kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:7/166)

Bigos z wolnowaru 172

Był bigos z kiszonej kapusty gotowany w wolnowarze, a teraz jest ze słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru.kapustagolonkaprzyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowypomidory suszone PiątnicaKapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 146

garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum"  a następnie dokładamy kiszoną kapustę.   Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).   Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa.Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą

Maminek kulinarny
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 243

miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak z czerwonej kapusty 179

łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około(...)minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą nie ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać smalec ze skwarkami i ewentualnie pokrojony boczek z gotowania wywaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 164

mięsa np. łopatki-2 cebule-przyprawa warzywna i pieprz do smaku-masło do smażenia   Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej.   Białą kapustę szatkujemy i kroimy na drobno.   Kapustę kiszoną również kroimy na drobno.   Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut.Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy(...)masła szklimy cebulę.   Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy.    Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy.   Dodajemy wystudzone pieczarki,i solidnie odciśniętą kapustę.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.   Składniki na naleśniki:-3 szklanki mąki-4 szklanki mleka-2 łyżki oleju-1/2 łyżeczki cukru-4 jajka

Maminek kulinarny
Kapuśniak 163

liść laurowy, ziele angielskie,  kminek i zalewamy wodą ok 2,5 L zagotowywujemy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie obieramy, myjemy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, gdy warzywa bedą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy do samku solą i pieprzem. Mięso wyciągamy

magiczna kuchnia Kasi
Tarteletki z kapustą z grzybami 128

grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól, czarny pieprz, majeranek płatki papryki Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki(...)Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Porcje kapusty z grzybami nakładamy

Pyry na Gaz
Domowy bigos 178

wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej smaczny :) Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych(...)Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Gotujemy przez kolejne 25 minut aż kapusta będzie miękka.   Pamiętajcie bigos najlepiej będzie smakować po kilku dniach. Im więcej razy będziecie go gotować tym będzie znacznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 176

wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej smaczny :) Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych(...)Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Gotujemy przez kolejne 25 minut aż kapusta będzie miękka.   Pamiętajcie bigos najlepiej będzie smakować po kilku dniach. Im więcej razy będziecie go gotować tym będzie znacznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 132

pietruszka Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na 2-3 łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj przyprawy, wymieszaj dodaj kapustę kiszoną i marchewką, duś razem 2-3 minuty(...)mieszając po czym dodaj 2- 2,5 litra wody. Zagotuj na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie drobno posiekaj kapustę pakchoi/pekińską i gdy zupa będzie się już gotować a kapusta kiszona będzie już prawie miękka (po około 10-15 minutach gotowania) dodaj chińską/pekińską kapustę i gotuj razem 3-5 minut. Gotowe! Smacznego!   Artykuł Polski kapuśniak

greenscarf
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 202

pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju(...)majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu solą, pieprzem

Gosia gotuje
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ 150

Przepisów na łazanki jest bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną,ba - nawet z papryką! Ja gotuję zawsze łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i pieczarkami - nie mam pojęcia czy jest to "poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada.Jeśli mają być daniem wigilijnym, pomijam boczek :) Jak post - to post :))Tak więc wykorzystuję:opakowanie makaronu łazanki70(...)kiszonej kapusty30 dkg boczku50 dkg pieczarek1 cebulaliść laurowyziele angielskiesólpieprzWykonanie:Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej  kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podmażam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony boczek, na końcu dorzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażę kilka minut. Ugotowany makaron odcedzam, odcedzam także ugotowaną kapustę kiszoną. Teraz wystaczy połączyć

Walijskie Pichcenie
Bigos mieszany zwany imprezowym 127

wiem czy działa odtwarzacz, bo z nimi różnie :) Składniki: - kapusta świeża - kapusta kiszona - kasza gryczana - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w jak najmniejszej ilości wody. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy, aż wszystko zmięknie, wtedy dosypujemy ugotowanej kaszy gryczanej i zabarwiamy koncentratem

Kryzysowa Książka Kucharska
Bigos z sherry luksusowy 212

zawsze zaczynam od gotowania bigosu. To potrawa bardzo pracochłonna, wymagająca wiele składników i koncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca(...)można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso podziel na małe kawałeczki. Poszatkuj kapustę i ugotuj w niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz i pokrój w kostkę

codojedzenia
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2174

wodzie przez cała noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć, zachowując wywar. Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wystudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie(...)szklanką lub foremką odpowiedniej wielkości koła. Osobiście lubię małe pierogi, które przygotowuję z tradycyjnej szklanki Na przygotowane koła wyłożyć farsz. Tutaj tzw. farsz postny idealny na Wigilię, czyli z kapustą i grzybami, ale sprawdzą się też farsze mięsne, mięsno-warzywne itp. Wypełnione farszem pierogi złożyć na pół i kleić palcami jak tradycyjne pierogi Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie

Ola la LCHF