Babeczkowa wyspa skarbów. 223pięknej nieokiełznanej dziewiczej wyspy. Westchnęła na samą myśl pysznego smaku koksu i ananasa, jak również obudził się w niej zew przygody. Ku jej zdziwieniu w głowie narysował się obraz tego co zamierzała zrobić. Szybkim krokiem podążyła do kuchni, odstawiła kubek aromatycznej kawy i otworzyła górną, lekko zacinającą się szafkę. Wyciągnęła rękę i sięgnęła po najlepszy trzcinowy cukier Królewski. Zwinnymi(...)wzrokiem za każdym jej gestem. Nałożyła kleks śmietany na wierzch i odwracając ją dotykała cukru. Na koniec wetknęła w każdą z nich palmę. Ustawiwszy je na planie zdjęciowym nie mogła przestać podziwiać swojego małego wielkiego dzieła uwieńczonego piaskiem z cukru trzcinowego Królewskiego, jak również fenomenu jakim jest spełnienie marzeń w zaciszu swojej małej niedokończonej jeszcze kuchni
Malinowe Pocałunki
Pizza z grilla z cukinią 198Dzisiaj dzień pizzy, i nie może jej zabraknąć u mnie bo ją uwielbiam. Tym razem propozycja pizzy z grilla elektrycznego. Jaka wyszła, pewnie się zastanawiacie. Fajna
wesoła kuchnia
pasta z wątróbki (na bagietce z rukolą i żurawiną) 213Wątróbka ma tyle samo fanów ile osób, które jej nienawidzą. Dla mnie nie jest ona zmorą z dzieciństwa, wprost uwielbiam ją pod każdą postacią. Usmażona z
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z marynowanymi pieczarkami, papryką i kukurydzą 189Zapraszam na pyszną sałatkę. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Powstała z produktów, które w danej chwili miałam po ręką. Połączenie marynowanych warzyw z jajkiem
Tradycyjna kuchnia Kasi
Muszle Haloo 260Dziś mam dla Was przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g
Panda i jej świat
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 207Kuchnia meksykańska, to jedna z moich ulubionych. Oczywiście podstawą większości jej dań jest tortilla. Tym razem postanowiłam wyczarować z niej enchiladas. Danie to przygotowuję bardzo często. Nie należy do ekspresowych, ale warto zarezerwować dla niego trochę czasu. W przeciwieństwie do przedstawicieli kuchni Tex-Mex np. tacos czy burrito, jest to autentyczna potrawa meksykańska. Enchilada jak sama nazwa wskazuje (z hiszpańskiego
Mania Gotowania
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 289delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać), a jej smakiem będą zachwyceni nawet ci, którzy od kuchni azjatyckiej stronią. I chyba nie muszę dodawać, że na liście wielbicieli tej kuchni soto ayam to punkt obowiązkowy. Przepis (nieco zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi
Kuchnia Prezydentowej
Bitki wołowe w sosie własnym 1069Bitki wołowe w sosie własnym Bitki wołowe to chyba najbardziej znana potrawa naszej polskiej kuchni . Oczywiście każdy ma swój własny patent na jej przyrządzanie , my lubimy akurat tak , jak poniżej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest to typowe zimowe danie w naszej rodzince . latem zbyt ciężkie
Ogrodnik w podróży
Blok Czekoladowy 459czekolady, a czasy były ciężkie, więc rodzice starali się jak mogli, abyśmy w domu mogli zjeś ć coś pysznego. Moja mama była mistrzynią w kuchni, potrafiła tworzy cuda na poczekaniu. Nie potrzebne jej były przepisy, większoś ć potraw i słodkości tworzyła z głowy. Była jest i będzie moim największym autorytetem kulinarnym. Niestety nie mogę jej już zapyta ć, czasami
Blondynka Gotuje
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 387spożywcze (m.in. owoce morza, ryby, sery, koncentraty, nabiał, wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro czekolada w kuchni , gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem. Czekolady z Makro dotarły do mnie w postaci 2 ogromnych brył o wadze po 1 kg każda! Chyba nigdy wcześniej nie widziałam takich wielkich czekolad
karmelowy
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 208znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia. Książka "Menu italiano - Na co dzień
Szefowa kuchni
Zupa Tom Yum 279nastają pierwsze chłody ta zupa zawsze pojawia się w mojej kuchni. Jest obowiązkowym punktem mojego kulinarnego programu. Uwielbiam jej zbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Doskonale zastąpi drugie danie. To taki rodzaj dania jednogarnkowego. Ostateczna jego wersja tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy makaron będzie już miękki warto
Kulinarne przygody Gatity
Tydzień w moim telefonie XXIX 203końca życia to...Szczerze mówiąc to chyba jeszcze żadna przeczytana przeze mnie książka, aż tak nie zapadła mi w pamięci by teraz i tutaj podać jej tytuł.2) Uwielbiam kiedy pachnie...Jeśli w kuchni, to uwielbiam zapach dobrego jedzenia, ewentualnie czekolady. Jeśli w innej części domu to wosk Yankee Candle mój ulubiony PINK SANDS. 3) Muzyka jest dla mnie
Magiczne Życie Marty
O odkryciach i nadrabianych zaległościach. Post z dedykacją. 220pamiętam już jaka ścieżka zaprowadziła mnie do Kuchni nad Atlantykiem . Weszłam bez pukania, ale Kuchnia była i jest otwarta dla wszystkich. Już od progu poczułam cudowną mieszankę zauroczenia, ciekawości, rosnącego apetytu i przekonania, że jej Gospodyni to osoba łącząca wielki dar snucia niezwykłych opowieści i ozdabiania ich pięknymi zdjęciami. Pierwsza wizyta przeciągnęła się znacznie poza utarte kanony i późną(...)Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki. * przepis na ryż cytuję za Agnieszką z Kuchni nad Atlantykiem uwzględniając moje drobne zmiany. To moja kolejna propozycja do akcji truskawkowej Olgi Smile . ** przepis na lody podaję za Magdą z jej Fantazji Kulinarnych uwzględniając dokonane przez nią zmiany. To moje kolejna propozycja do lodowej akcji kasandry
KUCHARNIA