jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:6/100)

Przyprawa meksykańska do chili con carne 166

mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład  do jednego z typowych dań kuchni meksykańskiej, chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili

Kulinarne przygody Gatity
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 222

oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

W kuchni Karmel-itki
Fotorelacja z I Targów Książki Kulinarnej w Warszawie, 19-21.07.13 103

wydane w Polsce i niedostępne na polskim rynku. Jeżeli mamy jakąś fajną zagraniczną książkę na oku, możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki wachlarz tytułów, od kuchni wegetariańskiej, przez kuchnie narodowe, na pieczeniu chleba i deserach kończąc. Ja upodobałam sobie wiele pięknie wydanych tytułów dotyczących kuchni śródziemnomorskiej(...)zmieści się w moim budżecie.Wybrałam książkę Mediterranean Fresh Joyce Goldstein, która jest szefową kuchni restauracji śródziemnomorskiej w San Francisco i autorką wielu książek kulinarnych dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Książka była przeceniona, więc uznaję jej zakup za prawdziwą okazję:) Mediterranean Fresh zawiera przepisy na smakowite sałatki i lekkie dania ze wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie mogę się już doczekać

Chilli Czosnek i Oliwa
Krajalnica spiralna do warzyw i owoców :) 199

Krajalnica spiralna już od bardzo dawna mi się marzyła. W związku z czym bardzo się ucieszyłam, kiedy zaproponowano mi możliwość jej przetestowania :) Może w Waszych kuchniach znajduje się już takie urządzenie? Jeżeli tak, podzielcie się proszę swoją opinią. A ja tymczasem zapraszam na dzisiejszą recenzję.  Krajalnica spiralna Brava marki Delimano to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz warzywa i owoce(...)nią możesz przyrządzić pyszne i zdrowe posiłki, zachęcające dzieci do jedzenia warzyw! Krajalnica spiralna Brava marki Delimano jest wysyłana zafoliowana i zapakowana w poniższe pudełko. Co mnie zaskoczyło to jej rozmiar. Jest niezwykle mała (ok. 26 cm x 20 cm) i lekka. Uważam to za jej duży atut, gdyż przechowywanie jej nie powinno nikomu sprawiać kłopotów. Wraz z krajalnicą otrzymujesz

Zdrowie na języku :P
chlebki tureckie 108

Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== Składniki: 1,,,,,,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oleju * 2 łyżki jogurtu 2,,,,,,nadzienie: * 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę * 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę * pęczek tymianku(...)Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.  Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie wychodzić ciasto dodać jej trochę mniej (lub więcej). Ja osobiście wolę nawet jeśli ciasto jest trochę klejące i przy wałkowaniu podsypać je mąką niż kiedy

w mojej kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 218

podróży w czasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez

Z Kuchni Do Kuchni
Dal, soczewica z dynią i suszonymi pomidorami 121

też dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal? :) Za prawdziwą, klasyczną kuchnią indyjską nie przepadam, choć jej łagodne wydanie bardzo mi odpowiada. Powoli przekonuję się do wielości aromatów, jakie dają mieszanki cudownych przypraw. Mój dal to nic innego, jak danie z soczewicy. Użyłam soczewicy

Kucharzyca
Penne al pesto (z pokrzywy) 153

kolejny pomysł.  Znalazłem makaron z pesto. Cena - znacznie przekraczająca faktyczną wartość. Tym bardziej, że składniki na pesto możecie zebrać sobie sami.  O właściwościach pokrzywy oraz jej przydatności do użycia w kuchni słyszał pewnie każdy z Was, w mniejszym, bądź większym stopniu. Jakoś tak się złożyło, że nigdy nie trafiła na łamy mojego bloga. Zdarzyło się to dzięki temu

Kryzysowa Książka Kucharska
Gałki od REGAŁKI 171

przychodzą i mówią: no taki pomysł fajny miałaś! Jest dokładnie tak jak chciałam. A mąż wtóruje: prawda, że super te gałki? Czuję się w tej kuchni (choć widzicie tu tylko jej fragmenty), doskonale. Jest jasno, optymistycznie i dość wesoło, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi lubić ten klimat. Na nowe gałki czekają również szafki na buty

bistro mama
Wegański chlebek bananowy 183

nadchodzącej jesieni. Sama myśl o tym sprawiała, że już tęskniła za latem. Spoglądając na dzieci bawiące się w ogrodzie zauważyła kilka bardzo dojrzałych bananów na stole w kuchni. Jedyna rzeczą, jaką przyszła jej do głowy był chlebek bananowy, o najpiękniejszym aromacie tych owoców. Szybki zwiad po kuchennych szafkach i na buzi pokazał się uśmiech. Miała wszystkie potrzebne składniki. Spojrzała jeszcze

Malinowe Pocałunki
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 153

Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy, mięcie i migdałach), przygotowałam te urocze, kolorowe flatbready (płaskie chlebki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 246

zrobisz, nigdy się nie przekonasz.  Szkoda marnować chwile. Nie warto tracić szans.  Wszystkie są Twoje i zależą wyłącznie od Twoje odwagi. Odważysz się? Może zaczniesz od kuchni? Spojrzysz na bujny krzaczek bazylii i wyobrazisz ją sobie nie tylko na pomidorach. Naciągniesz strunę jeszcze ciut mocniej i pomyślisz o niej na słodko. Tak, na słodko. Zaczniesz od kilku listków(...)ochoty na więcej.  Upieczesz zielony biszkopt - bazyliowy, a jakże! Dojdziesz do wniosku, że stworzona jest do deserów, że pizza czy caprese to tylko namiastka jej cudowności. A potem pewnego razu wejdziesz do kuchni, spojrzysz na to samo okno po raz nie wiadomo już który i patrząc na bazylię zobaczysz ją tam, gdzie nikt się jej nie spodziewa.  Bazyliowa

KUCHARNIA
Menu na tydzień: Elegancja Francja, czyli wykwintne i proste francuskie przepisy 129

sosy. Nie mrozimy jedzenia na poniedziałek i wtorek. Bardzo mocno schładzamy natomiast lancz na środę. Francja matką wszystkich kuchni Na koniec jeszcze kilka słów o francuskiej kuchni. My dopiero odkrywamy Francję i jej potrawy. Ze względu na barierę językową, nie obserwujemy francuskich blogów kulinarnych, na anglojęzycznych stronach dań francuskich jest mało, we Francji dawno nie byliśmy i jakoś

Niedzielny kucharz
Kasza bulgur z warzywami i sosem koperkowym 126

Kasza bulgur jest otrzymywana z ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli durum. Jest ona zdrowsza i bardziej zasobna w wartości odżywcze niż jej tradycyjny gatunek. Kasza bulgur wykorzystywana jest szeroko w kuchni azjatyckiej, a ostatnio staje się popularna również w naszej rodzimej. Ja postanowiłam wypróbować jej walory w bardzo prostym daniu - dodając mrożony groszek i świeże pomidory w połączeniu

Milion Smaków
La Sirena – Tex czy Mex? 154

daniach kolendry – i nie mam tu na myśli, że jesteśmy jej wielkimi fanami i było jej za mało – po prostu nie było jej wcale, tak samo jak charakterystycznej dla tej kuchni limonki. Dania były smaczne, jednak jest to zdecydowanie bardziej kuchnia Tex niż Mex, z przewagą dobrego, aromatycznego mięsa i pysznych marynat, pikantnych sals dobrze pasujących do wołowiny

Taste and Cook