszponka Kapary Cebula Pomidory Kiszona kapusta Gotowana brukselka Odrobina oliwy z oliwek i przyprawy
ClauditteMissCookingzastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI:- 1,5 kg kapusty kiszonej- szklanka grzybów suszonych* borowiki * podgrzybki- 5 cebul- olej konopny- przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowyWYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie osobno gotujemy grzyby suszone (prawdziwki i podgrzybki). Cebule smażymy na oleju konopnym. Doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem czarnym
Wypisz WymalujBył bigos z kiszonej kapusty gotowany w wolnowarze, a teraz jest ze słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru.kapustagolonkaprzyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowypomidory suszone PiątnicaKapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin
Moje domowe kucharzeniegarnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum" a następnie dokładamy kiszoną kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.). Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa.Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą
Maminek kulinarny