ostatnio podczas robienia pasty paprykowej, mój kielichowy blender zaczął mieć problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który od tej pory bardzo pomaga mi w kuchni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWarsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool rozbudziły moją ciekawość kuchni włoskiej. A ta, w znacznej mierze, opiera się właśnie na oliwkach i oliwie. Pierwsze moje spotkanie z oliwą nie było zbyt szczęśliwe: oliwa była niesmaczna, nie pachniała zbyt ciekawie i ogólnie zraziła mnie do siebie. Nie umiałam zrozumieć zachwycających się nią. Teraz wiem, że tamta oliwa była po prostu paskudnej jakości(...)się smażyć na oliwie. Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do wielonienasyconych w oliwie z oliwek extra vergine oraz jej wysoki punkt krytyczny (moment, w którym tłuszcz rozpada się, powodując powstawanie szkodliwych dla organizmu substancji), znacznie wyższy niż popularne w polskiej kuchni tłuszcze roślinne sprawia, że oliwa nadaje się idealnie do stosowania w wysokich temperaturach. Można na niej bezpiecznie smażyć
Codzienna kuchnia niecodziennaprzewija się w odpowiedzi jedno hasło "powinnaś pisać o tym bloga". No tak. Nawet mam już bloga. Tylko nie mam kiedy go pisać... Dziś nastąpił jednak przełom. Popełniłam w kuchni coś tak smacznego, że nawet moje wiecznie marudzące przy stole starsze dziecko (które najchętniej odżywiałoby się praną i lodami) powiedziało najpierw "uhm, to jest pyszne", potem "poproszę o dokładkę" (szok(...)tutaj od razu na początek ciocia dobra rada - jak ugotować kaszę gryczaną, żeby jej nie przypalić? Odpowiedź - NIE MIESZAĆ! Miarkę kaszy (szklanka, 2 szklanki, pół szklanki, ile kto potrzebuje) przepłukujemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 miarkami wody, przykrywamy i stawiamy na ogień; kręcąc się po kuchni mamy garnek na oku. Jak tylko woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESałatka z kurczakiem i grejpfrutem jest bardzo pożywna, a dodatkowo mało kaloryczna – polecana na diecie. Pistacje, jakie dodacie do sałatki dodadzą jej smaczku. Oczywiście możecie
Kuchnia BazyliiJakiś czas temu pewna bliska mi osoba zapytała, czy mam pomysł na tort bezglutenowy, bo bardzo jej zależy własnie na takim. W pierwszej chwili pomysłu nie
Czary - gary w kuchniTrochę zatracam się w tej mojej miłości do botwinki, bo kupuję ją kilka razy w tygodniu. ;-) Mam świadomość, że jej czas wkrótce minie i znowu trzeba
Szefowa kuchniZupa ogórkowa... pyszna... jednocześnie orzeźwiająca i doskonale rozgrzewająca. Jedna z ulubionych w moim domu. Dzięki wykorzystaniu domowych ogórków kiszonych, nie trzeba jej zanadto doprawiać, a indywidualną
Kuchnia z widokiem na ogródDziś podaję wam rodzaj innego mięsa które równie dobrze można wykorzystać na kanapki lub równie dobrze na obiad. Jest to karkówka a możliwości jej wykonania jest
Basia w kuchniZa oknem słońce, lekkie i orzeźwiające. Ptasi śpiew już budzi z rana.Uwielbiam wiosnę za jej rześkość. W końcu mogę spacerować bez końca, w lekkim sweterku
W kuchni Karmel-itkiStoi biedna, samotna dynia piżmowa. Spoglądam na nią codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy
W kuchni Karmel-itkiMyślę, że warto próbować. Kiedy nadchodzą początki lata i pojawiają się coraz nowsze i wyczekane owoce i warzywa, kuchnia robi się tak przyjemnie świeżo zielona, czerwona, wielobarwna. Jak tu się nie cieszyć? Młoda kapusta pasuje nam wszystkim, więc nie mogło jej zabraknąć w wiosennym menu. Kapustę jedli już starożytni, jest zdrowa nie tylko z powodu zawartości witamin i mikroelementów
I tu będę miała takie teKawa, kawusia… Któż jej nie lubi? A w połączeniu z czekoladą i bitą śmietaną to rozkosz dla podniebienia… Jest prosta w przygotowaniu, pyszna i
Oryginalny smakRozwijanie spostrzegawczości, kreatywnego i logicznego myślenia to bardzo ważne elementy rozwoju dziecka. Wiem po Zuzi, jak bardzo zmieniają się jej zdolności w tych zakresach w ostatnich
Anioszek w kuchniWiosna i początek lata to czas młodej kapusty. Z utęsknieniem wyglądam jej na straganach. Surówki, sałatki, zapiekana, zasmażana, gotowana... Można wymieniać w nieskończoność. Kapusta jest bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisy