jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:9/100)

Zupa Tom Yum 235

nastają pierwsze chłody ta zupa zawsze pojawia się w mojej kuchni. Jest obowiązkowym punktem mojego kulinarnego programu. Uwielbiam jej zbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Doskonale zastąpi drugie danie. To taki rodzaj dania jednogarnkowego. Ostateczna jego wersja tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy makaron będzie już miękki warto

Kulinarne przygody Gatity
Tydzień w moim telefonie XXIX 138

końca życia to...Szczerze mówiąc to chyba jeszcze żadna przeczytana przeze mnie książka, aż tak nie zapadła mi w pamięci by teraz i tutaj podać jej tytuł.2) Uwielbiam kiedy pachnie...Jeśli w kuchni, to uwielbiam zapach dobrego jedzenia, ewentualnie czekolady. Jeśli w innej części domu to wosk Yankee Candle mój ulubiony PINK SANDS. 3) Muzyka jest dla mnie

Magiczne Życie Marty
O odkryciach i nadrabianych zaległościach. Post z dedykacją. 163

pamiętam już jaka ścieżka zaprowadziła mnie do Kuchni nad Atlantykiem . Weszłam bez pukania, ale Kuchnia była i jest otwarta dla wszystkich. Już od progu poczułam cudowną mieszankę zauroczenia, ciekawości, rosnącego apetytu i przekonania, że jej Gospodyni to osoba łącząca wielki dar snucia niezwykłych opowieści i ozdabiania ich pięknymi zdjęciami.  Pierwsza wizyta przeciągnęła się znacznie poza utarte kanony i późną(...)Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki. * przepis na ryż cytuję za Agnieszką z Kuchni nad Atlantykiem uwzględniając moje drobne zmiany. To moja kolejna propozycja do akcji truskawkowej Olgi Smile .  ** przepis na lody podaję za Magdą z jej Fantazji Kulinarnych uwzględniając dokonane przez nią zmiany. To moje kolejna propozycja do lodowej akcji kasandry

KUCHARNIA
WISHLISTA marzec - książki kulinarne 156

jakiś gadżet do kuchni. W zasadzie, zaczynam się uważać za początkującego kolekcjonera książek kucharskich. Bez względu na to ile ich mam, kolejna sprawia mi przyjemność nie mniejszą niż poprzednie. Przejdźmy do meritum. Poniżej 6 książek, na które mam chrapkę.W pierwszej kolejności - gwiazdy! Sophie Dahl, znana również jako apetyczna Sophie Dahl i jej druga książka kulinarna (obie książki dostępne(...)bułka z masłem. Tylko co nie jest bułką z masłem dla Gordona Ramseya? Tak czy inaczej, czekam na polskie wydanie.Książki tematyczne. Kuchnia indyjska nie jest mi specjalnie znana, natomiast ostatnimi czasy coś mnie w jej kierunku konsekwentnie ciągnie. W książkach z przepisami z różnych stron świata mam kilka przepisów, które z niej pochodzą lub o nią zahaczają i zazwyczaj

W kuchni wieczorem
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia 157

Cieciorka jest pyszna. Lubię jej połączenie z czosnkiem, suszonymi ziołami i pomidorami. Wiele kombinacji smakowych już wypróbowałam, ale nigdy nie robiłam pasty z ciecierzycy. Dzisiaj po

Moja smaczna kuchnia
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 155

czym większość z Was już wie, ratują bezy. Pisałam już jak kojąco działa na mnie ubijanie i mieszanie piany (klik) . Równie relaksujące jest jej wykładanie na blachę, formowanie łyżką, zapach jaki roznosi się w kuchni, gdy bezy suszą się w piekarniku. A to przecież dopiero połowa cudownej kuracji, którą kończy najszczęśliwszy moment schrupania bezy.  Nie mam pojęcia skąd

KUCHARNIA
BABKA CYTRYNOWA 160

Niezwykle cytrynowa, przy jej pieczeniu cały dom nieziemsko pachnie..A ten smak..mmm..Lubisz cytryny? Babka idealna dla Ciebie..Składniki:120g miękkiego masłakilka kropel ekstraktu waniliowegoskórka

Z Majeczką w kuchni
Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie 156

uwaga,uwaga...) - czerwona fasola i banany! Ta pierwsza po raz pierwszy pojawiła się u mnie w słodkim wypieku, ale głęboko wierzę, że to nie jej ostatnia rola i będzie dalej rozwijać swoją karierę w kuchni. Na dodatek jest niemalże niewyczuwalna w cieście i razem z bananami tworzy kremowy, aksamitny, czekoladowy spód bogaty w wiele wartości odżywczych. A wszystko dopełnia przepyszny

Kuchnia Ellie
Warsztaty "Gotujmy zdrowo-mniej soli" z Josephem Seeletso i Cisowianką 159

autorzy czterech przepisów, które zwyciężyły w konkursie"Gotujmy zdrowo-mniej soli", więc warsztaty były bardzo kameralne, co jest rzadkością. Mieliśmy ogromną przyjemność gotować pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce,    Josepha Seeletso, popularnie zwanego Józkiem. Warsztaty zwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka(...)wszystko bez grama soli ! Uwierzcie, wszystko było doskonałe, aromaty się przenikały, a dodatek ziół i przypraw doskonale rekompensował brak soli. Wcale mi jej nie brakowało. Józek opowiadał nam o początkach swojej przygody z kuchnia i gotowaniem, a także o tym jak trafił do Polski, Mianowicie do Polski sprowadziło go serce , czyli żona krakowianka. Śmialiśmy się

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kokosowa z dynią,marchewką i batatem 137

zupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do zup i dyni. Jest pyszna, zdrowa i jeśli wam często zimno- jest dla Was. Marek Zaremba w swojej książce "Jaglany detoks" pisze o niej, że "działa na zgagę niemal jak skalpel.Jest lekka, rozgrzewająca i na długo(...)posypaną sezamem  i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta, obłędnie pyszna i akurat w sam raz na te szare i coraz chłodniejsze dni! Smacznego! Zajrzyjcie do kuchni MARKA   ...już On Was wyleczy z różnych dolegliwości ! Warto

Z Kuchni Do Kuchni
Konfitura z czerwonej cebuli. Idealny dodatek do serów i mięs pieczonych 185

przygotować większą ilość, nałożyć na gorąco w słoiczki (i krótko zapasteryzować co by dłuzej postał). Warto jej zrobić więcej gdyż jest pyszna a jedyna wada jej produkcji jest dość intensywny aromat, który wypełni naszą kuchnię. Dodatek na każdy stół - i ten prosty gospodarski i ten wykwintny "ą ę". Dla mnie pychota, mojej Mamie też bardzo smakowała konfiturka, a chłopaki

Kuchnia po mojemu
SPIRULINA - ALGA O CENNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH 197

smaku najlepsza nie jest, no ale czego się spodziewać? Mówi się jednak, że to, co najgorzej smakuje, bywa najzdrowsze. Tak właśnie jest w przypadku spiruliny - dietetycy zgodnie zachwalają jej walory zdrowotne. Podobno 1g spiruliny zawiera tyle wartości odżywczych, co 1 kg warzyw. Co takiego posiada ów glon? Koniecznie czytajcie dalej! "ZIELONE MIĘSO"... CZYLI ZNÓW O BIAŁKU     Spirulina jest(...)dostać w aptekach, bez receptry, w formie tabletek. Dostaniemy ją również w sklepach ze zdrową żywnością - np. TUTAJ w formie sproszkowanej, którą możemy zastosować w kuchni na kilka sposobów. Można spożywać koktajle owocowe z jej dodatkiem, a także dodawać ją do sosów i dipów na zimno. Podobno bardzo dobrze komponuje się z ryżem, pesto, a nawet z... popcornem! Należy mieć

Katsuumi
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA 257

skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, oregano, cząber ogrodowy, mięta i kwiaty lawendy (chociaż lawenda nie jest używana w tradycyjnej kuchni prowansalskiej).  Mieszankę, która sprzedawana jest od 1970 roku cieszy się wciąż rosnącą popularnością. Powrót do zdrowego jedzenia potęguje jej znaczenie.  Zioła nadają się idealnie do sosów, sałatek czy grillowanego drobiu (przepis poniżej). Lubię posypać nimi grzanki.  Lawendowe morze

Przepisy Aleksandry
Kutia podlaska 135

wtedy w domu u mojej przyszłej teściowej. Moja żona pochodzi z Podlasia i wiele pięknych świątecznych zwyczajów łączy się w naszym domu i naszej kuchni. Od pewnego czasu kutia podlaska jest pozycją obowiązkową. Jej przygotowanie jest proste, a w dodatku zawiera mak, który uwielbiam. Pamiętajcie, że do naszego przepisu warto mieć już mak zmielony, zaoszczędzi on wam wiele czasu

Kuchennyviral.pl
Pizza na puszystym cieście 125

Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste.   Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej

Pyry na Gaz