PAVLOVA KLASYCZNA 209Tradycyjny deser australijski, powstał prawdopodobnie w mieście Perth w 1926 w Australii na cześć primabaleriny Anny Pawłowej podczas jej tournee. Na podstawie życiorysu Anny Pawłowej nakręcono
Kuchnia bezglutenowa Loli
Śledziowa przekąska 182Kiedy zobaczyłam tak ciekawie podaną przekąskę śledziową to wiedziałam, że muszę ją zrobić. Byłam ciekawa jej smaku i czy mi się uda. Powiem Wam, że
O kuchni z uczuciem
pikantna surówka z białej kapusty 164Dziś przedstawiam kolejny przepis na surówkę. Ta była dość pikantna i chrupiąca, czyli taka jak lubimy. Papryczki dodajcie ile chcecie, warto jej najpierw spróbować. Ja kupiłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarteletki z jabłkową kaszą manną 157Nigdy nie przypuszczałam, że kasza manna w słodkościach jest tak dobra. Użyłam jej dziś do swoich tarteletek i jestem mile zaskoczona:) Składniki: Na dwie porcje (formy
Kuchnia w czekoladzie
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) 264dzień gotową ricottę możemy zjeść np. ze śmietanką i szczypiorkiem, lub przechowywać kilka dni w lodówce aż znajdziemy pomysł na jej wykorzystanie. Smacznego! The post Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 174Ciepłych Stron Świata na talerz :) W dniu, kiedy zakończyły się moje dłuuuuuugie noce, spędzone na pogłębianiu wiedzy i przedstawianiu jej na papierze, tudzież werbalnie przed Ciałem Pedagogicznym, pogoda była piękna! Słońce i lekki wiatr we włosach. Pachniało swobodą! A w Kuchni zapachniało latem i to nie byle jakim, bo włoskim ;) Mini pizze z szynką parmeńską Potrzebujesz: Na ciasto: 350g mąki
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wtorek: Kurczak francaise w sosie winnym 203Francją nie ma nic wspólnego. Danie jest nawet bardziej zakręcone. Potrawa ma korzenie włoskie, ale w Rzymie, czy Neapolu jej nie zamówicie w restauracji. Za to w Nowym Jorku jak najbardziej. Kurczak po francuski jest typowym przykładem kuchni włosko-amerykańskiej, pojawił się w Stanach wraz z falą tzw. Wielkiej Imigracji w latach 1895-1930, kiedy setki tysięcy Europejczyków
Niedzielny kucharz
Jak film na noc, to tylko thriller 181pokoju do pokoju. W kadrach zaś pojawiają się duże okna jej domu z widokiem na las. Z niecierpliwością i w tej ciszy czekam. W końcu w którymś z nich pojawia się mężczyzna w białej masce i tylko ja go widzę, bo nasza bohaterka zajęta jest sprzątaniem kuchni. Dopiero po pewnym momencie zorientuje się, że jest podglądana przez kogoś
Pink Envelope
Tort z frużeliną wiśniową 241Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów, pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;) P.S. zapraszam na więcej
Kulinarna (nie)codzienność
Orientalna surówka 253Bardzo lekka surówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej. 4-6 porcji średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie
Simple Dish
Prosty dietetyczny sos czosnkowy 195zmiękł i puścił sok. Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Z solą uważamy, szczególnie jeśli użyliśmy jej już do rozcierania czosnku. Przepis na bataty znajdziesz tu. Smacznego! *Jeśli nie domowy, to u mnie w kuchni tylko Pegaz
Bazując na smaku
Pomidorowa bez konserwantów 237Pomidorowa bez konserwantów z domowym makaronem... Jak byłam mała to była moja ulubiona zupa, potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości
Pelusiowa Kuchnia
Pikantna zupa dyniowa 166zazwyczaj gigantycznym bólem głowy. Ach...ciągle pod wiatr... Jednak przejdźmy do zasadniczej kwestii mojego wywodu, czyli przepisu. Jeśli w mojej kuchni pojawia się już dynia to na pewno nie może się obejść bez zupy dyniowej. Tym razem wybrałam jej pikantniejszą i bardziej aromatyczną wersję. Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, po której został mi tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja
My simple kitchen
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami 157Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę
Milion Smaków
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 218Witacie :) Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej. Jeszcze nic takiego Wam nie proponowaliśmy. To naprawdę ciekawa kuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest
vegetanie