Zupa idealna na taką mroźną pogodę ❆...rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Podczas przygotowania jej zapach unosi się po całym domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując
Kuchnia MagdaLenyPewnie zastanawiacie się co dodałam do tych brzoskwiń, że dżem wyszedł w kolorze czerwonym... otóż oprócz cukru i żelfixu nic więcej, a czerwony kolor powstał z
Aga w kuchniDo sporządzenia tego konkretnego dania skłoniła mnie..tęsknota. Za przyjaciółką, która przeprowadziła się do Peru i komosę ryżową będzie zajadać często i zawsze. Ja , przyznam się
Z Kuchni Do Kuchnilodówki. Przed konsumpcją wyjmujemy sernik z lodówki, ściągamy tortownicę, dzięki temu, że jej rant był wysmarowany masłem sernik lekko od niej odchodzi. Sernik kroimy w trójkąty i przekładamy na talerzyki. Smacznego! The post Najlepszy sernik na zimno appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich(...)zdjęcia do tego przepisu sam jej użyłem). Nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że jest zwykle znacznie gęstszy niż ten z kostki, więc pomoże w uniknięciu nieco sztucznego zagęszczania sosu mąką. Kurczak z papryką po węgiersku 2015-05-22 10:36:44 Oryginalny w smaku i apetycznie wyglądający kurczak nawiązujący do kuchni węgierskiej
Kulinarna PokusaGołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Wszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną(...)gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Suszone grzyby podkreślają jej smak, a cebulka i boczek sprawiają, że kasza nie jest sucha i jałowa. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka włoskiej kapusty (może być też biała
Trzeci talerzSałatka Cobb jest jedną z najpopularniejszych amerykańskich sałatek. Śmiało można powiedzieć, że wręcz kultową. Prawdopodobnie powstała zupełnie przypadkowo, bo z pozostałości po dniu pracy restauracji. Sałatka
Codzienna kuchnia niecodziennabardziej treściwe, to sama fasola chyba przywędrowała później. Nie dlatego, że wcześniej w Europie jej nie znano, bo czasem trafiała tu z Bliskiego Wschodu, ale dlatego, że po zorganizowaniu połączeń handlowych między starym na nowym światem, stała się bardziej popularna. Potrawa, którą zaprezentuję to kuchnia fusion, która łączy styl brytyjski i amerykański. Jako, że Ameryka jest wypadkową Wielkiej Brytanii
Kryzysowa Książka Kucharskaspróbowania był pieróg gryczany z żurawiną. Smak był zdecydowanie "mój" gdyż uwielbiam kuchnię z mojego ukochanego regionu czyli południowo-wchodniej Polski. W składzie oprócz gryki znaleźć można było m.in ziemniaki, śmietanę i słoninę. Osłuchałam się na temat mojej ukochanej kaszy gryczanej, jej właściwościach i pomysłach na wykorzystanie kaszy jak i mąki. Dodatkowo przygarnęłam do siebie ciasteczka gryczane, które
CzarnawisienkaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czarnej porzeczki to wybitny trunek, a jej smak i aromat jest bardzo silny. Nalewka z czarnej porzeczki to …
My Blueberry CornerEuropy. Oto kasza jaglana. Oprócz smaku kasza jaglana wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni – od dodatków do dań mięsnych po wypieki i słodkości. Jest bogata w składniki odżywcze i ma właściwości lecznicze. Kasza jaglana jest kaszą lekkostrawną i nie zawiera glutenu. Nie powinno jej zabraknąć w diecie chorych na celiakię i niedokrwistość. Jest zasadotwórcza, tak jak kasza gryczana, i pomaga
My Chcemy JeśćDziś będzie krótko ;-) Placki z jabłkami to jedno z ulubionych dań mojej córci :-) A te smakują jej wyjątkowo - delikatne, puszyste, aromatyczne... sama też lubię ;-) To kto
Czary - gary w kuchniTa sałatka u nas w domu to taka dyżurna sałatka imprezowa. Nazwałyśmy ją wraz z córką "osiemnastka", bo właśnie na jej osiemnastych urodzinach zrobiła prawdziwa furorę
Kuchnia z widokiem na ogródzwiązanie z wyznaczonymi kiedyś sobie szablonami sprawia, że sami nie mają odwagi stanąć w kuchni i zacząć eksperymentować. Myślę, że małymi kroczkami da się, wyjść do szerszego grona odbiorców i choć w minimalnym stopniu wpłynąć na polepszenie zdrowia niejednej osoby. Co do szarlotki i jej smaku: nienagannie słodka, lekka, świetnie uzupełnia się z kawałkami jabłek. Podczas pieczenia daje
healthy dreamsnajbardziej kojące dla mnie dania, to takie z nutką egzotyki. Idealnie sprawdza się wtedy kuchnia tajska z boskim połączeniem chili i mleka kokosowego. Do mleka kokosowego doskonale pasują też krewetki i dynia. Przy tej egzotyce paradoksalnie właśnie z dynią miałam największy problem. Nie było jej w pobliskich warzywniakach. Trochę mnie to zdziwiło, bo przecież sezon jeszcze trwa. A może się
Pełny talerzBohaterką dzisiejszego przepisu jest kasza blugur. Lubię poznawać nowe smaki. W jednym z supermarketów znalazłam stoisko z kaszami, na wagę. Była i kasza bulgur, dzisiaj przygotowałam
Moja smaczna kuchniaMarzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko
W kuchni wieczorem